Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου για το Νοσοκομείο

«Το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου διαδραματίζει ρόλο καλύπτοντας ανάγκες ευρύτερες από εκείνες της περιφέρειας του Δήμου Αγίου Νικολάου», επεσήμανε ο Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε το Νοσοκομείο, να ζητήσουμε από την πολιτεία να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά και όποια προβλήματα αντιμετωπίζει και κυρίως να ολοκληρωθεί ως Νοσοκομείο, γιατί παίζει ρόλο παρέχοντας υπηρεσίες ευρύτερα από όχι μόνο στους πολίτες του Αγίου Νικολάου».
Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Διοικητή του ΓΝΝΑΝ, υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τα ζητήματα που ανακύπτουν μετά την οριζόντια περικοπή δαπανών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων του νομού μας.
«Το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου στηριζόμενο από το ιατρικό και το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του συνεχίζει να παρέχει ικανοποιητικές υπηρεσίες. Μάλιστα εκτός από υπηρεσίες σε νομαρχιακό επίπεδο παρέχει τέτοιες και σε πολίτες εκτός ορίων του νομού Λασιθίου», είπε ο κ. Κουνενάκης.
Κατόπιν τόνισε ότι «το Νοσοκομείο λειτουργεί και εκείνο που βασικά ζητούμε είναι να συνεχίσει να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται στο ρόλο του. Σίγουρα διεκδικούμε βελτίωση και ζητούμε την εξασφάλιση των 1,5 εκατομμυρίων προκειμένου να ολοκληρωθεί η κτιριακή υποδομή του και όσα απαιτούνται για τον εξοπλισμό του. Είναι σημαντικό ότι στη φάση αυτή συνεχίζει να λειτουργεί δεν διαλύεται, παρά τα προβλήματα λόγω της γενικής οικονομικής συγκυρίας… Δέχεται πάρα πολλά περιστατικά και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα ελλείψεων και στελέχωσης, προϋπολογισμού».
Το ΓΝΝΑΝ έχει ζωτικές μονάδες, όπως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η Μονάδα Ψυχικής Υγείας, ο Αξονικός Τομογράφος κλπ., που το καθιστούν σημαίνουσα υποδομή Υγείας για ολόκληρο το νομό, γι’ αυτό και πρέπει να το στηρίξουμε όλοι, να συνεχίσει να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες», τόνισε ο Δήμαρχος.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝΑΝ. Πρόσκληση σε Συνέλευση


Συναδέλφισες, Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου σας καλεί σε Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 12.00 μ..   .
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου  παρουσία  μελών της ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ που θα έρθουν προς τούτο στο νομό μας..
Θέματα συζήτησης  το νέο Ασφαλιστικό,  το νομοσχέδιο για την υγεία και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, καθώς επίσης η έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τους εργαζόμενους και τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας.
Παρακαλούνται όλοι οι συνάδελφοι να παραβρεθούν.
                                   Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                                Ο Γραμματέας
Μηνάς Σουσαμλής                Δαμιανός Χαλκιαδάκης
                                   

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Σχόλιο για το δημοσίευμα για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου


Μακροσκελές δημοσίευμα για τη λειτουργία της  Μονάδας  Εντατικής Θεραπείας  φιλοξένησε  το φύλο  της  εφημερίδας  ΑΝΑΤΟΛΗ στις  25/1/11.  Στο δημοσίευμα μεταξύ  άλλων  αναφέρονται:

Σε κλείσιμο οδηγείται η ΜΕΘ Αγ. Νικολάου λόγω έλλειψης προσωπικού

Λίγο πριν το κλείσιμο βρίσκεται η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, σε μια περίοδο όπου υπάρχει έξαρση περιστατικών βαριάς πνευμονίας λόγω της χειμερινής περιόδου.

Η ΜΕΘ τις τελευταίες δέκα μέρες έχει 100% πληρότητα αφού είναι κατειλημμένα και τα έξι κρεβάτια που λειτουργούν από ασθενείς που φτάνουν στη μονάδα, χωρίς όμως να υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό για να κάνει τις εφημερίες και να ανταποκριθεί στην πλήρη ετοιμότητα που απαιτείται.

Ουσιαστικά σήμερα και μέχρι τέλος του μήνα η Μονάδα θα καλύπτεται εκ των έσω, αφού τίποτα δεν έχει αλλάξει από τον περασμένο Δεκέμβριο που η ΜΕΘ λειτουργούσε με 2,5 γιατρούς, όπως τόνιζε τότε ο Διευθυντής της κ. Μασούντ Χάνι. Ο γιατρός που έρχεται επιπλέον από το Ηράκλειο δεν επαρκεί για να καλυφθούν όλες οι εφημερίες και μένουν 5-6 μέρες ακάλυπτες με τους μόνιμους γιατρούς να καλύπτουν εθελοντικά και χωρίς να πληρώνονται τη λειτουργία της Μονάδας κατά τις ημέρες που κανονικά δεν έχουν εφημερία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα δεν γίνεται καμιά αναφορά στις προσπάθειες και στις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών - τριων της μονάδας και των νοσοκόμων - τραυματιοφορέων του Νοσοκομείου.

Για όσο διάστημα η ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας είναι γεμάτη με 6 ασθενείς, αντιστοιχούν 3 ασθενείς σε κάθε νοσηλευτή-τρια σε κάθε βάρδια, κάτι που είναι εξαιρετικά εξουθενωτικό για το προσωπικό αλλά και επβαρυντικό για την παροχή σωστής νοσηλευτικής φροντίδας. Επίσης το τελευταίο διάστημα έχουν απομακρυνθεί δύο νοσηλεύτριες από το προσωπικό της ΜΕΘ (λόγω λήξης σύμβασης και λόγω παραίτησης) και αναμένεται η απομάκρυνση άλλων τριών. Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει νοσοκόμος - τραυματιοφορέας μόνο για τη μονάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει περεταίρω επιβάρυνση του νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ με την απασχόληση νοσοκόμων από άλλα τμήματα γίνεται μεταφορά μικροβίων και αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος διασποράς ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Αυτά είναι κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και τα οποία δεν αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, το οποίο επικεντρώνεται μόνο στα προβλήματα του ιατρικού προσωπικού. Όμως η σωστή λειτουργία ενός Νοσοκομείου ή μιας μονάδας δεν εξαρτάται μόνο από το ιατρικό προσωπικό...

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ- Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου συμπαρίσταται στους πολίτες της Επαρχίας Ιεράπετρας όπως και στους υπόλοιπους πολίτες του Λασιθίου στο δίκαιο αίτημα τους για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.
Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί τα Νοσοκομεία να βλέπονται μόνο ως «οικονομικές μονάδες» όπως τις αποκάλεσε ο υπουργός υγείας.
Η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε Λασιθιώτη πολίτη.
Η μείωση των δαπανών για την υγεία μόνο εις βάρος των πολιτών αποβαίνει. Ο εξορθολογισμός των δαπανών πρέπει να έχει ως μοναδικό στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών και όχι συρρίκνωση τους.
Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι των Μονάδων Υγείας τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές για την περίθαλψη των πολιτών του νομού μας.
Ζητούμε την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο Νομό μας και όχι τη συρρίκνωση τους.
ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ.
Οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία στο νομό μας θα μπουν μπροστάρηδες στον αγώνα για αναβάθμιση της και θα ορθώσουν δυναμικά το ανάστημα τους ενάντια σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωση της.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
ΜΗΝΑΣ ΣΟΥΣΑΜΛΗΣ
Ο Γραμματέας
ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΑΜΕ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ



Εργαζόμενοι, εργαζόμενες.
Η αντιλαϊκή επίθεση, όπως έγκαιρα έχουμε προειδοποιήσει, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η υγεία είναι βασικό δικαίωμα για όλο το λαό. Μαζί με την ανεργία, τη φτώχεια την ακρίβεια, το τσάκισμα των μισθών και των συντάξεων, η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο, που φέρνει, δίνει τελειωτικό κτύπημα σε ότι έχει απομείνει από την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μεγαλώνουν οι ταξικές ανισότητες στην υγεία. Για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για την εργατική – λαϊκή οικογένεια η κατάσταση θα είναι δραματική.
Η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥ) είναι το εργαλείο για την εξίσωση των ήδη υποβαθμισμένων παροχών υγείας προς τα κάτω. Τα ταμεία που οι κλάδοι υγείας μαζί με τις υπηρεσίες τους εντάσσονται στο ΕΟΠΥ είναι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, ο ΟΠΑΔ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα εξασφαλίζεται ένα «βασικό πακέτο» παροχών, το οποίο θα περιορίζεται στις απολύτως απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και όλα τα υπόλοιπα θα πληρώνονται από τους ασφαλισμένους πλήρως με δυσβάσταχτο κόστος για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
Τα δικαιώματα των γιατρών και των υγειονομικών του ΙΚΑ συρρικνώνονται. Αυξάνονται οι εισφορές στον κλάδο υγείας σε πολλές κατηγορίες συνταξιούχων.
Με κάθε τρόπο ενισχύεται και διευκολύνεται το κεφάλαιο: Διείσδυση των τραπεζών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας καθώς θα επιβάλλεται στα δημόσια νοσοκομεία να δανείζονται για να πληρώνουν τους προμηθευτές. Εκχωρείται το σύνολο σχεδόν των υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων στους εργολάβους. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εκμεταλλευόμενες δημόσιες υποδομές θα εμπορεύονται παροχές Υγείας αφαιμάζοντας το λαό. Οι προμήθειες των νοσοκομείων ανατίθενται σε εταιρείες. Αυτό σημαίνει, ότι θα γίνονται με γνώμονα τα κέρδη τους και σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Γίνεται υποχρεωτική η συνταγογράφηση αντιγράφων φαρμάκων σε ποσοστό 50% στα νοσοκομεία. Με οικονομικά κριτήρια και όχι επιστημονικά.
Οι επιπτώσεις θα είναι εγκληματικές, αφού πλήθος ασθενών δε θα καλύπτονται. Μεγαλώνουν οι ήδη τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικά υλικά.
Με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2011 η μείωση των δαπανών για την υγεία ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει νοσοκομεία, να συγχωνεύσει και να καταργήσει κλινικές. Στις 31/3/2011 ξεκινά ο προσχηματικός διάλογος προκειμένου να ανακοινώσουν τις προαποφασισμένες καταργήσεις των νοσοκομείων.
Ο σχεδιασμός για το νομό Λασιθίου είναι να συγχωνευτούν τα 4 νοσοκομεία του νομού σε 2 και τα άλλα 2 να λειτουργούν σαν κέντρα υγείας. Ήδη ο προϋπολογισμός για το Νοσοκομείο της Ιεράπετρας το 2011 είναι απαγορευτικός για τη λειτουργία του Νοσοκομείου μέχρι το τέλος του έτους. Τα χρήματα φτάνουν για να λειτουργήσει το νοσοκομείο για λίγους μήνες μόνο. Στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού που έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί νοσηλευτές-νοσηλεύτριες να μην έχουν πάρει ακόμα ούτε μια μέρα από την κανονική άδεια του 2010. Πολλές κλινικές δεν εφημερεύουν όλο το μήνα λόγω έλλειψης γιατρών και μη πληρωμής των αναγκαίων εφημεριών στους γιατρούς. Συγκεκριμένα το μήνα Γενάρη η καρδιολογική κλινική θα μείνει 8 μέρες ακάλυπτη, η μονάδα εντατικής 3 μέρες ακάλυπτη, οι αναισθησιολόγοι και οι χειρούργοι καλύπτουν όλο το μήνα αλλά με ετοιμότητες, η Ουρολογική, και η Ω.Ρ.Λ. καλύπτουν μόνο 15 μέρες του μήνα. Η Πνευμονολογική μόνο 11 μέρες. Παράλληλα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την προμήθεια νοσηλευτικού και φαρμακευτικού υλικού λόγω έλλειψης χρημάτων.
Το ΠΑΜΕ Λασιθίου συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων της Ιεράπετρας και όλων των εργαζομένων του νομού για:
• Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν, ενιαίο και καθολικό Σύστημα υγείας και πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.
. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.
• Να προσληφθεί μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία.
. Να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή (π.χ. 5 ευρώ) των ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους όλου του νομού να συμμετέχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 27/1/2011 στις 5:00μ.μ. έξω από το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου να διατρανώσουμε τη θέλησή μας να υπερασπίσουμε το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας του νομού μας από την επίθεση της κυβέρνησης. Να απαιτήσουμε να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που μετατρέπει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε προνόμιο για λίγους και πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλίων.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ


ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ


Αυτοί είναι οι διοικητές των νοσοκομείων της χώρας.
Όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία μένουν χωρίς εφημερεύοντες και μάλιστα σε βασικές ειδικότητες. Πως το χειρίζονται λοιπόν οι υπεύθυνοι;


Πάνε βόλτα στο υπουργείο υγείας  να βαθμολογηθούν από τον υπουργό για το ποιος πέτυχε την μεγαλύτερη περικοπή δαπανών στην υγεία.
Ο υπουργός, τούς παραδίδει νέο μνημόνιο , τα κλειδιά της σωτηρίας του έθνους και επιστρέφουν πίσω με πιο άγριες διαθέσεις περικοπών.
Συγχρόνως ένα – ένα τα νοσοκομεία απομένουν χωρίς εφημερεύοντες και δεν γίνεται ούτε μία δήλωση ανησυχίας από μέρους είτε των διοικητών είτε της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Δεν με ενδιαφέρει αν κλείσουν, δήλωσε στους εκπροσώπους του ΙΣΑ, για τα νοσοκομεία, προ ημερών ο κ. Λοβέρδος.


Τι τον ενδιαφέρει τότε;
Η ''ποιότητα'' κατ΄όνομα και η μείωση λειτουργικών εξόδων σε κλειστά νοσοκομεία;
Τι είναι ένα νοσοκομείο χωρίς γιατρούς και χωρίς εφημερία;
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε σοκαριστεί από το μέγεθος της θρασύτητας και της αδιαφορίας που επιδεικνύουν για την δημόσια υγεία, όσοι έχουν εμπλακεί στα διοικητικά ζητήματα της υγείας σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας.


Απευθυνόμεθα λοιπόν στον πρωθυπουργό, μ΄αυτήν την επιστολή.
Ας ρίξει μια ματιά στην προχειρότητα πού χειρίζονται τα θέματα της υγείας. Να δει τις διορθωτικές των διορθωτικών διατάξεων, που ανά μήνα εξέρχονται από το υπουργείο υγείας. Να δει το πολυνομοσχέδιο που ξεκίνησε με 40 άρθρα και κατέληξε με διπλάσια. Τον πανικό μέσα στον οποίο ''εργάζονται'' οι διοικητές των νοσοκομείων στον αγώνα δρόμου για όλο και μεγαλύτερες περικοπές χωρίς ορθολογισμό και συναίσθηση ευθύνης.


Ποιος αναλαμβάνει την ηθική ευθύνη, την πολιτική ευθύνη, αλλά και την νομική που το νοσοκομείο Ρεθύμνου χθες δεν είχε ορθοπαιδικό και αύριο δεν έχει ακτινολόγο για  υπερηχογράφημα και αξονική;


Γιατί οι αιμοκαθαιρόμενοι να ξαπλώνουν πάνω στο στρώμα χωρίς σεντόνι;
Γιατί δεν ελέγχονται τα αντίγραφα φάρμακα που έχουν γεμίσει τα ράφια των κλινικών;
Γιατί βάζουμε σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών αλλάζοντας του κάθε τρεις ημέρες το σκεύασμα ηπαρίνης;
Γιατί συνεχώς κινδυνεύει να μείνει το νοσοκομείο χωρίς οξυγόνο;
Γιατί αφήνουν το χειρουργείο χωρίς επαρκή σε αριθμό χειρουργικά πεδία;
Γιατί ο γιατρός να κάνει και τον τραυματιοφορέα;
Γιατί δεν έχουμε χαρτί να σκουπίσουμε τα χέρια μας και τα τινάζουμε;
Γιατί πρέπει να τριπλοπληρώνει ο ασθενής μια υπηρεσία υγείας πιο υποβαθμισμένη από ποτέ άλλοτε;


ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ;
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ;


ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΑΣ
Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΩΧΡΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΣΑΣ


ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Σε νοσοκομείο του Ηρακλείου διακομίστηκε ο τραυματίας τροχαίου γιατί δεν υπήρχε ακτινολόγος στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου


Το απόγευμα της Παρασκεύης 21/1/11 σημειώθηκε ένα  σοβαρό τροχαίο ατύχημα  στην  εθνική  οδό  Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου,  κοντά  στο χωριό Νικηθανό. Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, υπό αδιευκρίνιστες, ξέφυγε από τη πορεία του, συγκρούστηκε πλαγιωμετωπικά με αγροτικό 4Χ4 και στη συνέχεια έπεσε πάνω σε άλλο διερχόμενο Ι.Χ.. Το αγροτικό αναποδογύρισε, ενώ στο πρώτο αυτοκίνητο, παγιδεύτηκε ο οδηγός με αποτέλεσμα να επέμβει η πυροσβεστική υπηρεσία Αγίου Νικολάου. 

Στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκαν δύο τραυματίες. Ο οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου  που ήταν πιο σοβαρά τραυματισμένος,   αφού εξετάστηκε από γιατρούς και επειδή δεν εφημέρευε ακτινολόγος ώστε να γίνει αξονική τομογραφία για να διαπιστωθούν τυχόν κακώσεις στο κεφάλι και στο θώρακα, μεταφέρθηκε τελικά σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου ώστε να γίνει αξονική και να προσφερθεί περεταίρω νοσηλεία.

Το γεγονός δείχνει ότι το  Νοσοκομείο  του Αγίου Νικολάου εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς να καλύπτονται από εφημερίες  όλες οι κρίσιμες και αναγκαίες ειδικότητες  σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών.

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ζητήματα του Νοσοκομείου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου



Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου στις  19/1/11  ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Χατζηδάκης έθεσε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας  διάταξης τρία θέματα σχετικά με το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Τη λειτουργία του ακτινοσκοπικού μηχανήματος, την έλλειψη προσωπικού και την επιβολή (πανελλαδικού) αντίτιμου εξέτασης  5 ευρώ.
Τα δύο πρώτα θέματα ο Β. Χατζηδάκης τα εντόπισε από το ιστολόγιο του Συλλόγου Εργαζομένων και έκρινε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει θέση γι΄ αυτά, ζητώντας στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να εκδοθεί ψήφισμα. Σίγουρα  είναι μια καλή αρχή για τη δημοσιοποίηση και την προσπάθεια επίλυσης  προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο χώρο εργασίας  μας.                                 

Ημερίδα, «Περιβάλλον και υγεία» από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεάπολης


Το ΚΠΕ Νεάπολης, οργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο διάρκειας 20 ωρών από το Σάββατο 22-1-11 έως την Κυριακή 23-1-11 με θέμα: «Περιβάλλον, υγεία και εκπαίδευση για την αειφορία».
Το σεμινάριο περιλαμβάνει τρία μέρη:
  • Το πρώτο μέρος απαρτίζει η ημερίδα «Περιβάλλον και υγεία», με εισηγήσεις σημαντικών επιστημόνων, που θα υλοποιηθεί στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου το Σάββατο 22/1/11, από τις 9:00 έως τις 19:00. Η ημερίδα θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Στο τέλος θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους Βεβαίωση Παρακολούθησης Επιμορφωτικής Ημερίδας διάρκειας 10 ωρών.
  • Η δεύτερη ενότητα θα αφορά εκπαιδευτικούς και θα περιλαμβάνει τρία παράλληλα εργαστήρια την Κυριακή 23/1/11, τα οποία θα παρακολουθήσουν κυκλικά οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί.
  • Τέλος, για το τρίτο μέρος έχει προγραμματιστεί η προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Αόρατα παιδιά» (All the invisible children),την Κυριακή 23/1/11 στο Κινηματοθέατρο REX, στις 17:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η διοργάνωση του σεμιναρίου γίνεται με τη συνεργασία των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου και Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λασιθίου. Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης διάρκειας 10 ωρών. 

Το πρόγραμμα της ημερίδας:
Σάββατο 22 Ιανουαρίου, Εμπορικό Επιμελητήριο Αγίου Νικολάου
9:00 - 9:30: Εγγραφές
9:30-10:00: Χαιρετισμοί

10:00-11:30: Α' συνεδρία. 
Συντονιστές: Χριστίνα Σπυράκη- Κωνσταντίνος Κοκκίνης.

10:00-10:30: Υγιεινή του ύδατος και των υδρεύσεων: ποιοτικά χαρακτηριστικά του πόσιμου νερού και των νερών αναψυχήςαπό την Κατερίνα Καραγεώργου, Βιοπαθολόγο,Υγιεινολόγο, MSc στη Δημόσια Υγεία, European Master in Disaster Management, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

10:30-11:00: Οι πλαστικοποιητές και η επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμόαπό την Σουζάνα Καμπάνι, Γενικό Ιατρό, Υγιεινολόγο, Βιοχημικό, MSc στη Δημόσια Υγεία, MSc στην Ωκεανογραφία, Υποψήφια Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών

11:00-11:30: Νιτρικά και νιτρώδη: οι επιπτώσεις τους στην υγεία και τη φύση, από τη Χριστίνα Σπυράκη, Γενικό Ιατρό, Βιολόγο, MSc στη Βιοηθική, MSc στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Υποψήφια Διδάκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης

11:30-12:00: Συζήτηση

12:00-12:30: Διάλειμμα


12:30-13:45:  Β΄ συνεδρία. 
Συντονιστές: Γεώργιος Καραγεώργος- Φιλίτσα Πεδιαδίτη

12:30-13:00: Μακροπεριβάλλον και υγεία: η επίδραση των φυσικών - χημικών ρυπαντών και των βαρέων μετάλλων στην υγεία και το αναπαραγωγικό σύστημα, από τον Γεώργιο Καραγεώργο, Ενδοκρινολόγο, Υγιεινολόγο, MSc στη Δημόσια Υγεία, MSc στη Διαχείριση Κρίσεων, Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικό Συνεργάτη Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης  Νοσημάτων

13:00-13:30: Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, 
                     από τη Νεκταρία Δερμιτζάκη, Κοινωνιολόγο, MSc στη Βιοηθική

13:30-13:45: Συζήτηση


13:45-17:00:  Γεύμα


17:30-19:00: Γ' συνεδρία. 
Συντονιστές: Ειρήνη Θυμιατζή-Κωνσταντίνος Κοκκίνης

17:00-17:30: Η επίδραση του περιβάλλοντος χώρου στην ψυχολογία του ατόμου,  από την Ειρήνη Περδικογιάννη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό ΕΜΠ, MSc UCL και Υποψήφια Διδάκτορα στο UCL

17:30-18:00: Κοινωνικό περιβάλλον και υγεία: η ασθένεια ως κοινωνικός αποκλεισμός, από την Ειρήνη Θυμιατζή, Φιλοσοφικές και Κοινωνικές Σπουδές, Κοινωνιολόγο, MSc στις Πολιτικές Επιστήμες
         
18:00-18:30: Κοινωνικό περιβάλλον και υγεία: ανισότητες στην υγεία,  από το Μηνά Σουσαμλή, MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας, Δρ. Οικονομικών και Γεωγραφίας της Υγείας

18:30-19:00: Περιβαλλοντική ηθικήαπό τη Χριστίνα Σπυράκη, Γενικό Ιατρό, Βιολόγο, MSc στη Βιοηθική, MSc στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας,  Υποψήφια Διδάκτορα Πανεπιστημίου Κρήτης
                    

19:00: Χορήγηση πιστοποιητικών παρακολούθησης.

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Για το Ενιαίο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και τη νέα μείωση στις αποδοχές μας


Στην ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 12/1/11 η παρακάτω ανακοίνωση:

Δύο διαδοχικές συναντήσεις με την Πολιτική Ηγεσία του ΥΥΚΑ και συγκεκριμένα με τον Υπουργό κ. Λοβέρδο πραγματοποίησε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.
Στις συναντήσεις αυτές, δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθεί ο Υπουργός ¨από πρώτο χέρι¨ τόσο για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στα Δημόσια νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της Πολιτικής που ασκείται, όσο και για τα πάγια αιτήματα του Κλάδου.
Ο Υπουργός, εμμένοντας στην υπεράσπιση της Πολιτικής του μνημονίου, παρουσίασε τις προτεραιότητες που ο ίδιος έχει θέσει και αφορούν κυρίως στην περιστολή των δαπανών. Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις, αποσαφήνισε ότι αυτές θα αφορούν κυρίως το Διοικητικό επίπεδο και το σύστημα των εφημεριών των κλινικών και των νοσοκομείων. Για το σκοπό αυτό, προχωρά στη σύσταση Επιτροπής ¨Σοφών¨ που θα κληθούν να υποβάλουν πόρισμα στο τέλος Μαρτίου, ενώ δεσμεύτηκε πως θα δεχθεί και τις σχετικές προτάσεις της Ομοσπονδίας προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Η ΠΑΣΟΝΟΠ έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των προσλήψεων και επεσήμανε την αυτοδιάψευση του κ. Λοβέρδου σχετικά με την υπαγωγή και του Νοσηλευτικού προσωπικού στο γενικότερο κανόνα του 1/5, γεγονός που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, ο Υπουργός αρνούνταν κατηγορηματικά!
 Το θετικό που προέκυψε, είναι η δέσμευση ότι οι θέσεις που θα αναπληρώνονται από τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού όλων των άλλων Υπηρεσιών, θα αφορούν μόνο Νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς οι λοιπές θέσεις Διοικητικού και Τεχνικού προσωπικού θα καλυφθούν από μετατάξεις λοιπών φορέων του Δημοσίου.
Στις προτάσεις μας για ενιαία Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και δημιουργία Κλάδου, επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε επόμενη συνάντηση, αφρού πρώτα μελετήσει τα σχετικά υπομνήματα.
Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο, ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το Νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα υποστεί περεταίρω μισθολογικές απώλειες, καθώς, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, πρόκειται για εργαζόμενους που ήδη υποαμείβονται. Στην έντονη φημολογία για κατάργηση του νοσοκομειακού επιδόματος, απάντησε πως ακόμα και αν αυτό καταργηθεί ως επίδομα, θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό.
Τέλος, στο αίτημά μας για ένταξη στα ΒΑΕ απάντησε θετικά, εκφράζοντας τη βούληση να παρέμβει προσωπικά αν χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί η υπαγωγή του Κλάδου στη νέα λίστα Βαρέων & Ανθυγιεινών επαγγελμάτων που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο.

Νομίζω πώς είναι πολύ δύσκολο να πάρει πλέον στα σοβαρά κάποιος εργαζόμενος  τα όσα γράφονται και τις υποσχέσεις του κ. Λοβέρδου.
Πρώτ΄ απ΄όλα, το θέμα του ενιαίου μισθολογίου, αλλά και το θέμα της ένταξης των νοσηλευτικών επαγγελμάτων του δημοσίου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, δεν είναι θέματα της άμεσης αρμοδιότητας του κ. Λοβέρδου, οπότε μπορεί με μεγάλη ευκολία (όπως έχει κάνει και στο παρελθόν) να δηλώσει αναρμόδιος και να παραπέμψει στα υπουργεία οικονομικών και εργασίας που είναι αρμόδια.
Δεύτερον, γιατί η ανακοίνωση είναι της ΠΑΣΟΝΟΠ και όχι του Υπουργείου, οπότε ο κ. Λοβέρδος μπορεί με ευκολία να αμφισβητήσει την ορθή απόδοση των λεχθέντων.
Και τρίτον, γιατί και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις (υπαγωγή προσλήψεων υγείας στον κανόνα του μνημονίου, διάλογος με φαρμακοποιούς) άλλα αρχικά έλεγε η κυβέρνηση και ο κ. Λοβέρδος και άλλα είπαν στο τέλος μετά τη διατύπωση της γνώμης (διαταγής) της τρόϊκας.
Η αλήθεια είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αποδοχές τους είναι στοχοποιημένες από την κυβέρνηση (η από όσους σε τελική ανάλυση μας κυβερνούν) και μάλιστα με τα δημοσιογραφικά τους παπαγαλάκια δημιουργούν από τώρα το κατάλληλο κλίμα για μείωση των αποδοχών μας με το Ενιαίο Μισθολόγιο και για την κατάργηση του Νοσοκομειακού Επιδόματος, μαζί με όλα τα άλλα επιδόματα.
Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιάννη Αγουρίδη με τίτλο "Νέος γύρος περικοπών" που δημοσιεύτηκε στην οικονομική ιστοσελίδα axiaplus.gr στις 12/1/11:

Νέος γύρος περικοπών
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2011 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συγκροτηθεί η κοινή επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία θα γνωμοδοτήσει αφενός για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και αφετέρου για τις μετατάξεις υπαλλήλων και τη καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσωπικού.
Το νέο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011, αφού πρώτα λάβει την έγκριση της τρόικας, ενώ εμφανίζεται ως μια από τις βασικές…επιταγές των ξένων εμπειρογνωμόνων, ούτως ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δανειοδότηση της χώρας μας από το μηχανισμό στήριξης.
Αλλαγές στα επιδόματα
Σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σε πρώτη φάση η ειδική παροχή των 145 ευρώ θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό, ενώ θα περικοπούν ορισμένα κλαδικά ή ειδικά επιδόματα, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί το κόστος ενσωμάτωσης της ειδικής παροχής. Έτσι, το εισαγωγικό κλιμάκιο για την κατηγορία "Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης" θα διαμορφωθεί σε 856 ευρώ από 711 ευρώ που είναι σήμερα, στην κατηγορία "Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης" σε 975 ευρώ από 830 ευρώ, στην κατηγορία "Τεχνολογικής Εκπαίδευσης" σε 1.083 ευρώ από 938 ευρώ και για την κατηγορία "Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης" θα διαμορφωθεί σε 1.129 ευρώ από 984 ευρώ που είναι σήμερα.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι "αγκάθι" στην διαβούλευση που θα ανοίξει τον επόμενο μήνα για το μισθολόγιο στο Δημόσιο αποτελεί η διαφωνία της κυβέρνησης και της ΑΔΕΔΥ για τον βασικό μισθό του νεοεισερχόμενου δημοσίου υπαλλήλου. Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί ως βασικό μισθό τα 1.300 ευρώ, ωστόσο η Κυβέρνηση αντιπροτείνει εισαγωγικό μισθό 1.000 ευρώ.
Στόχος των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών είναι η διαμόρφωση ενιαίου βασικού μισθού στον οποίο θα προστίθενται μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσεως. Σήμερα στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχουν 199 διαφορετικά επιδόματα και ειδικές παροχές, γεγονός που συμβάλει στις μεγάλες μισθολογικές ανισότητες.


Λιτότητα τετραετίας
Λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου,θα επέλθει ραγδαία μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο τομέα, μέχρι και το 2014, μέσω του οποίου καταργούνται δεκάδες επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα.
Νέες μειώσεις αποδοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπονται από το μνημόνιο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, καθώς το συνολικό ύψος των αμοιβών βαίνει μειούμενο κάθε χρόνο, με ρυθμό επιταχυνόμενο από το 2012 και μετά. Συγκεκριμένα, το 2012, η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ, και διαμορφώνεται σε 25 δισ. ευρώ, το 2013 ακολουθεί νέα μείωση κατά 960 εκατ. ευρώ και περιορίζεται σε 24,04 δισ. ευρώ και, το 2014, μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 23,13 δισ. ευρώ.
Πώς επέρχεται η μείωση στους μισθούς
Η μείωση της συνολικής δημόσιας δαπάνης για μισθούς θα προέλθει από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου που θα επιφέρει κατάργηση πλήθους επιδομάτων, που λαμβάνουν σήμερα δημόσιοι υπάλληλοι σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες.
Η λογική του ενιαίου μισθολογίου έχει την έννοια της ενσωμάτωσης σε ένα μισθό των διάσπαρτων επιδομάτων, ώστε να ελέγχονται αμεσότερα οι συνολικές αμοιβές και να υπάρχει καθεστώς διαφάνειας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενσωματωθούν όλα τα επιδόματα που εισπράττει ένας δημόσιους υπάλληλος στο νέο βασικό μισθό του.


Τα επιδόματα
Από τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα στους υπαλλήλους του Δημοσίου, το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος έχουν:
- Η οικογενειακή παροχή που κοστίζει 240 εκατ. ευρώ
- Το κίνητρο απόδοσης που κοστίζει 389 εκατ. ευρώ.
- Τα "ειδικά επιδόματα" (ΔΕΤΕ ΔΙΒΕΤ κ.λπ.), που κοστίζουν 534 εκατ. ευρώ.
- Το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (εκπαιδευτικών), που κοστίζει 722 εκατ. ευρώ.
- Το επίδομα νοσοκομειακό και τροφής (νοσοκομειακοί), που κοστίζει 337 εκατ. ευρώ.
- Οι αποδοχές των δικαστικών ανέρχονται συνολικά (το 2010) σε 457 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι βασικοί μισθοί είναι μόλις 189 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.
- Οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ κοστίζουν το 2010, 819 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 484 εκατ. ευρώ αφορούν βασικούς μισθούς και το υπόλοιπο ποσό αφορά σε επιδόματα.
- Οι αποδοχές των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, φτάνουν σε 4,40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,24 δισ. ευρώ, είναι οι βασικοί μισθοί και τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από επιδόματα.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Αποκαλυπτικά στοιχεία κλαδικής μελέτης της ICAP γιά τις ιδιωτικές επιχειρίσεις υγείας

Η απροκάλυπτη και διαχρονική πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται στην κλαδική μελέτη της ICAP για τις «ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας» για το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, το 2009 οι τζίροι των ιδιωτικών κλινικών, των μαιευτηρίων και των διαγνωστικών κέντρων (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) έφτασαν στα 2,057 δισ. ευρώ έναντι 500 εκατ. ευρώ το 1997. Δηλαδή, μέσα σε μια δωδεκαετία, οι επιχειρηματίες της Υγείας τετραπλασίασαν το μέγεθος των αξιών που εισπράττουν από τις υπηρεσίες που πωλούν κατά κύριο λόγο σε ασφαλισμένους των Ταμείων, οι οποίοι σπρώχνονται από τα ίδια τα Ταμεία τους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ποτέ δεν αναπτύχτηκε ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας με δωρεάν υπηρεσίες για όλο τον πληθυσμό. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της έκθεσης ότι το 60-70% των ασθενών στα διαγνωστικά κέντρα είναι από ασφαλισμένους στα Ταμεία κύριας ασφάλισης.

Ετσι, το συνολικό μέγεθος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας παρουσιάζει διαχρονική αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης - δηλαδή από χρόνο σε χρόνο - 12,3% για την περίοδο 1998-2009 έναντι 13,5% την περίοδο 1997-2007. Αυτά τα άλματα στις αυξήσεις των τζίρων του ιδιωτικού τομέα εξασφάλισαν τεράστια περιθώρια κέρδους. Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP για το 2008, περιθώρια μεικτού κέρδους την πενταετία 2003-2007 διαμορφώθηκαν 21,27% για τις ιδιωτικές κλινικές, 12,53% για τις μαιευτικές κλινικές και 44,23% για τα διαγνωστικά κέντρα.
Τα στοιχεία για το 2009


Η κλαδική μελέτη της ICAP για το 2009 αφορά 61 ιδιωτικές κλινικές, 12 μαιευτήρια και 68 διαγνωστικά κέντρα.

Συνοπτικά, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

    * Το 2008 καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα 15.028 κλίνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια επί συνόλου 53.652 κλινών. Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια διακρίνονται σε μεγάλες πολυδύναμες κλινικές, σε μεσαίες και μικρότερες μονάδες, ενώ ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν τα νευροψυχιατρικά θεραπευτήρια και οι μαιευτικές κλινικές. Οσον αφορά στα διαγνωστικά κέντρα, σε ολόκληρη τη χώρα, εκτιμάται ότι λειτουργούν περίπου 400 κέντρα κάθε μορφής και μεγέθους.
    * Οι ιδιωτικές κλινικές εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κατά την περίοδο 1998-2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,1%. Το 2009, η αξία της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμάται στο ύψος των 1.375 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 3,4% σε σχέση με το 2008.
    * Διαχρονική αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,9% έχουν οι τζίροι των μαιευτηρίων κατά την περίοδο 1998-2008.
    * Τα διαγνωστικά κέντρα παρουσιάζουν διαχρονική αύξηση του τζίρου κατά την περίοδο 1998-2009, με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,1%. «Εκτιμάται ότι περίπου 60%-70% καλύπτεται από τους ασφαλισμένους στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία του ευρύτερου δημοσίου τομέα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη.

Γαλαζοπράσινα εργαλεία με ζεστό χρήμα

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα υγείας θεσμοθετήθηκε με τα Βασιλικά Διατάγματα (ΒΔ) 451/62 και 521/1963 και με τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) 247 και 517/1991 δόθηκε η δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Εκτοτε ακολούθησε ένα γαϊτανάκι θεσμικών παρεμβάσεων με νόμους, ΠΔ και υπουργικές αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εκτός από το θεσμικό περιβάλλον, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πριμοδότησαν τον ιδιωτικό τομέα υγείας και με ζεστό χρήμα των ασφαλιστικών ταμείων. Ο ιδιωτικός τομέας έχει συμβάσεις με τα Ταμεία, καθώς δεν επαρκούν οι υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Μέχρι το 1998 το νοσήλιο ήταν κλειστό και ίσχυε το ίδιο για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας (Κοινή Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 242 Β΄/8.4.1993). Ομως, το 1998 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε (ΦΕΚ Β΄ 99/10.2.1998) δύο τύπους νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία: Το ημερήσιο ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο που ποικίλλει από κλινική σε κλινική και το συνολικό ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται ιατρικές πράξεις, φάρμακα κ.λπ. Μ' αυτήν τη διατίμηση οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - όπως και της ΝΔ - αύξησαν κατά 30% τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων για νοσήλια τη δεκαετία 1998 -2008.

Η καθιέρωση των νοσηλίων αποκλειστικά για τις ιδιωτικές κλινικές θεσπίστηκε το 2001 (ΦΕΚ Β΄ 1372) - και ίσχυσε απ' την 1.1.2002 - με κοινή απόφαση των τότε συναρμόδιων υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Κι ήρθε μια απόφαση των συναρμόδιων υπουργών της ΝΔ (ΦΕΚ Β΄ 2115 του 2008), με την οποία αναπροσαρμόστηκαν τα νοσήλια του 2002 κατά 18% που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία. (ΠΙΝΑΚΑΣ 2)

Με αυτήν τη μεθοδολογία, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού μετέτρεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο σε βασικούς χρηματοδότες της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Και τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να τη γενικεύσει μέσω της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, εξισώνοντας δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Προβλήματα από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Mεγάλα είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στα τμήματα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Ενώ έχουμε μπει στο 2011, αρκετοί νοσηλευτές - νοσηλεύτριες δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε μια μέρα από την κανονική άδεια του 2010! Ακόμη  πολλοί-ές  έχουν  μεγάλο υπόλοιπο  της κανονικής άδειας  πίσω.  Επίσης εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά οφειλόμενα ρεπό.   Υπάρχουν τμήματα, όπου το εβδομαδιαίο πρόγραμμα  υπηρεσιών  βγαίνει οριακά και με μεγάλη δυσκολία.

Η διέυθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας κάνει προσπάθειες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο εντάθηκε μετά την απομάκρυνση από τα τμήματα των νοσηλευτών του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου και οι οποίοι είναι περισσότεροι από 14.
Μία από τις κινήσεις που έγιναν για να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα είναι νοσηλευτές - νοσηλεύτριες να κάνουν βάρδιες στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα δύο ξεχωριστών τμημάτων, προφανώς με την προσωπική τους συγκατάθεση. Αυτό βεβαίως είναι ένα έκτακτο μέτρο που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνει κανόνας.

Αν και αναμένονται νέες προσλήψεις από την προκύρηξη 7Κ/2010, το πρόβλημα είναι δύσκολο να να αντιμετωπιστεί, αφού μέσα στο 2011 αναμένονται και αρκετές συνταξιοδοτήσεις νοσηλευτριών στο Νοσοκομείο, λόγω των αλλαγών στο ασφαλιστικό.
Κύριο αποτέλεσμα της έλλειψης είναι η εργασιακή εξάντληση του υπηρετούντος νοσηλευτικού προσωπικού και η υποβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας προς τους ασθενείς.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Δεκαπέντε μήνες χωρίς ακτινοσκοπικό μηχάνημα το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Από το Νοέμβριο του 2009  έχει μείνει χωρίς  ακτινοσκοπικό μηχάνημα το νοσοκομείο   Αγίου Νικολάου,  αφού το υπάρχον  έπαθε  ανεπανόρθωτη βλάβη (λόγω  παλαιότητας) και ακόμη δεν  έχουν τελεσφορήσει  οι διαδικασίες  για προμήθεια  νέου.

Το ακτινοσκοπικό μηχάνημα είναι απαραίτητο για τη  διενέργεια  πολλών ορθοπεδικών  χειρουργικών  επεμβάσεων, οι  κυριότερες  από τις οποίες  είναι η οστεοσύνθεση  σε  διατροχαντήρια κατάγματα μηριαίου και η τοποθέτηση ενδομυελικών ήλων σε  κατάγματα μηριαίου και κνήμης.

Έτσι λόγω της έλειψης  του  ακτινοσκοπικού μηχανήματος αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν  γίνονται πια  στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και πάρα   πολλά περιστατικά καταγμάτων   διακομίζονται στα  Νοσοκομεία  του  Ηρακλείου.

Κύρια  αιτία για  την  καθυστέρηση προμήθειας  του  νέου μηχανήματος  είναι η  μορφή  των  διαδικασιών και οι συνεχείς ενστάσεις  που  υποβάλονται από εταιρία σε όλες τις φάσεις της  προκύρηξης.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ: ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑ







Mισθολόγιο: Στόχος η κατάργηση ή η περικοπή επιδομάτων. Εξισώσεις... προς τα κάτω στις αμοιβές του δημόσιου τομέα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι αλλαγές στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, κεντρικός στόχος του οποίου θα είναι η κατάργηση ή η περικοπή επιδομάτων και η εξίσωση προς τα κάτω των αποδοχών των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, ανοίγοντας ένα ακόμα «μέτωπο» αντιδράσεων στην πολιτική της κυβέρνησης.
Εντός της εβδομάδας «πιάνει δουλειά» η επιτροπή που συγκρότησαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία οφείλει να παραδώσει τις προτάσεις της μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου να τεθούν υπόψη του κλιμακίου της τρόικας, που καταφτάνει για να πραγματοποιήσει νέο έλεγχο στην ελληνική οικονομία.
Εκτός του νέου μισθολογίου, η επιτροπή θα εισηγηθεί και το σχέδιο για τις μαζικές μετατάξεις στο δημόσιο τομέα, από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε εκείνες που εμφανίζουν ελλείψεις, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων.
Στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου του Δεκεμβρίου, υπάρχει σαφής δέσμευση της κυβέρνησης για την παρουσίαση εντός του Φεβρουαρίου ενός σχεδίου με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του, «για ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών».
Πρόκειται για το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο του 2011, με πιθανό τα σενάριο να είναι σταδιακή η εφαρμογή του, σε βάθος χρόνου, ώστε να περιοριστούν και οι αντιδράσεις.
Δεδομένες είναι πάντως οι περικοπές των αποδοχών με το νέο μισθολόγιο, αφού το μνημόνιο προσδιορίζει το «ψαλίδισμα» του κονδυλίου των αμοιβών, με μεγάλη ακρίβεια μέχρι και το 2014, κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, ετησίως.
Ειδικότερα, το 2012, η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ, το 2013 μειώνεται κατά 960 εκατ. ευρώ και το 2014 μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ. Για φέτος (2011) η μείωση του κονδυλίου των αποδοχών είναι 400 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί αν το μισθολόγιο εφαρμοστεί από τον Ιούλιο, ενώ το 2010 οι μειώσεις αποδοχών έφτασαν σε 2,1 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2009 ή σε 3,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Δεν πληρώνουν από τα δάνεια τους μισθούς, από τους μισθούς πληρώνουν τα δάνεια!



`

 
«Αν δεν εφαρμόσουμε το μνημόνιο δεν θα μας δανείζουν και δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».
Το ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική. Η ίδια φράση επαναλαμβάνεται αυτούσια διακόσιες φορές τη μέρα από τους «παπαγάλους» του.
Κι όμως, η αλήθεια είναι η ακριβώς αντίθετη. Δεν είναι τα δάνεια που πληρώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Είναι οι (κομμένοι) μισθοί και οι (κομμένες) συντάξεις που πληρώνουν για τα δάνεια!
Αντί άλλης απόδειξης, ας καταφύγουμε για μια ακόμα φορά στη γλώσσα των αριθμών. Των δικών τους αριθμών.
2010
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις 20/5/2010 διαβάζουμε:
«Για το εννεάμηνο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2010 που διανύουμε, οι υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τοκοχρεολύσια εκτιμώνται σε 39,7 δισ. ευρώ».
Το Ελληνικό Δημόσιο, λοιπόν, πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να καταβάλει στις καπιταλιστικές αγορές, στους κάθε λογής ομολογιούχους και στους «τοκογλύφους» περί τα 40 δισ. ευρώ.

*
Ας δούμε τώρα τις εισπράξεις από δάνεια που έχει «πετύχει» η κυβέρνηση με το μνημόνιο:
– Δάνειο 20 δισ. ευρώ το Μάη.
– Δάνειο 9 δισ. ευρώ μέσα στο Σεπτέμβρη.
– Δάνειο 9 δισ. ευρώ που θα εισπραχθεί μέχρι το Δεκέμβρη, εφόσον η τρόικα εγκρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών και θεωρήσει ότι το …«πετσόκομμα» του ελληνικού λαού συνεχίζεται με «ικανοποιητικούς ρυθμούς».
Αθροισμα: 38 δισ. ευρώ.
*
Συμπέρασμα:
Από τα «σωτήρια» δάνεια, με τους νέους δυσβάσταχτους όρους για τον ελληνικό λαό, 
ούτε πεντάρα τσακιστή δεν πάει για (τους περικομμένους) μισθούς και συντάξεις!
Ολα τα νέα δάνεια (38 δισ.) της φετινής χρονιάς
πάνε για να καλυφθούν τα χρέη από τα προηγούμενα δάνεια (40 δισ.), όλα τα δάνεια γυρίζουν πίσω στους δανειστές. Το μόνο που μένει στον ελληνικό λαό είναι οι νέοι κι ακόμα
μεγαλύτεροι τόκοι!
2011
Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία (σ.σ.: μάρτυς μας, εκτός από το Θεό, και το «Βήμα» της 10/10/2010)
για το έτος 2011 η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει σε τόκους το ποσό των 12,5 δισ. ευρώ και για χρεολύσια το ποσό των 34,7 δισ. ευρώ.
Αθροισμα: 47,3 δισ. ευρώ!
Με άλλα λόγια: Από τα 40 δισ. ευρώ της «σωτηρίας» που βάσει του μνημονίου θα «εισρεύσουν» στην Ελλάδα το επόμενο έτος,
ούτε δεκάρα δε θα πάει για μισθούς και συντάξεις.
Ολα (μα όλα!) θα επιστρέψουν στους «καλούς» δανειστές μας, προς τους οποίους θα μείνουμε και με ένα επιπλέον χρέος ύψους 7,3 δισ. ευρώ!
2012
Οπως και πάλι τα κυβερνητικά στοιχεία ομολογούν, το έτος 2012, οπότε θα έχουμε την εκταμίευση των υπόλοιπων 40 δισ. ευρώ από το «μηχανισμό στήριξης», η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στους δανειστές της τόκους ύψους 11,1 δισ. ευρώ και χρεολύσια ύψους 31,7 δισ. ευρώ.
Αθροισμα: 42,8 δισ. ευρώ!
Φράγκο, δηλαδή, για μισθούς και συντάξεις. Οπως θα «έρθει» η… «βοήθεια» έτσι θα γυρίσει στους δανειστές. Μάλιστα, γι’ αυτό το «πήγαινε – έλα», θα μας έχουν φεσώσει και με 2,8 δισ. ευρώ – επιπλέον – τόκους…
***
Τι αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα;
Από τα περιβόητα δάνεια που κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ «εξασφάλισαν» για το λαό,
από τα δάνεια που αν στους «φίλους» μας δεν αρέσει (!) το αποτέλεσμα των εκλογών τότε δε θα τα εκταμιεύσουν, και τότε – σύμφωνα με τους «πατριώτες» – θα επέλθει χρεοκοπία και στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις,
ούτε ένα ευρώ (αριθμός: 1) δεν πάει σε μισθούς και συντάξεις!
*
Ολα τα δάνεια
- μα όλα! -
είτε ως τόκοι, είτε ως χρεολύσια, είτε ως επιδοτήσεις, είτε ως επιχορηγήσεις, είτε ως φορολογικές απαλλαγές, επιστρέφουν κατευθείαν (!) και με το αζημίωτο (!) στους εγχώριους και τους διεθνείς νταβατζήδες της χρηματιστικής ολιγαρχίας.
Στον ελληνικό λαό, το μόνο που απομένει είναι ο ασφαλιστικός Καιάδας, ο εργασιακός Μεσαίωνας, οι ακόμα μικρότεροι μισθοί και οι ακόμα μικρότερες συντάξεις, για να αποπληρώνει τους ακόμα μεγαλύτερους τόκους, τα ακόμα περισσότερα χρεολύσια!
*
Τελικά, δηλαδή, ένα μόνο απομένει στον ελληνικό λαό:
Να πάρει την απόφαση να τους ανατρέψει. Να τους στείλει από κει που ήρθανε. Για να γίνει ο ίδιος ιδιοκτήτης του πλούτου που αυτός και μόνο αυτός παράγει.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ανησυχία για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

  •   Διαβάσαμε στην Ανατολη

EL_NOSOKOMEIO_IERAPETRAS_350Συνάντηση με το Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Σήφη Αναστασάκη είχαν στο Δημαρχείο τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Φορέων Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού που έχει συσταθεί και αγωνίζεται για τη στήριξη του Νοσοκομείου.
Τα μέλη της Επιτροπής μετέφεραν στο κ. Αναστασάκη την αγωνία τους για τις δύσκολες στιγμές που περνά το Νοσοκομείο με τις κλινικές που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές, τον προϋπολογισμό που μειώθηκε και τις ελάχιστες εφημερίες που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Συμμεριζόμαστε την ανησυχία των φίλων Γεραπετριτών.
Παρόμοιες ανησυχίες εκφράζουμε και για το δικό μας Νοσοκομείο, δεδομένου ότι και ο προϋπολογισμός και για τον Άγιο Νικόλαο είναι μειωμένος περίπου στο μισό και οι εφημερίες δεν αρκούν για κάλυψη σε μηνιαία βάση. Επομένως δύσκολα θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς που θα καταφύγουν κατ’ ανάγκη στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΣΙΘΙ.
ΚΟΙΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΣΙΘΙΩΤΕΣ

Δαμιανός Χαλκιαδάκης

ΓΓ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ