Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΑΔΕΔΥ: Ανακοίνωση για τις νέες δραματικές μειώσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων

ΑΔΕΔΥ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ & ΨΥΛΛΑ 2, 105 57 ΑΘΗΝΑ, 213.16.16.900, Fax 2103246165, adedy@adedy.gr,adedy1@adedy.gr 29.7.2011

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.:250

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ακραίο, αιφνιδιαστικό τρόπο, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος προχώρησε σήμερα σε ανακοίνωση νέων δραματικών και ισοπεδωτικών μειώσεων στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, εμπαίζοντας για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους και το Συνδικαλιστικό Κίνημα. Για όσους δεν γνωρίζουν, η κυβέρνηση δια των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, θα παρουσίαζε το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο την επόμενη εβδομάδα για να τεθεί σε διαβούλευση και να ακολουθήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.
Αντί αυτού ανακοίνωσε οριζόντιες και δραματικές μειώσεις για όλους τους υπαλλήλους, χωρίς κανένα κριτήριο, επιφέροντας έτσι νέες απώλειες στα εισοδήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων, τα οποία έχουν μειωθεί ήδη κατά 25% το 2010, ενώ και το 2011 με το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό Νόμο, μειώθηκαν ακόμα περισσότερο και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, μέσω της αύξησης των εισφορών (ασφαλιστικών και υπέρ ανεργίας) και της φορολογίας. Αποτέλεσμα οι μειώσεις στα εισοδήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων να προσεγγίζουν ή και να ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 40%!
Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι μάσκες έπεσαν οριστικά. Ο Υπουργός Οικονομικών ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε αποσύρει σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, επανήλθε σήμερα αιφνιδιαστικά δημιουργώντας τετελεσμένα ενόψει νέου μισθολογίου και ναρκοθετώντας κάθε απόπειρα διαλόγου. Μετά από όλα αυτά οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν έχουμε άλλο δρόμο, θα αντιδράσουμε δυναμικά με κινητοποιήσεις ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της ΑΔΕΔΥ

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Μειώνεται κατά 50% το κίνητρο απόδοσης, δηλαδή μείον άλλα 45 ευρώ από το μισθό μας


Μειώνεται, από 10% έως 50%, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2011, το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και άλλα ειδικά επιδόματα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Δ. Ρέππα και Ευ. Βενιζέλο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροπολογία, από 1-7-2011 μειώνονται:


  • 50% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου το οποίο κυμαίνεται σήμερα από 57 έως 100 ευρώ.
  • 30% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, του επιστημονικού προσωπικού της ειδικής νομικής υπηρεσίας, της ειδικής νομικής υπηρεσίας των ευρωπαϊκών κοινοτήτων καθώς και των υπαλλήλων των κλάδων των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό ανέρχεται σήμερα σε 208 ευρώ.
  • 25% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων των Ερευνητικών Κέντρων και Ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων που κυμαίνεται από 140 ευρώ έως 388 ευρώ.
  • 20% το ποσό του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΔΕΠ που κυμαίνεται από 316 ευρώ έως 426 ευρώ. Επίσης κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται το ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ που κυμαίνεται από 136 ευρώ έως 385 ευρώ, του επιδόματος για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που κυμαίνεται από 172 έως 394 ευρώ.
  • 20% του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που κυμαίνεται από 355 ευρώ έως 450 ευρώ, του επιδόματος του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των Αρχιερέων της Εκκλησίας που σήμερα ανέρχεται στα 274 ευρώ, του επιδόματος ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που κυμαίνεται από 179 ευρώ έως 464 ευρώ, του ειδικού επιδόματος Ναυτικής Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού που κυμαίνεται από 125 ευρώ έως 364 ευρώ, του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ που κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 370 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ που κυμαίνεται από 80 έως 110 ευρώ, του ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που κυμαίνεται από 125 ευρώ ως 364, του ερευνητικού επιδόματος του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής που κυμαίνεται από 258 ευρώ 328 ευρώ, του ειδικού επιδόματος του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ που κυμαίνεται από 118 ευρώ ως 153 ευρώ.
  • 15% του επιδόματος δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της πάγιας αποζημίωσης των Ιατροδικαστών που ανέρχεται στα 500 ευρώ, του ειδικού μουσικού επιδόματος του μονίμου καλλιτεχνικού προσωπικού της ΚΟΑ, ΚΟΘ, ΕΛΣ που σήμερα είναι 647 ευρώ και του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που σήμερα είναι 426 ευρώ.
  • 10% των ποσών που χορηγούνται έως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών που κατά μέσο όρο είναι 700 ευρώ
  • 30% των ποσών που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.


Aναδημοσίευση από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση για τη στάθμευση


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ανακοίνωση για τη στάθμευση

Συνάδελφοι ο σύλλογος εργαζομένων στο Νοσοκομείο μας κάνει προσπάθεια  -πέρα από τα γενικότερα συνδικαλιστικά ζητήματα- να ασχοληθεί και με θέματα της καθημερινότητας των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε επαφή με την ιδιοκτήτρια εταιρία του ιδιωτικού χώρου στάθμευσης,  ήρθαμε σε συμφωνία σχετικά με τη στάθμευση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, και καταλήξαμε σε μηνιαίο αντίτιμο 5.5 ευρώ το μήνα  για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτου ειδικότητας.
Το αντίτιμο αυτό αφορά σε  ελεύθερη στάθμευση επί εικοσιτετράωρου βάσης στον ιδιωτικό χώρο που βρίσκεται παραπλεύρως του νοσοκομείου, όλες τις ημέρες του μήνα. Τις ημέρες της Λαϊκής Αγοράς (τετάρτες) θα μπορούν επίσης να σταθμεύουν οι εργαζόμενοι, αλλά ο διαθέσιμος χώρος θα είναι πιο περιορισμένος.

Οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη συμφωνία θα δηλώσουν  το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους και το τηλέφωνο τους σε λίστα  στα  μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου και θα λάβουν σήμα με το λογότυπο του συλλόγου.

Η πληρωμή του μηνιαίου αντίτιμου θα γίνεται στον ιδιωτικό  χώρο στάθμευσης στην αρχή κάθε μήνα στον ιδιώτη, βάση της λίστας που θα έχει δοθεί από το σύλλογο

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ως σύλλογος απευθυνθήκαμε στη διοίκηση του Νοσοκομείου για να καλύψει το κόστος (ή τμήμα του) για τη στάθμευση των εργαζομένων , αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση λόγω  νομικής αδυναμίας δικαιολόγησης της σχετικής δαπάνης.

Ελπίζουμε η διαδικασία που επιλέξαμε να εξυπηρετήσει τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας και να λειτουργήσει προς όφελος όλων.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Πρόσληψη Επικουρικού Προσωπικού στα Νοσοκομεία της Κρήτης


Εγκρίθηκε η πρόσληψη 45 ατόμων επικουρικού προσωπικού για την 7η ΔΥΠΕ Κρήτης.

Συγκεκριμένα, κι έπειτα από κοινή υπουργική από φάση των υπουργείων υγείας και οικονομικών οι 45 εργαζόμενοι θα τοποθετηθούν, στο ΠΑΓΝΗ 30 στο νοσοκομείο Χανίων 10, και στα νοσοκομεία Ρεθύμνου και Λασιθίου από 2 και 3 αντίστοιχα.

Aναδημοσίευση από Flashnews.gr

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Παρέμβαση της ΠΟΕΔΗΝ για τις πρόσθετες αμοιβές


ΑΘΗΝΑ 21/7/2011
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2670
ΠΡΟΣ     ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΑΘΛΗΣΗΣ
                κο. ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟ

ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ


                Κύριε Υπουργέ,

                Ο Προϋπολογισμός του έτους 2011 για πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας – ΕΚΑΒ – διαμορφώθηκε στο ύψος των 152 εκατ. Ευρώ, μειωμένος κατά 8 εκατ. Ευρώ σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του έτους 2009 και κατά 3 εκατ. Ευρώ σε σχέση με τον Προϋπολογισμό  του έτους 2010.
                Οι υπάλληλοι των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας – ΕΚΑΒ εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού (συνταξιοδοτήθηκαν 20.000 υπάλληλοι τα δύο τελευταία έτη και προσλήφθηκαν ελάχιστοι). Εξαιτίας των ελλείψεων καταστρατηγούνται οι κοινοτικές οδηγίες και η εθνική νομοθεσία για 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών, μία νύχτα και δύο ρεπό των εβδομάδα.
                Προσπαθήσαμε με διάλογο και κινητοποιήσεις, να υπογράψουμε Συλλογική Σύμβαση για την τήρηση των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων των υγειονομικών, αλλά το Υπουργείο Υγείας αρνείται την διαπραγμάτευση.
                Κύριο επιχείρημα της κωλυσιεργίας είναι η αδυναμία εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών, λόγω της υποστελέχωσης των τμημάτων των Νοσοκομείων.
                Το μηνιαίο ποσό πρόσθετων αμοιβών των υπαλλήλων δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ. Το ποσό αυτό καταβάλλεται για πραγματική προσφορά εργασίας πέραν της κανονικής (νύχτες, αργίες, υπερωρίες).
                Με το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής  Ν. 3986/2011  άρθρο 38 παράγραφος 1 θεσμοθετήθηκε η μείωση των ωρών από σαράντα (40) μηνιαίως σε είκοσι (20).
Εξαιτίας αυτού εκδόθηκε οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών να μειωθεί αντίστοιχα το κονδύλι των Πρόσθετων αμοιβών των Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας – ΕΚΑΒ.
                Εάν υπάρξει μείωση του κονδυλίου των 152 εκατ. Ευρώ, θα είναι αδύνατον να εξοφλούνται τα δεδουλευμένα έκαστου μήνα του έτους 2011, με δεδομένο ότι ελάχιστοι υπάλληλοι υπερέβησαν το όριο των είκοσι ωρών μηνιαίως απλής καθημερινής υπερεργασίας. Οι κινητοποιήσεις και η αναταραχή στα Νοσοκομεία θα συνεχισθούν.
                Με το Νόμο 3984/2011 άρθρο 66 παράγραφος 34 άλλαξε ο τρόπος καταβολής των πρόσθετων αμοιβών. Καταργείται ο προληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ και η καταβολή τους θα γίνεται με χρηματικά εντάλματα των Νοσοκομείων.
                Η αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες καθυστερήσεις εάν δεν ληφθεί μέριμνα για τα εξής:
·         Οι μήνες Μάιος και Ιούνιος να πληρωθούν μέσω των ΥΔΕ που διαθέτουν τις πιστώσεις αφού η αλλαγή του τρόπου καταβολής έγινε 27 Ιουνίου ημέρα δημοσίευσης του Νόμου.
·         Η διόρθωση του άρθρου 66 παράγραφος 34 του Ν. 3984/2011 που καταργεί λάθος Νόμο (3259/98). Ο σωστός νόμος προς κατάργηση είναι ο Ν. 2592/98.
·          Η έγκαιρη μεταφορά των πιστώσεων στα Νοσοκομεία αφού απαιτείται χρονοβόρα τροποποίηση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων για να εντάξουν τις πιστώσεις  των πρόσθετων αμοιβών.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                       ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Καταβλήθηκαν σήμερα οι υπερωρίες-νυχτερινά εξαιρέσιμα του Απριλίου


Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι σήμερα έγινε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών η καταβολή των υπερωριών-νυχτερινών-εξαιρέσιμων του μηνός Απριλίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων στο Νοσοκομείο μας.
Οι αντίστοιχες αποδοχές για το μήνα Μάιο αναμένεται να καταβληθούν τον Αύγουστο.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ για το ωράριο εργασίας υπαλλήλων Νοσοκομείων -ΕΚΑΒ

Επιστολή προς τη Γενική Διεύθυνση προσωπικού του Υπουργείου Εσωτερικών απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομέων στα Δημόσια Νοσοκομεία  (ΠΟΕΔΗΝ) με την οποία ζητά από το Υπουργείο να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία να διευκρινίζεται ότι η επέκταση των ωρών εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων στις 40  που προβλέπεται με το άρθρο 42 του νόμου 4979/2011 δεν έχει ισχύ για τους εργαζόμενους στα δημόσια Νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ. 
Η αίτηση  της ΠΟΕΔΗΝ στηρίζεται σε παλαιότερες υπουργικές αποφάσεις για το ωράριο στα δημόσια Νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ οι οποίες δεν καταργήθηκαν από το νέο νόμο και συνεπώς εξακολουθούν να ισχύουν .
Αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Την επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η απεργία και η κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου την Τετάρτη 20/7/11


Ικανοποιητικό ήταν το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου την Τετάρτη 20 Ιουλίου, αφού τα περισσότερα τμήματα λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας και δεν πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένα χειρουργεία, λόγω της απεργίας των νοσηλευτών -τριών του χειρουργείου και του αναισθησιολογικού τμήματος. 
Ακόμη οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου.

Βασικά αιτήματα της απεργίας και της κινητοποίησης ήταν η απόσυρση της πρόχειρης και αποσπασματικής πρότασης του Υπουργείου Υγείας για την αναδιάρθρωση των μονάδων του ΕΣΥ και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία.

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Ευαγγελισμού

Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση οξύνει την επίθεσή της απέναντι στο λαό.
Σήμερα, που η εξέλιξη της επιστήμης & της τεχνολογίας, η εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού αλλά και η επικινδυνότητα του χώρου μας
ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ την ένταξή μας στα Βαριά κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με αυστηρά μέτρα υγείας κι ασφάλειας, μείωση της έκθεσης στον επαγγελματικό κίνδυνο 6ωρο – 5μερο – 30ωρο (με 1 εφημερία – νύχτα ανά βδομάδα),ψήφισαν ανάμεσα στάλλα, την επιμήκυνση του ωραρίου μας για να περικόψουν τις τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό, να κερδίσουν έσοδα κάνοντάς μας ακόμη πιο φτηνούς ευέλικτους ως εργαζόμενους σε συνθήκες βαθιάς εντατικοποίησης.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ:
Έρχονται τα χειρότερα.
 Ήδη τα κόμματα-υπηρέτες του κεφαλαίου έχουν φροντίσει να «εναρμονιστούμε» με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για συνολική διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σύμφωνα με τα γούστα των εργοδοτών.
Έχουν ήδη ψηφίσει την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου.
 Σε συνδυασμό με τα προηγούμενα μέτρα τη φτώχεια, την ανεργία, τη δουλειά ως τα 70 την ιδιωτικοποίηση βασικών λαϊκών αγαθών (όπως πχ νερό κ.ά) η θύελλα που σαρώνει το χώρο της υγείας βαθαίνει την άγρια εκμετάλλευση.
Μας θέλουν με σκυμμένο κεφάλι χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, όχι εργαζόμενους αλλά αναλώσιμο υλικό. Σήμερα, διευθετούν - επιμηκύνουν το ωράριο, εδώ και χρόνια διευθετούν – μικραίνουν τις ζωές μας!
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ!
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ!
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤH ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Σας καλούμε να μην νομιμοποιήσετε στη συνείδησή σας και με τη στάση σας τα μέτρα που μας ισοπεδώνουν.
Να απορρίψουμε έμπρακτα την πολιτική που υποθηκεύει τα δικαιώματα - την υγεία – τη ζωή μας!
Σας καλούμε σε μαζική ανυπακοή και απειθαρχία απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα, ξεκινώντας από την μη αποδοχή του «νέου ωραρίου» των δημοσίων υπαλλήλων.
Είμαστε οι πολλοί κι έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε το δίκιο μας, αρκεί να αντιδράσουμε οργανωμένα και από κοινού, συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας και γυρνώντας την πλάτη σε κάθε επίδοξο διασπαστή της ενότητάς μας!
Ιούλης 2011
Σ.Ε.Ν.Ε

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 20/7 στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Ανακοίνωση για την απεργία  και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 20/7/2011

Το Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για την Τετάρτη 20/7/2011 με αίτημα την απόσυρση της πρόχειρης και αποσπασματικής πρότασης του Υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του ΝοσοκομείουΑγ. Νικολάου στις 10 π.μ.
Ακολουθεί το κείμενο της ΠΟΕΔΗΝ για την προκήρυξη της απεργίας.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. αφού μελέτησε τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας για την αναδιάρθρωση και συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας – Πρόνοιας έχει να κάνει τις εξής επισημάνσεις:
Διαπνέεται από λογιστική λογική και αντίληψη με βασικό κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού
Αγνοεί προκλητικά τις ανάγκες της κοινωνίας για επαρκείς υποδομές για γρήγορη και ακώλυτη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας
Τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται είναι ανακριβή και οδηγούν σε νέες στρεβλώσεις αντί να επιλύουν τις υπάρχουσες
Δημιουργεί μονάδες μαμούθ που επιστημονικά έχει αποδειχτεί ότι είναι δύσκολο να διοικηθούν και να είναι αποτελεσματικές
Ο στόχος για μείωση κλινών και κλινικών χωρίς προϋποθέσεις θα οδηγήσει σε νέα εμπόδια στην πρόσβαση των υπηρεσιών. Οι 33.000 χιλιάδες κλίνες αντιστοιχούν σε 3 κλίνες ανά 1000 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι επαρκής ακόμη και με τις ιδιομορφίες της χώρας μας (νησιωτικές περιοχές – ορεινοί όγκοι).
Η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αυτοτελών ΤΕΠ, οι ελλείψεις σε βιοιατρική τεχνολογία, σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαστηριακό τομέα, επαρκή αριθμό χειρουργικών τραπεζιών και κρεβατιών ΜΕΘ είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην αύξηση του μέσου όρου νοσηλείας. Το κριτήριο της πληρότητας εν πολλοίς είναι αλληλένδετο με τις παραπάνω προϋποθέσεις και δεν μπορεί να είναι μοναδικό.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας κάτω από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις επιταγές της Τρόικα βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Πριν διορθώσει όλες τις στρεβλώσεις και κακοδαιμονίες του ΕΣΥ που θα είχαν ως φυσικό επακόλουθο και τον εξορθολογισμό του, προχωρά μηχανικά σε περικοπές που θα υποβαθμίσουν περαιτέρω την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα οξύνουν περισσότερο τις ανισότητες στην πρόσβαση (οικονομικές, γεωγραφικές κα) θα αυξήσουν τις λίστες αναμονής και θα στείλουν τον πολίτη παρά την ανέχεια λόγω κρίσης στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. χωρίς να αρνείται την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναδιάταξης του ΕΣΥ, διαφωνεί με τα συγκεκριμένα μέτρα που το υποβαθμίζουν και το απαξιώνουν. Το ήδη λιγοστό κουρασμένο και κακοπληρωμένο προσωπικό του ΕΣΥ δεν μπορεί να υποβληθεί σε περαιτέρω θυσίες και περιπέτειες. Οι ελλείψεις προσωπικού δεν μπορούν να υποκατασταθούν από την διαρκή κινητικότητα εργαζομένων μεταξύ των διασυνδεόμενων μονάδων.
Την Τετάρτη 20/7 η ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία των Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας με συγκέντρωση στις 12 μπροστά στο Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας.
Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το πρόχειρο και αποσπασματικό σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων, να ικανοποιήσει πρώτα τις αναγκαίες προϋποθέσεις που θέτουμε και που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ένα ΕΣΥ, Σύγχρονο, Ποιοτικό, Αποτελεσματικό και Βιώσιμο.

Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου καλεί του εργαζομένους να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία την Τετάρτη 20/7 και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου στις 10 π.μ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ολομέτωπη επίθεση του υποδιοικητή της ΥΠΕ Κρήτης κ.Καλογιαννάκη στον απερχόμενο διοιηκητή κ. Φραγκιαδουλάκη


Ολομέτωπη επίθεση στον απερχόμενο Διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Μάνο Φραγκιαδουλάκη εξαπολύει ο υποδιοικητής Νικήτας Καλογιαννάκης, με αφορμή το σάλο που είχε προκληθεί κατά την επίσκεψη στα τέλη Μαίου , στο Ηράκλειο του Υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου και τον θόρυβο που είχε δημιουργήσει η δημοσιοποίηση πρότασης που είχε αποδοθεί στον κ. Καλογιαννάκη.

Σε μακροσκελέστατη ανακοίνωση του ο υποδιοικητής κάνει λόγο για σωρεία συκοφαντικών και άδικων επιθέσεων προς το πρόσωπο του και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά :

«Μηδενί δίκην δικάσης πριν αμφοίν μύθον ακούσεις»

Με αφορμή σωρεία συκοφαντικών επιθέσεων που αφορούν σε υποτιθέμενες προτάσεις που κατέθεσε ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Νικήτας Καλογιαννάκης σχετικά με την αναδιάταξη μονάδων υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, ο υποδιοικητής κ. Ν. Καλογιαννάκης προέβη σήμερα για την ενημέρωση της κοινή γνώμης, αλλά και προς αποκατάσταση της πραγματικότητας και της αληθείας, στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Την τελευταία περίοδο υπέστην σωρεία άδικων και συκοφαντικών επιθέσεων, από τον απελθόντα Διοικητή της 7ης ΥΠΕ κ. Μάνο Φραγκιαδουλάκη.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν εξέφρασα δημοσίως και την δική μου θέση αναφορικά με τα όσα ακολούθησαν την από 26.05.2011 πρόταση μου για τα Κέντρα Υγείας του Νομού Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε υπό τον Υπ. Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Λοβέρδο στα πλαίσια του διαλόγου για την αναδιάρθρωση των δυνάμεων του ΕΣΥ στην Κρήτη, αναφέρω τα κάτωθι πραγματικά περιστατικά για την ενημέρωση της κοινή γνώμης, αλλά και προς αποκατάσταση της τιμής και υπόληψής μου και κυρίως της πραγματικότητας και της αληθείας, η οποία σκοπίμως διαστρεβλώθηκε :

1.Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2011 και ώρα 12:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Candia Maris, στο Δήμο Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριο Ανδρέα Λοβέρδο, στο πλαίσιο διεξαγωγής του δημοσίου διαλόγου με θέμα τη σκοπούμενη αναδιάταξη των δυνάμεων του Ε.Σ.Υ.

2.Στην εν λόγω σύσκεψη μου ανατέθηκε, λόγω παραίτησης του Διοικητή της 7ης ΥΠΕ, να καταθέσω σχετική πρόταση, ως Υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης .

3.Την επομένη μέρα, 27/5/2011, ο απελθών Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κ. Ε. Φραγκιαδουλάκης, εξέδωσε Δελτίο Τύπου, ως Διοικητής της 7ης ΥΠΕ, χωρίς να έχει κανένα προς τούτο ηθικό αλλά και νομικό δικαίωμα, αφού είχε ήδη γίνει αποδεκτή η παραίτησή του.
Στο Δελτίο Τύπου αναφερόταν, μεταξύ άλλων επί λέξει, και τα εξής :
<<…η πρόταση η οποία κατατέθηκε από τον κ. Καλογιαννάκη Νικήτα, Υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, που αφορά την ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας τριών (3) από τα έξι (6) Κέντρα Υγείας του Νομού Ηρακλείου, είναι εντελώς έξω από τη λογική και τη στρατηγική της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και είναι προσωπική του άποψη….>>

Οι ανωτέρω ισχυρισμοί του κυρίου Φραγκιαδουλάκη είναι εντελώς ψευδείς και συκοφαντικοί, καθώς εγώ ποτέ δεν μίλησα αλλά ούτε και έγραψα για ενδεχόμενη διακοπή Κέντρων Υγείας, ως μου καταμαρτυρείται.
Η μόνη λέξη που εξέφρασα, ως Υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ αλλά και ως νομικός και οικονομολόγος, ήταν η λέξη συγχώνευση - συνένωση δυνάμεων, με την νομική και την οικονομική σημασία του όρου, δηλαδή διοικητική και λειτουργική συνένωση και με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας.

Σε κατ ιδίαν μάλιστα επικοινωνία μου με τον κ. Φραγκιαδουλάκη, και σχετικά με το σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, του επεσήμανα ότι ουδέποτε εξέφρασα δημόσια τη λέξη διακοπή λειτουργίας.
Η λέξη διακοπή είναι δική του επινόηση και κατασκευή και ψευδώς ισχυρίζεται και μάλιστα με δελτίο τύπου της ΔΥΠΕ ότι εγώ είπα κάτι τέτοιο.

4. Την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2011, σε ολοσέλιδο δημοσίευμα εφημερίδας του Ηρακλείου στη σελ. 7, σε συνέντευξη του κυρίου Φραγκιαδουλάκη σε Δημοσιογράφο αναγράφονται μεταξύ άλλων, επιλέξει και τα ακόλουθα:
«ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ:
Εκτός τόπου και χρόνου με όσα είπε ο Υποδιοικητής,…….αφελείς αν όχι υποβολιμαίες οι προτάσεις του κυρίου Καλογιαννάκη ….»
Προς ενίσχυση των όσων αναφέρονται στην εφημερίδα η συντάκτης του ρεπορτάζ μάλιστα χρησιμοποιεί και παραθέτει αυτούσιο, πλαστογραφημένο, το υπ΄αριθμ. πρωτ: 245 από 24-5-2011 δημόσιο έγγραφο του Διοικητή του Γ.Ν «Βενιζέλειο –Πανάνειο» κυρίου Νίκου Κυδωνάκη, για το οποίο φέρομαι εγώ ως ο συντάκτης του ..
Με αυτή την μεθόδευση προσπαθούν να τεκμηριώσουν με την αποδεικτική ισχύ δημοσίου εγγράφου, τους όποιους ισχυρισμούς εναντίον μου.
Συγκεκριμένα από το ανωτέρω έγγραφο
• αφαιρέθηκε το λογότυπο του φορέα αποστολής: «Νοσοκομείο Βενιζέλειο –Πανάνειο», ώστε να μην εμφαίνεται από που προέρχεται.
• Επίσης σκοπίμως παραλήφθηκε η υπογραφή και το ονοματεπώνυμο του συντάκτη του
• Επιπροσθέτως ρητά στο τέλος του παραποιημένου εγγράφου σε υποσημείωση και επεξηγηματικά και προς άρση κάθε αμφισβήτησης, αναφέρονται τα εξής:
«Η …. παρουσιάζει το έγγραφο της εισήγησης που έκανε στον Υπουργό Υγείας ο Υποδιοικητής της ΔΥΠΕ κ. Ν. Καλογιαννάκης>>
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, εύκολα θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε αναγνώστης αλλά ακόμη και δημοσιογράφος να παραπλανηθεί και να θεωρήσει ότι αυτό το έγγραφο προέρχεται από την 7η Υ.Π.Ε. Κρήτης και τον Υποδιοικητή της και όχι από τον πραγματικό φορέα προέλευσης και σύνταξής του.
Όμως παρέλειψαν οι πλαστογράφοι, να απαλείψουν και να εξαφανίσουν όλα τα στοιχεία ταυτότητας του εγγράφου, καθώς παρέμεινε το e-mail και η ταχυδρομική Δ/νση του Γ.Ν.Η. «Βενιζέλειο-Πανάνειο».

5.Τέλος ο απελθών διοικητής της 7ηςΥ.ΠΕ εξακολούθησε, μέχρι και πρόσφατα χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα, να χρησιμοποιεί το Γραφείο του Διοικητή της υπηρεσίας και τις δύο Γραμματείς του, συνέχισε να δίνει την εντύπωση προς τα έξω ότι εξακολουθεί να παραμένει Διοικητής της ΔΥΠΕ και αυτό διαπιστώνεται από μια σειρά ενεργειών, συνεπεία της de facto άρνησής του να αποδεχτεί την παραίτησή του, αντιποιούμενος εξουσίες τις οποίες ναι μεν είχε στο παρελθόν αλλά δεν δικαιούνταν πλέον να ασκεί.
Μεταξύ αυτών των «εξουσιών», την 1η Ιουλίου 2011 παρέδωσε πανηγυρικά την μελέτη του νέου Πολυδύναμου Ιατρείου Γόρτυνας στον Δήμαρχο του ομώνυμου Δήμου κ. Νίκο Σχοιναράκη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Αγίας Βαρβάρας. Μάλιστα στην εν λόγω συνάντηση μεταξύ άλλων και σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ» της 2/7/2011, ο απελθών Διοικτηής της 7ης ΔΥΠΕ δήλωσε :
«Κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες πως ο Φραγκιαδουλάκης θα κλείσει τα ΚΥ Αγίας Βαρβάρας και Χάρακα, αφού βγήκε ένας ανεκδιήγητος υποδιοικητής μου, που δεν είχε καμία σχέση με το θέμα αυτό και εξέφρασε την προσωπική του άποψη δημιουργώντας αναστάτωση. Στην υγεία δεν μπαίνει κομματικό θέμα και δεν μπορούν κάποια ανθρωπάκια, που δεν αναλογίζονται τις σοβαρότατες δουλειές που γίνονται στα Κέντρα Υγείας, να δημιουργούν πρόβλημα για κομματικούς λόγους ..»

Επειδή τα ανωτέρω προσβλητικά και απαξιωτικά, για το πρόσωπό μου αλλά και το θεσμό που εκπροσωπώ, δημοσιεύματα ξεκίνησαν από τον απελθόντα Διοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κατ’ αρχήν με το συκοφαντικό και ψευδές Δελτίο Τύπου που εξέδωσε την 27/5/2007, στη συνέχεια με την συνέντευξή του σε εφημερίδα στις 1/6/2011, και τέλος με το εξυβριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Π» στις 2/7/2011, τα οποία επανεκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν σε όλα τα ΜΜΕ και ειδικότερα σε έντυπα - ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα αλλά και στο διαδίκτυο, διακινούνται δε ακόμη και σήμερα.

Επειδή τα ανωτέρω γεγονότα συνιστούν παραπλάνηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης βάλλουν δε ταυτόχρονα και με βάναυσο τρόπο το δικαίωμα του κάθε πολίτη για έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση.
Επειδή η ανωτέρω δόλια, άδικη και πρωτοφανής συκοφαντική επίθεση μού προξένησε και εξακολουθεί να μου προξενεί σοβαρή προσβολή στην προσωπικότητα αλλά και την προσωπική μου αξία ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου, καθώς και ανυπολόγιστη ηθική βλάβη.
Επειδή οι ανωτέρω πράξεις εκτός από την ηθική τους απαξία εμπίπτουν σε διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Για τους ανωτέρω λόγους απευθύνομαι στη κοινή γνώμη της Κρήτης, μέσω του κάθε καλόπιστου δημοσιογράφου, για την αποκατάσταση της πραγματικότητας και της αλήθειας».

Αναδημοσίευση από τη σελίδα flashnews.gr

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

"Έχουμε κοινά προβλήματα, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, παρά έναν αγώνα να ενώσουμε"


"Δεν έχουμε, τίποτα να χωρίσουμε, τα γάντια σκίζονται και στην Ιεράπετρα και στη Σητεία, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, τα προβλήματά μας είναι κοινά" μας λέει ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, κ. Μανουσάκης, σε παρέμβασή του στον ΗΧΩ.
Μία πολύ ενδιαφέρουσα και ενωτική τοποθέτηση που αξίζει να ακούσετε:



Στο ίδιο κλίμα και λέγοντας ότι συντάσσεται με τις απόψεις του κ. Μανουσάκη, θέλησε να τοποθετηθεί και ο κ. Ρελάκης, πρόεδρος των εργαζομένων του δικού μας Νοσοκομείου.
Ακούστε τον εδώ:



Aναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του Ρ/Σ ΗΧΩ FM

Δηλώσεις στο tele Κρήτη για την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για την αναδιάρθρωση των μονάδων του ΕΣΥ



Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

32.80 ευρώ το μήνα η επιπλέον παρακράτηση φόρου για τους περισσότερους δημόσιους υπάλληλους (εξαιρούνται όσοι είναι κάτω από 30 ετών)


Σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Καπελέρη, η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος σε μισθωτούς και συνταξιούχους θα γίνεται με τη νέα φορολογική κλίμακα από τον Ιούλιο.

Κι επειδή έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011, η διαφορά του φόρου που αναλογεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα καταβληθεί από τους φορολογουμένους με την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος που θα υποβληθούν την άνοιξη του 2012.

Με τη δήλωση το 2012

Σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, φέτος δεν θα παρακρατηθεί αναδρομικά φόρος εισοδήματος για το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτός θα πληρωθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης την άνοιξη του 2012.

Από τον Ιούλιο ισχύει κανονικά η αυξημένη παρακράτηση του φόρου εισοδήματος. Τα λογιστήρια που δεν θα προλάβουν να κάνουν την παρακράτηση του Ιουλίου με τη νέα κλίμακα, το φόρο που αναλογεί στον Ιούλιο θα τον παρακρατήσουν τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο θα έχουν διπλή παρακράτηση.

Η νέα κλίμακα αυξάνει την επιβάρυνση του φόρου εισοδήματος κατά 400 ευρώ για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου στα 8.000 ευρώ και συνεπώς το εισόδημα των 4.000 ευρώ μέχρι το προηγούμενο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ επιβαρύνεται με συντελεστή φόρου 10%. Ο έχων εισόδημα 9.000 ευρώ επιβαρύνεται με 100 ευρώ φόρου ετησίως, ο έχων 10.000 ευρώ με 200 ευρώ και όποιος έχει ετήσιο εισόδημα 11.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο εισοδήματος 300 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε μήνα από δω και πέρα θα τους παρακρατείται επιπλέον φόρος εισοδήματος ίσος με το 1/14 (ιδιωτικός τομέας) ή 1/12 (δημόσιος τομέας), που αναλογεί στα 100 ή 200 ή 300 ή 400 ευρώ. Επί παραδείγματι, φορολογούμενος με μηνιαίο μισθό 833 ευρώ θα εισπράττει κάθε μήνα 14,07 ευρώ λιγότερα, ήτοι 818,93 ευρώ.

Η περίπτωση των χαμηλόμισθων είναι η μεγαλύτερη αδικία του νέου συστήματος. Φορολογούμενος με μηνιαίο μισθό 715 ευρώ, ήτοι ετήσιο εισόδημα 10.010 ευρώ, πριν δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο, τώρα θα πληρώνει 101 ευρώ, δηλαδή 200 φορές πάνω.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, μισθωτοί και συνταξιούχοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής «11» σημεία:

1. Το αφορολόγητο αυξάνει κατά 2.000 ευρώ αν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί, 4.000 ευρώ με δύο παιδιά, 12.500 ευρώ με τρία παιδιά και επιπλέον 2.500 ευρώ για καθένα επιπλέον παιδί. Προαπαιτείται η υποβολή δήλωσης οικογενειακής κατάστασης στα λογιστήρια των επιχειρήσεων κατά τον Ιανουάριο, προκειμένου η παρακράτηση να γίνει βάσει του αριθμού των παιδιών.

2. Το αφορολόγητο διατηρείται στα 12.000 ευρώ για νέους μέχρι 30 ετών, καθώς και συνταξιούχους άνω των 65 ετών, για άτομα με ειδικές ανάγκες και συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με ανάπηρα παιδιά, όταν έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

3.Στο μηνιαίο καθαρό εισόδημα περιλαμβάνονται η σύνταξη, ο μισθός και οποιεσδήποτε άλλες αμοιβές, όπως υπερωρίες, επίδομα παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυχτερινή - Κυριακών - αργιών κ.λπ., που εκκαθαρίζονται μαζί σε μία μισθοδοτική κατάσταση με το μισθό.

4.Στην περίπτωση των μισθωτών του Δημοσίου ανά μήνα παρακρατείται το 1/12, καθώς πλέον λαμβάνουν 12 μισθούς, και στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα το 1/14.

5. Το ποσό του φόρου που αναλογεί βάσει της φορολογικής κλίμακας και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα μειωθεί κατά 1,5% και το υπόλοιπο αποτελεί το φόρο που πρέπει να παρακρατηθεί σε ετήσια βάση.

Απόσπασμα από σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Νικολάου στις 30/3/2011 για το πλαίσιο διεκδίκησης για την αποτροπή υποβάθμισης των παροχών υγείας στους κατοίκους της περιοχής


Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε την Πρόεδρό του μετά διαλογική συζήτηση έχον υπόψη του τα παραπάνω σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 65 του Ν. 3852/2010 α π ο φ α σ ί ζ ε ι ο μ ό φ ω ν α  την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος :

• Ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με ολοκληρωμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες σε όλο το λαό.
• Κάλυψη της αναγκαίας δαπάνης για την περαίωση της Β2 φάσης αλλά και τον πλήρη εξοπλισμό της με σύγχρονο ιατρικό-διαγνωστικό εξοπλισμό ώστε να στηρίξει με καλύτερο
τρόπο τις υπηρεσίες Υγείας στο Νομό .
• Άμεση μεταφορά του τεχνητού νεφρού εντός της εγκατάστασης του νοσοκομείου, στους κενούς χώρους των κλινικών που θα μεταφερθούν στη νέα πτέρυγα
• Άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και εξαίρεση της Υγείας από το 5 προς 1 στις αποχωρήσεις-προσλήψεις, αφού ποτέ η υγεία δεν είχε υπεράριθμο προσωπικό.
• Σταδιακή κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης.
• Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει 5 ευρώ στον κάθε ασθενή που επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία στα νοσοκομεία. Δεν πρέπει να μετατρέπονται οι ασθενείς σε πελάτες και τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις.
• Άμεση πρόσληψη οικογενειακών γιατρών στο ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες του νοσοκομείου από την ιατρική φροντίδα που μπορεί να παρέχεται εκτός
Νοσοκομείου.
• Στόχευση για άμεση λειτουργία Αστικού τύπου Κέντρων Υγείας στο Νομό μας με παροχή δωρεάν και υψηλής ποιότητας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Ο εναγκαλισμός του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη ενός συστήματος ΠΦΥ. Όμως ένα τέτοιο σύστημα αποτελεί τον απαραίτητο ενδιάμεσο κρίκο για την ολοκληρωμένη δημόσια και δωρεάν λαϊκή Υγεία.
• Στήριξη της προσπάθειας του Νοσοκομείου Νεαπόλεως για τη δημιουργία του Κέντρου Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης . Η ύπαρξη ενός ισχυρού κέντρου τριτοβάθμιας περίθαλψης στον Άγιο Νικόλαο θα βοηθήσει επί πλέον σε αυτό το στόχο.

Αθώοι για την κατάληψη

«Ολοι αθώοι» ήταν η απόφαση Πρωτοδικείου Ιεράπετρας για τους 14 πολίτες-μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Φορέων Ιεράπετρας-Μακρύ Γιαλού, που έκαναν κατάληψη στο Δημαρχείο Ιεράπετρας, με αίτημα να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο της πόλης.
Η κατάληψη ξεκίνησε στις 26 Μαΐου και έληξε στις 12 Ιουνίου.
Πέντε ημέρες μετά την έναρξη της κατάληψης ο δήμαρχος Σήφης Αναστασάκης και δύο αντιδήμαρχοι κατέθεσαν αναφορά στον εισαγγελέα Λασιθίου για παρεμπόδιση λειτουργίας υπηρεσιών του δήμου. Η κατηγορία που διατυπώθηκε ήταν «διατάραξη οικιακής ειρήνης σε δημόσιο χώρο».
Καμία λειτουργία δεν παρεμποδίστηκε, δήλωσαν οι κατηγορούμενοι και κατηγόρησαν την πλειοψηφία του δήμου και τον δήμαρχο ότι παρακίνησαν τους υπαλλήλους να μην εργαστούν ενώ θα μπορούσαν να το κάνουν στις άλλες κτιριακές υποδομές και όχι μόνο στο κεντρικό κτίριο θέλοντας να στρέψουν πολίτες εναντίον της διαμαρτυρίας.

- Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Απόφαση διορισμού ιατρών για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις»

Υπάρχουν πολλές ολοκληρωμένες κρίσεις ιατρών Ε.Σ.Υ. για τους οποίους ωστόσο δεν έχει εκδοθεί απόφαση διορισμού. Ο κ. Υπουργός σε συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ είχε δεσμευτεί πως δεν θα ισχύσει ο περιορισμός του 1:5 για τις θέσεις που είχαν προκηρυχθεί το 2010.
Παράλληλα, μεταξύ των κρίσεων που έχουν ολοκληρωθεί, σε αρκετές έχουν επιλεγεί ιατροί που ήδη υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ. και που διεκδίκησαν τη θέση είτε για λόγους προαγωγής, είτε για επιστημονικούς, οικογενειακούς ή άλλους λόγους. Είναι όμως προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρούνται νέοι διορισμοί, διορισμοί γιατρών που ήδη υπηρετούν στο Σύστημα Υγείας και θα συνεχίσουν να υπηρετούν σε αυτό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Ποιο είναι ακριβώς το χρονοδιάγραμμα για τους διορισμούς ιατρών Ε.Σ.Υ. για τους οποίους υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες κρίσεις;
2.    Θα ισχύσει και για αυτούς τους διορισμούς ο περιορισμός του 1:5 ή του 1:10;
3.    Προτίθεται το Υπουργείο να διαχωρίσει την κατηγορία διορισμών για όσους ήδη υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ., ώστε αυτοί να προχωρήσουν άμεσα ;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μουλόπουλος Βασίλης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΕΔΗΝ 5/7/2011


ΑΘΗΝΑ 6/7/2011
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2635

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011


            Το Δίμηνο που μεσολάβησε από το προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο, ήταν πλούσιο σε Συνδικαλιστική δράση.
            Πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε καλέσματα της ΑΔΕΔΥ με απεργιακό πλαίσιο, τα γενικότερα αιτήματα των Δημοσίων Υπαλλήλων που στοχοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση, αλλά και της ΠΟΕΔΗΝ για τα αιτήματα των υγειονομικών που οξύνονται .
            Συμμετείχαμε στην 24ωρη 15 Ιουνίου και 48ωρη Πανελλαδική 28 & 29 Ιουνίου κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ. Διοργανώσαμε 5ωρη στάση εργασίας στην Αθήνα και 24ωρη Πανελλαδική απεργία στις 9 Ιουνίου  στην Περιφέρεια.
            Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των Τεχνολόγων Ραδιολόγων Ακτινολόγων και Χειριστών Εμφανιστών για την περικοπή της  ακτινολογικής άδειας και τις κινητοποιήσεις των πρωτοβάθμιων Σωματείων κατά των μέτρων του Μνημονίου.
            Στηρίξαμε την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων των Νοσοκομείων για την καθυστέρηση καταβολής των Πρόσθετων αμοιβών αν και κινείται στα όρια της Νομιμότητας. Ήταν συνειδητή επιλογή σύγκρουσης με την κυβέρνηση.
            Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των ψυχιατρικών Νοσοκομείων, στην κατεύθυνση μετατροπής, με κατάργηση του ασύλου, ανάπτυξη δομών αποασυλοποίησης οι οποίες θα είναι συγκεντρωμένες σε οργανισμούς με νομική μορφή Δημοσίου Δικαίου. Η συνένωσή τους με τα Γενικά Νοσοκομεία θα οδηγήσει στη συρρίκνωση και την υποχρηματοδότηση  των μονάδων ψυχικής υγείας με απώτερο στόχο το ξεφόρτωμα του κόστους από το κράτος.      
Στις πρόσθετες αμοιβές αναπτύχθηκε κίνημα στα Νοσοκομεία καθοδηγούμενο από την ΠΟΕΔΗΝ για την έγκυρη καταβολή τους.
            Η ΠΟΕΔΗΝ έκανε παρέμβαση σε 4 σημεία (κινητικότητα μεταξύ των κωδικών 511 – 512, αποδέσμευση εξαμήνου, απλοποίηση της διαδικασίας, άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων) που έγιναν δεκτές διασφαλίζοντας έτσι την καταβολή τους.
            Παρεμβαίνουμε για την αποδέσμευση του επόμενου εξαμήνου γιατί με τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (αύξηση ωραρίου από 7 ½  σε 8 ώρες, μείωση των ωρών σε 20 ανά μήνα από 40 και περιορισμό των κονδυλίων για υπερωρίες), δημιουργείται κίνδυνος για την εκταμίευση του εγκεκριμένου κονδυλίου.
            Στην 48ωρη Απεργία της ΑΔΕΔΥ θα έπρεπε να προπαγανδιστεί περισσότερο από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και να είχε μεγαλύτερη συμμετοχή, γιατί ανατρέπονται κοινωνικά δικαιώματα, μειώνονται δραστικά οι αμοιβές, στοχοποιούνται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι με το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και τον ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ.
Ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας και αγωνιζόμαστε για την εμπόδιση εφαρμογής των μέτρων.
            Από το Μνημόνιο 1 του Μάη του 2010, φτάσαμε στο Μνημόνιο 2 του Ιούνη του 2011.
Τα Μέτρα είναι μονομερή και μονόπλευρα σε βάρος των μισθωτών και συνταξιούχων. Πέρυσι  εφαρμόσθηκαν υποτίθεται για την Σωτηρία της Χώρας, ώστε να δοθεί χρόνος για  οργάνωση του Φοροεισπρακτικού Μηχανισμού  ώστε να επιτευχθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Δεν υπήρξε όμως αποτέλεσμα λόγω πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να μη θίξει τους Προνομιούχους φοροκλέπτες. Διαπιστώνουμε  με το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και τον ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ δεύτερο γύρο οριζόντιων περικοπών.
            Μείωση αφορολόγητου, έκτακτη εισφορά 1-5%,  εισφορά 2% για την ανεργία,  εισφορά 1% για το ταμείο πρόνοιας μείωση του εφ’ άπαξ 10%, μείωση επικουρικών συντάξεων και αύξηση των άδικων εμμέσων φόρων, εισπρακτικά μέτρα που οδηγούν σε αδιέξοδο και φορτώνουν νέα βάρη τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Με λιγότερους όμως φόρους στις επιχειρήσεις δεν συντηρείται το κράτος. Στα Σκανδιναβικά κράτη είναι αυξημένη η φορολογία όλης της φορολογητέας ύλης. Μεγάλο μέρος όμως των φόρων κατευθύνονται στο κοινωνικό κράτος.
Οι λιγότεροι φόροι είναι Νεοσυντηρητική άποψη και κακώς υιοθέτησε  η Κυβέρνηση την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15%.
            Στην απογραφή των Δημοσίων Υπαλλήλων απογράφηκαν 775.000 που μετά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις λόγω των συνταξιοδοτικών μέτρων έμειναν 700.000. Επειδή διαπιστώνουν κυβέρνηση και ΤΡΟΪΚΑ ότι οι συνταξιοδοτήσεις δεν αρκούν για την μείωση των Δημοσίων Υπαλλήλων θεσμοθετήθηκε η εργασιακή εφεδρεία που είναι συγκεκαλυμμένες απολύσεις.  Σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα  θα τεθεί θέμα Μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Παράλληλα έχουμε νέα επιδρομή στους Μισθούς και τις συντάξεις.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Παραπέμπεται μετά τις νέες οριζόντιες περικοπές για το 2012. Επειδή είναι λιγοστοί οι υψηλόμισθοι στο Δημόσιο , πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η ένταξη στο Μισθολόγιο των Υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Θα προηγηθεί το βαθμολόγιο και θα έχουμε με την εφαρμογή του Μισθολογίου νέα επιδρομή στους μισθούς. Ουσιαστικά περιορίστηκαν οι μισθοί με την υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των υπαλλήλων κατά 25%-30% ( για να ενθυμούμαστε τις υποτιμήσεις της δραχμής).
Η πολιτική που εφαρμόζεται επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας δικαιώματα των Λαών ειδικά των χωρών του Νότου, στο όνομα μείωσης των ελλειμμάτων.
Είναι αδιέξοδη πολιτική που συγκεντρώνει το χρήμα στα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. Οι Λαοί θα αντιδράσουν στις νεοφιλελεύθερες, νεοσυντηρητικές Πολιτικές.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
            Οι συγχωνεύσεις, καταργήσεις των Νοσοκομείων στόχο έχουν τον περιορισμό της δαπάνης και όχι τον εξορθολογισμό του συστήματος, για εύκολη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών.
Μειώνονται 3.000 ανεπτυγμένα κρεβάτια. Τα υπόλοιπα 33.000 θα αρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών εάν υπήρχε ορθολογική κατανομή και οι εξής προϋποθέσεις:
            Ανάπτυξη  της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σύγχρονα και οργανωμένα ΤΕΠ για την ταχύτερη διακίνηση Ασθενών, ανάπτυξη της υψηλής τεχνολογίας, σύγχρονος εργαστηριακός τομέας, σύγχρονή αύξηση και ορθολογική διαχείριση των χειρουργικών τραπεζιών και αύξηση των κρεβατιών των Μονάδων εντατικής θεραπείας ώστε να μειωθεί ο μέσος χρόνος Νοσηλείας.
            Επειδή δεν αναπτύχθηκαν οι παραπάνω προϋποθέσεις και με δεδομένη την υποστελέχωση λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων και των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, θα οδηγηθούμε στην απαξίωση και στο σταδιακό κλείσιμο των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων. Η κινητικότητα των υπαλλήλων με την ενοποίηση των υπηρεσιών των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων θα αναστατώσει τους υγειονομικούς αφού θα υπάρξουν υποχρεωτικές μετατάξεις.
            Εξορθολογισμός των κλινών  πρέπει να  υπάρξει εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πολιτών και όχι την ιδιωτική πελατεία των Διευθυντών Ιατρών.
Η αναβάθμιση των θαλάμων σε Τρίκλινα, Δίκλινα και Μονόκλινα είναι επιβεβλημένη. Έτσι καθίσταται το σύστημα ανταγωνιστικό. Η πρόθεση του Υπουργού για διάθεση κλινών-θέσεων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες , εξυπηρετεί τις εταιρίες αφού το κόστος Νοσηλείας μετακυλείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ
            Συμμετείχαμε στην Διαρκή επιτροπή των ΒΑΕ. Διατυπώσαμε τις θέσεις για την σωστή περιγραφή των επαγγελμάτων Υγείας σύμφωνα με το Πλαίσιο Οργάνωσης των Νοσοκομείων. Αντικρούσαμε απόψεις για αποχαρακτηρισμό από τα ΒΑΕ κατηγορίες Νοσηλευτικού Προσωπικού και ζητήσαμε τον χαρακτηρισμό ως Ανθυγιεινών των χώρων των Νοσοκομείων, Προνοιακών Ιδρυμάτων, Κ.Υ., ΕΚΑΒ.
            Το αίτημα στήριξε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ. Το πόρισμα της επιτροπής μας δικαιώνει αφού ξεφεύγουμε από τις κατηγοριοποιήσεις προσωπικού του πορίσματος ΜΠΕΧΡΑΚΗ και προτείνει την ένταξη όλων των επαγγελμάτων Υγείας που είναι σήμερα στον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΙΚΑ.
            Παράλληλα προτείνει την επέκταση ένταξης των αντίστοιχων ειδικοτήτων του Δημοσίου.
Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης Θεσσαλονίκης, εξουσιοδοτούμε την εκτελεστική επιτροπή για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που υπάρξουν αφενός δυσμενείς εξελίξεις στην υγεία το επόμενο διάστημα και αφετέρου η ΑΔΕΔΥ αποφασίσει κινητοποιήσεις.
            Στο τέλος Αυγούστου θα συνεδριάσουν τα όργανα της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ για να προσδιορίσουν κινητοποιήσεις αντιδρώντας στις δυσμενείς εξελίξεις που αναμένονται.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ                   ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου για την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου συνεδρίασε την Παρασκευή 8/7/11 με θέμα την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ και κατέληξε στις παρακάτω παρατηρήσεις:


1.   Η πρόταση στερείται αξιοπιστίας και σοβαρότητας γιατί στηρίζεται σε αριθμητικά στοιχεία που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου αναφέρεται ότι εργάζονται 179 άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ με βάση τα επίσημα προγράμματα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο απασχολούνται 152, δηλαδή 29 λιγότεροι (15%). Το ίδιο ισχύει και για τους γιατρούς, αφού στα στοιχεία της πρότασης του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται και οι ειδικευόμενοι, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με 6 γιατρούς (ενώ έχει 4 που δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των εφημεριών) και η παιδιατρική με 8, ενώ έχει 3. Το ίδιο ισχύει και για άλλες κλινικές. Είναι φανερό ότι η πρόταση που  στηρίζεται σε λανθασμένα στοιχεία, δεν μπορεί να καταλήξει σε αξιόπιστα και αποτελεσματικά συμπεράσματα.

2.    Η πρόταση του υπουργείου δεν αντιμετωπίζει το πραγματικά προβλήματα των Νοσοκομείων που είναι η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση  και ο στρεβλός τρόπος λειτουργίας και προμηθειών.  Δεν υπάρχει καμιά συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης σε νοσηλευτικό, διοικητικό, ιατρικό και τεχνικό προσωπικό που κλιμακώνεται σε επικίνδυνο βαθμό με την πρόβλεψη του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου για 1 πρόσληψη κάθε 10 αποχωρήσεις το 2011 και 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις του 2012. Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφού λόγω των αποχωρήσεων για διάφορους λόγους και της μη αναπλήρωσης τους, δεν επαρκούν οι εργαζόμενοι για να καλύψουν τις βασικές βάρδιες των νοσηλευτικών τμημάτων. Ακόμη, λόγω της έλλειψης προσωπικού, τα πλυντήρια, η καθαριότητα  και η φύλαξη έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες (με δυσανάλογο κόστος), η τεχνική υπηρεσία υπολειτουργεί, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν (λόγω της συσώρευσης νέου όγκου γραφειοκρατικών διεκπεραιώσεων τα τελευταία 2 χρόνια) με αποτέλεσμα να υπάρχει κάλυψη των κενών  με αμφιβόλου νομιμότητας και δεοντολογίας λύσεις. Για όλα τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου σήμερα δεν προτείνεται καμιά λύση στην πρόταση του Υπουργείου, ούτε υπάρχει στον ορίζοντα κάποια εναλλακτική πρόταση. Επίσης, δεν προτείνεται καμιά λύση για το οξύ πρόβλημα εφημεριών που υπάρχει στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στους ιατρούς της  ΜΕΘ και στους αναισθησιολόγους, πρόβλημα που στο πρόσφατο παρελθόν έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου  και έχει οδηγήσει τους ιατρούς να καλύπτουν τις κενές εφημερίες άμισθα και εθελοντικά.

3.   Η πρόταση για συνδιοίκηση των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου με 1 ΔΣ και 4 συμβούλια διοίκησης είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέα γραφειοκρατικά προβλήματα και να μεγενθύνει ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα δυσλειτουργία της διοικητικής διάρθρωσης και των προμηθειών των Νοσοκομείων. Είναι ένα σύστημα που δεν έχει εφαρμοστεί ξανά, απαιτεί μεγάλο αριθμό υπουργικών αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων και εγκυκλίων  για την εφαρμογή της και δεν έχει συγκεκριμένη στόχευση, ούτε περιγράφονται αναμενόμενα απτά αποτελέσματα. Η αναφορά σε επικείμενη ενοποίηση των οργανισμών των 4 Νοσοκομείων αναφέρεται στο απώτερο μέλλον, είναι αμφιβόλου δυνατότητας υλοποίησης και έχει ως αναφερόμενο στόχο την ανακύκλωση και τη μετακίνηση του προσωπικού από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο με απλές αποφάσεις του διοικητή, κάτι εντελώς απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό. Συν τοις άλλοις, η  πρόταση για συνδιοίκηση των 4 Νοσοκομείων του νομού με 1 ΔΣ και 4 συμβούλια διοίκησης, αν και δεν κομίζει τίποτα το αποτελεσματικό για τη δημόσια υγεία στο νομό,  αναζωπυρώνει ακόμα περισσότερο τις τοπικιστικές αντιθέσεις των τοπικών κοινωνιών στο νομό.

4.    Εν πολλοίς, μπορούμε να πούμε ότι το Υπουργείο Υγείας στην προσπάθεια του να καλύψει την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα της υγείας, προχωρά με την πρόταση του σε ένα «επικοινωνιακό πυροτέχνημα», που όχι μόνο δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά θα διογκώσει ακόμα περισσότερο τα υπάρχοντα. Μοναδική και αποτελεσματική λύση για τη δημόσια υγεία είναι η στήριξη της με τις απαιτούμενες προσλήψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού και η χρηματοδότηση της σε ποσοστό δημόσιων δαπανών  του ΑΕΠ ανάλογο με το Μ.Ο. των χωρών της Ευρώπης.