Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Πρώτη η Ελλάδα σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας!

Τα περισσότερα από την τσέπη τους πληρώνουν τελικά οι Έλληνες για την Υγεία τους καθώς έρευνα του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει την κατακόρυφη αύξηση των τελευταίων ετών του ποσού που καταβάλουν οι Έλληνες για υπηρεσίες υγείας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Οικονομικών κ.Λυκούργο Λιαρόπουλο διαπιστώνεται ότι η κατάσταση με τα ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τους εργαζόμενους, δεν είναι βιώσιμη. Και αυτό διότι όσο η δημόσια χρηματοδότηση μειώνεται, αναπόφευκτα αυξάνει η ιδιωτική δαπάνη.

Άλλωστε όπως επισημαίνει ο καθηγητής: «Η εμφανής αδυναμία των ταμείων να ανταποκριθούν στις ανάγκες επιτείνεται από διαχειριστική ανεπάρκεια και εισφοροδιαφυγή που φτάνει το 30%.

Μετά από τη μελέτη ο κ.Λιαρόπουλος προτείνει να υπάρξει Εθνικής Ασφάλισης Υγείας.

Η πρόταση στηρίζεται σε μία διαπίστωση που γίνεται συνεχώς και πιο έντονη. «Την τελευταία δεκαετία, οι τεκτονικές μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία και η παγκοσμιοποίηση έφεραν μεγέθυνση της αμοιβής του κεφαλαίου σε βάρος της εργασίας. Αυτό προκαλεί συρρίκνωση της χρηματοδοτικής βάσης των ασφαλιστικών συστημάτων που, όπως στην Ελλάδα, στηρίζονται σε εισφορές της εργασίας. Έτσι, η οικονομική υγεία της κοινωνικής ασφάλισης απαιτεί συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή των εσόδων από τη φορολογία του συνολικού εισοδήματος.

Ο ρόλος της κοινωνικής ασφάλισης είναι η προστασία του πληθυσμού από τις συνέπειες των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος είτε τυχαία, είτε λόγω αρρώστιας και του αναπόφευκτου γήρατος. Σύμφωνα με μία ευρεία ερμηνεία του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», η κοινωνική ασφάλιση (πρέπει να) λειτουργεί «ουδέτερα» σε σχέση με το εισόδημα. Ανεξάρτητα, δηλαδή, από τις εισοδηματικές μας διαφορές, η προστασία της υγείας όλων μας πρέπει να είναι εξ’ ίσου αποτελεσματική και, εν πολλοίς, εκτός των κανόνων της αγοράς. Με την έννοια αυτή, η κοινωνική ασφάλιση (πρέπει να) λειτουργεί και αναδιανεμητικά ως προς το εισόδημα μίας κοινωνίας» σημειώνει ο κ.Λιαρόπουλος.

Στην Ελλάδα, η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας γίνεται από ένα «μικτό» σύστημα δαπανών του κράτους και των «ταμείων» που δημιουργήθηκαν στον 20ο αιώνα. Η πρόσφατη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», με συγχώνευση ομοειδών ταμείων σε νέα μεγαλύτερα, όπως ο ΕΟΠΥΥ, δεν άγγιξε τη δομή του συστήματος ασφάλισης που στηρίζεται σε εισφορές των ασφαλισμένων.

«Με δεδομένη την ένδεια επικαιροποιημένων στοιχείων, σημειώνουμε ότι από το 1992 ως το 2006, ο κρατικός προϋπολογισμός συνεισφέρει συνεχώς λιγότερα στο σύστημα υγείας και τα ταμεία περισσότερα. Το 1992, το κράτος κάλυπτε το 41,4% των δημόσιων δαπανών και τα ταμεία το 58,6%. Το 2006, το ποσοστό του κράτους έπεσε στο 27% και των ταμείων ανέβηκε στο 73%. Οι ασφαλιστικοί φορείς αντιμετωπίζουν τις άμεσες ανάγκες υγείας σε βάρος των συντάξεων. Το 1992, το 66,8% των δαπανών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης κάλυπτε συντάξεις και το 33,2% την υγεία. Το 2006, η σχέση αυτή είχε αλλάξει σε 59,5% και 40,5%. Σήμερα, η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη. Η υγεία «φορτώνει» την κοινωνική ασφάλιση με συνεχώς μεγαλύτερα έξοδα σε βάρος των συντάξεων» εξηγεί.

«Η κατάσταση αυτή δεν είναι βιώσιμη και απειλεί με κοινωνικές εκρήξεις. Η εμφανής αδυναμία των ταμείων να ανταποκριθούν στις ανάγκες επιτείνεται από διαχειριστική ανεπάρκεια και εισφοροδιαφυγή που φτάνει το 30%. Η πρώτη επίπτωση είναι η αυτοτροφοδοτούμενη «φούσκα χρεών» που διογκώνει το δημόσιο χρέος με τις κατά καιρούς «ρυθμίσεις» χρεών. Καθώς, όμως, η δημόσια χρηματοδότηση μειώνεται, αναπόφευκτα αυξάνει η ιδιωτική δαπάνη. Με το 46% της συνολικής δαπάνης υγείας, η Ελλάδα έχει το «προνόμιο» της χώρας με τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη υγείας στην Ευρώπη» συμπληρώνει.

Η χρηματοδότηση ενός δημόσιου συστήματος υγείας που στοχεύει σε καθολική κάλυψη του πληθυσμού, όπως το ελληνικό ΕΣΥ, δεν μπορεί να γίνεται πλέον μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων, επισημαίνει ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Απαιτείται Εθνική Ασφάλιση Υγείας, με χρηματοδότηση από φορολογικά έσοδα στο σύνολο του ΑΕΠ. Η κατάργηση των ταμείων υγείας και των ασφαλιστικών εισφορών θα έχει σημαντικές θετικές δευτερογενείς συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας. Η ελάφρυνση των εργαζομένων θα ενισχύσει την ιδιωτική κατανάλωση σε περίοδο βαθειάς ύφεσης. Η ελάφρυνση των εργοδοτών θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Και στις δύο περιπτώσεις, τα «χαμένα» έσοδα από εισφορές θα επιστρέψουν, εν μέρει, ως φορολογία εισοδήματος και κερδών.

Στην ένσταση για δυσκολίες αύξησης της φορολογίας, να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είχε το 2010 τη χαμηλότερη (17%) πραγματική φορολογία των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. και ότι φοροδιαφεύγουν εισοδήματα €70-80 δις ετησίως. Μία πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην υγεία, απαιτεί ακριβώς τη μεταρρύθμιση στη φορολογία που σωστά υποστηρίζει η Τρόικα σήμερα και πρέπει να επιδιώξει η όποια αυριανή κυβέρνηση».

Αναδημοσίευση από τη σελίδα iatropedia

Ας μην ψηφίσουμε τους δήμιους μας



Εδώ και 2 χρόνια οι εργαζόμενοι εκφράζουν με σταδιακά αυξανόμενη ένταση την αντίθεση τους στην πολιτική που ακολουθείται μετά το πρώτο μνημόνιο, μια πολιτική που έχει ως κύριο στόχο τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ντόπιες και ξένες μεγάλες εταιρίες.

Η έκφραση της αντίθεσης των εργαζομένων έγινε και γίνεται με απεργίες, πορείες, συλλαλητήρια, καταλήψεις και με άλλες κινητοποιήσεις.

Τώρα ήρθε η ώρα να γίνει και με την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές.

Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής μας δίνεται η ευκαιρία ως εργαζόμενοι να εκφράσουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεση μας σε αυτή την κυβερνητική πολιτική που μας οδηγεί στην εξαθλίωση και την κοινωνία σε διάλυση, καταψηφίζοντας τα κόμματα που εφάρμοσαν ή εφαρμόζουν (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και στήριξαν ή στηρίζουν (ΛΑΟΣ - ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ και σία) αυτή την πολιτική.

Οι εργαζόμενοι μπορούμε και πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ψήφος σε αυτά τα κόμματα δίνει το "πράσινο φως" για συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων, για νέα μέτρα τον Ιούνιο και μετά, για νέα μέτρα ξανά και ξανά.

Ας μην δώσουμε με την ψήφο μας σύμφωνη γνώμη σε νέα μέτρα, ας μην τους κάνουμε τη χάρη να ακολουθήσουμε τη λογική του "σφάξε με πασά ν΄αγιάσω", ας μην ψηφίσουμε τους δήμιους μας.

Γιώργος Μανουσάκης,
πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Εργατική Πρωτομαγιά την Τρίτη στις 10 το πρωί στην πλατεία Αγ. Νικολάου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΞΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΞΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

28/4/12

Σε απόγνωση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το προσωπικό του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού, που αναγκάζει τους εργαζόμενους να μην παίρνουν κανονικές άδειες (υπάρχουν τμήματα με οφειλόμενες άδειες από το 2010), να εργάζονται μόνο με ένα ή χωρίς καθόλου ρεπό, να εργάζονται με λιγότερα άτομα από τα απαιτούμενα σε κάθε βάρδια.

Οι προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων έχουν σταματήσει πλήρως, ενώ και οι υποσχέσεις για πρόσληψη συμβασιούχων και επικουρικών έμειναν μόνο υποσχέσεις.

Παράλληλα το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου συνεχώς αποδυναμώνεται με αποσπάσεις εργαζομένων σε άλλα Νοσοκομεία και φορείς (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 11 εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου βρίσκονται αυτή τη στιγμή αποσπασμένοι σε άλλους φορείς, ενώ μόλις 2 είναι αποσπασμένοι από αλλού στο Νοσοκομείο μας)

Πρέπει να ειπωθεί ότι μέσα στη διετία 2010 - 2012 το συνολικό προσωπικό του Νοσοκομείου (μαζί με τους αποσπασμένους) συρρικνώθηκε κατά 5%, ενώ ειδικά το διοικητικό προσωπικό μειώθηκε κατά 20% (από 78 μειώθηκε στους 63).

Ακόμη η πληρότητα νοσηλευτικού προσωπικού σε σχέση με τις οργανικές θέσεις του ισχύοντος οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας, βρίσκεται στο 46%, τη στιγμή που στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας (και ειδικά της βόρειας Ελλάδας) ξεπερνά το 80%, ενώ στο νομό Ηρακλείου βρίσκεται στο 88,4%. Ακόμα και σε σχέση με τον προ του 2009 οργανισμό, ή σε σχέση με το νέο προτεινόμενο οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, η πληρότητα του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου σε νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στο 73%, σε ένα από τα χαληλότερα ποσοστά όλης της χώρας.

Η έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου είναι μεγάλη και δημιουργεί προβλήματα σε όλες τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου (Τεχνική,Διοικητική, Νοσηλευτική, Ιατρική) .

Καλούμε τόσο τη διοίκηση του Νοσοκομείου και της ΥΠΕ Κρήτης, όσο και όλους τους θεσμικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, να πιέσουν και να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της άμεσης ενίσχυσης του Νοσοκομείου με εργαζόμενους όλων των υπηρεσιών, αφού αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια των εργαζόμενων και των ασθενών.

Ακόμη καλούμε τη διοίκηση του Νοσοκομείου να αναλάβει τις ευθύνες τις σε σχέση με την καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου και την ασφαλή εργασία των υπαλλήλων (τήρηση εργασιακής νομοθεσίας, ασφαλής στελέχωση τμημάτων).
Δεν φτάνουν μόνο τα λόγια και οι υποσχέσεις, απαιτούμε πράξεις.

Το Δ.Σ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Αγ. Νικόλαος 28/4/2012

Πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΝΙΛ στον Αγ. Νικόλαο, που κατέληξε  στην παρακάτω απόφαση:

Προ έτους περίπου, με τον Νόμο 3984/ 2011, άρθρο 66, παρ. 27, τροποποιήθηκε το νομικό πλαίσιο τέλεσης των εφημεριών των ιατρών ΕΣΥ και τέθηκαν σαφή ανώτερα αριθμητικά όρια εφημεριών (συνολικών, ενεργών και ετοιμότητας) που μπορεί να εκτελεί ένας ιατρός ανάλογα με τον βαθμό του και την ζώνη στην οποία εργάζεται. Έτσι στην ζώνη Β΄, όπου ανήκει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, οι ειδικευμένοι ιατροί δεν μπορούν να εκτελούν παραπάνω από 7 συνολικά εφημερίες, ούτε παραπάνω από 4-5 ενεργείς εφημερίες και 2-3 εφημερίες ετοιμότηταςανάλογα με τον βαθμό τους. Στην Γ΄ ζώνη, όπου ανήκουν τα Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας Ιεράπετρας, Νεάπολης και Σητείας, το Κέντρο Υγείας Τζερμιάδου και η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, δεν μπορούν οι διευθυντές να εκτελούν παραπάνω από 7 συνολικά εφημερίες (μέχρι 5 ενεργείς και μέχρι 2 ετοιμότητας καθημερινές) και οι επιμελητές παραπάνω από 11 συνολικά εφημερίες (μέχρι 7 ενεργείς και μέχρι 4 ετοιμότητας καθημερινές).
Οι άξιοι βουλευτές μας, που έχουν το θράσος να επιζητούν εκ νέου την ψήφο μας, είτε δεν διάβασαν και αυτοί – όπως και κάποιοι άλλοι – τι ψήφιζαν, είτε ψήφισαν συνειδητά τον αφανισμό όλων των μικρών Νοσοκομείων της χώρας και αυτό γιατί για να καλύπτεται ένα Τμήμα στην Β΄ ζώνη με ιατρούς σε ενεργό εφημερία καθημερινά, απαιτείται η στελέχωσή του με 7 ιατρούς, ενώ αν εκτελούν συνδυασμό εφημεριών (ενεργών και ετοιμότητας) – πράγμα μη ασφαλές -  απαιτούνται 5 ιατροί. Αντίστοιχα στην Γ΄ ζώνη, ένα Τμήμα καλύπτεται με ενεργό εφημερία καθημερινά αν υπηρετούν σε αυτό 5 ιατροί, ενώ με συνδυασμό εφημεριών αν υπηρετούν 4 ιατροί. Αυτοί οι αριθμοί είναι εξωπραγματικοί για όλα σχεδόν τα τμήματα των επαρχιακών νοσοκομείων, γεγονός που σημαίνει ότι σε πολλά τμήματα, πολλές ημέρες κάθε μήνα παραμένουν χωρίς εφημερεύοντα ιατρό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της νοσηλείας στα συγκεκριμένα τμήματα καθώς και για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών.
Πολύ απλά, με βάση τον παραπάνω νόμο και σε συνδυασμό με την αδυναμία των νοσοκομείων να πληρώνουν πρόσθετες εφημερίες από τα ανύπαρκτα αποθεματικά τους, η έννοια της ασφαλούς εφημέρευσης όλων των επαρχιακών νοσοκομείων δεν υφίσταται πλέον.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια όταν ξεκίνησε πρόσφατα ο έλεγχος των εφημεριών από τους κατά τόπους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου και από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, οπότε σε ορισμένα Νοσοκομεία, όπως στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Νομού Λασιθίου, δεν εγκρίθηκαν οι ήδη εκτελεσθέντες κατά τους προηγούμενους μήνες εφημερίες, γιατί υπερέβαιναν τα προαναφερθέντα αριθμητικά όρια.
Στο παραπάνω πρόβλημα έρχεται να προστεθεί η δραστική μείωση κατά περίπου 85.000.000 ευρώ του διατιθέμενου στα νοσοκομεία της χώρας κονδυλίου για εφημερίες έτους 2012, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω περιορισμό του αριθμού των εφημεριών.  Οι άξιοι βουλευτές μας το ψήφισαν και αυτό, για να μας ¨σώσουν¨.
Για τα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου τα παραπάνω σημαίνουν ότι τα ήδη ανασφαλή προγράμματα εφημεριών των προηγούμενων μηνών, γίνονταιανασφαλέστατα, με κανένα τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της Παθολογικής, της Χειρουργικής, της Παιδιατρικής Κλινικής, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, να μην καλύπτεται πλέον με ενεργό εφημερία όλες τις ημέρες του μήνα, ενώ στα περισσότερα τμήματα δεν θα εφημερεύει καν ιατρός, ούτε σε εφημερία ετοιμότητας, πολλές ημέρες του  μήνα.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ελλιπής λειτουργία ενός τμήματος δεν έχει συνέπειες μόνο στο ίδιο το τμήμα, αλλά το σύνολο της λειτουργίας του κάθε νοσοκομείου. Έτσι δεν μπορούν για παράδειγμα να νοσηλεύονται με ασφάλεια ασθενείς σε κάποιο τμήμα, χωρίς την υποστήριξη ιατρών όλων των ειδικοτήτων.
Αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που το σύστημα της δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης – λόγω ΕΟΠΥΥ- έχει καταρρεύσει, η οικονομική δυνατότητα των περισσοτέρων για ιδιωτικές δαπάνες υγείας έχει εκμηδενιστεί  και η προσέλευση των πολιτών στα Νοσοκομεία για κλινική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις και νοσηλεία έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Νοσοκομείων, λόγω στάσης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς αυτά, υποχρηματοδότησής τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και «κουρέματος» των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδας για την επιτυχία του PSI, συμπληρώνει την εικόνα διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

      Οι νοσοκομειακοί ιατροί Λασιθίου
       Απαιτούμε την άμεση αποζημίωσή μας για το σύνολο των εφημεριών που επιτελέσαμε κατά τους προηγούμενους μήνες, χωρίς την παραμικρή περικοπή. Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε ένδικα μέσα.
       Καλούμε τους Συντονιστές Δ/ντές και τα επιστημονικά όργανα των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας να προτείνουν την εκτέλεση του μέγιστου αριθμού εφημεριών που επιτρέπει ο νόμος για τον κάθε ιατρό, με την επισήμανση ότι παρόλα αυτά, το προτεινόμενο πρόγραμμα δεν είναι εφικτό να είναι ασφαλές.
       Προτείνουμε στα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων να εκτιμήσουν πιο είναι το κόστος ενός ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης καιζητάμε από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση την επιχορήγηση των Νοσοκομείων με συμπληρωματικά κονδύλια.
       Απαιτούμε την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών.
       Καταδικάζουμε τις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και ιδιαίτερα τις μετακινήσεις προς τα νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου, καταγγέλλουμε τον Υποδιοικητή της ΥΠΕ Κρήτης για την παράνομη μετακίνηση Ουρολόγου του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάουπρος το Βενιζέλειο Νοσοκομείο παρόλο που η προκήρυξη εκλογών το απαγορεύει και απαιτούμε την μη εφαρμογή της παραπάνω  απόφασης.


                                                                Η Γενική Συνέλευση
                                          της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Επιστολή του διοικητή του νοσοκ. Αγ. Νικολάου Αλ. Μαυρικάκη στονΥποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ κ.Ν.Καλογιαννάκη με θέμα την εντολή μετακίνησης ιατρού

Προς Υποδιοικητή 7ης ΥΠΕ κ.Ν.Καλογιαννάκη

Σχετικά με την απόφαση με αριθμ πρωτ. 4397/24.4.2012 ανανέωσης της μετακίνησης του ειδικευμένου ιατρού κλάδου ΕΣΥ Α. Π. Επιμελητή Β΄ Ουρολογίας του ΓΝ Αγίου Νικολάου- η οποία ελήφθη από εσάς χωρίς να μας ενημερώσετε- θα πρέπει να λάβετε υπόψη πως είναι παράνομη σύμφωνα με έγγραφο- με αριθμ. πρωτ. 4326/20.4.12- που εσείς ο ίδιος μας διαβιβάσατε.

Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψη πως:

- ο κ. Α. έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εφημεριών του μήνα Μαίου του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου επειδή η συμφωνία με την Διοίκηση της 7η ΥΠΕ για την κάλυψη των αναγκών του ΓΝ Ηρακλείου «Βενιζέλειο Πανάνειο» λήγει την 30 Απριλίου 2012.

- η Ουρολογική κλινική του ΓΝ Αγίου Νικολάου είναι μοναδική στο Νομό Λασιθίου και η απουσία του ιατρού θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στη λειτουργία της κλινικής όσο και στην υγεία του πληθυσμού λόγω αυξημένων και επιτακτικών αναγκών.

Παρακαλώ για τους λόγους αυτούς να ανακαλέσετε την εντολή μετακίνησης του ιατρού κ. Α.Π.

Ο Διοικητής των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων

Α. Μαυρικάκης

Χωρίς απογευματινή βάρδια ασθενοφόρου το Οροπέδιο Λασιθίου


Επανέρχονται με επιστολή τους προς τον Διοικητή Διασυνδεόμενων νοσοκομείων Λασιθίου, κ. Μαυρικάκη, οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Οροπεδίου Λασιθίου, που αφορά στην έλλειψη απογευματινής βάρδιας για το ασθενοφόρο, κάτι που σημαίνει ότι αλοίμονο αν χρειαστεί κανείς διακομιδή μετά τις 3 το μεσημέρι προς νοσοκομείο είτε του Αγίου Νικολάου, είτε του Ηρακλείου.

Όλη η επιστολή, υπενθύμιση, έχει ως εξής:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε (υπενθυμίσουμε) για το πρόβλημα που υπάρχει στο Οροπέδιο Λασιθίου που αφορά την κάλυψη της περιοχής με ασθενοφόρο.

Εδώ και 2-3 μήνες μετά την αποχώρηση και δεύτερου υπαλλήλου από τον Τομέα E.K.A.B. Οροπεδίου Λασιθίου καθημερινά πλέον (εκτός 1-2 ημερών το μήνα) δεν υπάρχει ασθενοφόρο για την κάλυψη της περιοχής κατά το απογευματινό οκτάωρο.

Δεδομένης της αύξησης του ντόπιου πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και την παρουσία τουριστικής κίνησης θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση εξεύρεση λύσης έτσι ώστε να υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο στην περιοχή για όλο το 24ωρο

Οι Ιατροί του Κ.Υ. Τζερμιάδων
Αλεξανδρόπουλος Αργύριος
Γουγουρέλα Ευπραξία
Ζαχαριάδου Γεσθημανή
Παπανικολάου Θεόδουλος
Φιλιππίδης Αντώνιος

Αναδημοσίευση από τη σελίδα του Ρ/Σ 104.4

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου

ΕΝΩΣΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ
ΙΑΤΡΩΝ
ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


Καλούνται όλα τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 27/4/2012 και ώρα 13:00 στην αίθουσα συγκεντρώσεων στον 1ο όροφο του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

  •  Εφημερίες
  •  Παράνομη μετακίνηση ουρολόγου


Για το ΔΣ της ΕΝΙΛ
Ο Πρόεδρος           Ο Γραμματέας

Γερμανάκης Αντώνης        Πατρωνάκης Μανώλης

Video: CATASTROIKA Eλληνικοί Υπότιτλοι

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟ 2013



ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟ 2013

Αποκαλυπτικός λοιπόν ο κ. Λοβέρδος. Θα κλείσουν Νοσοκομεία, φαίνεται να λέει σε δηλώσεις του στο Radio 9 σύμφωνα με δημοσιεύματα αρκετών ηλεκτρονικών μέσων.

Δεν μας κάνουν καμία εντύπωση οι «αποκαλύψεις» του Υπουργού Υγείας. Το «κόλπο» δεν είναι απλά καλά στημένο αλλά και αποφασισμένο από καιρό. Μπορεί μέχρι σήμερα να μην το αποδέχονταν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο ίδιος, αλλά σήμερα με τις δηλώσεις το παραδέχτηκε.

Βέβαια περιόρισε τον αριθμό στο 20% προφανώς για να μην έχει μεγάλες αντιδράσεις, όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο αριθμός των Νοσοκομείων που οδηγούνται στο λουκέτο θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.


Όμως ο Υπουργός Υγείας σύμφωνα με τα δημοσιεύματα παραδέχτηκε και κάτι ακόμα. Το γεγονός δηλαδή ότι ο ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο ο ίδιος δήλωνε περήφανος για την δημιουργία του, έχει καταρρεύσει οικονομικά και δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει έστω και ένα ευρώ στα Νοσοκομεία. Επίσης επιβεβαιώνει ότι ο μόνος τρόπος σωτηρίας για τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία είναι η κρατική χρηματοδότηση από το Υπ Οικονομικών.



Το ερώτημα είναι ο κ Λοβέρδος τα είπε όλα αυτά από μια «κρίση ειλικρίνειας» ή αυτές οι δηλώσεις του αποτελούν μια ωμή παραδοχή γνωρίζοντας και τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν;

Δήλωση σοκ Λοβέρδου: «Μπορεί να κλείσουν νοσοκομεία το 2013»!

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος διαβλέπει σοβαρό κίνδυνο να μπουν λουκέτα σε δυο στα 10 νοσοκομεία εξαιτίας της μη δυνατότητας χρηματοδότησης.

Οριστικό κλείσιμο σε δημόσια νοσοκομεία μπορεί να επιφυλάξει το 2013 για το ΕΣΥ, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, εκτιμώντας πως από τα 132 νοσοκομεία του ΕΣΥ (82 με τη μορφή συνδιοικήσεων) δεν αποκλείεται να κλείσει το 20%!

«Για το 2012 υπάρχουν χρήματα, ωστόσο ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την επιβίωση των νοσοκομείων το 2013», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο Radio 9.

Ο κ.Λοβέρδος πρόσθεσε ότι αν δεν περιοριστεί η ύφεση και δεν έρθει κάποια στιγμή η πολυπόθητη ανάπτυξη, θα το πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις υποχρεώσεις του στα νοσοκομεία, τα οποία θα επιχειρήσουν να τα διεκδικήσουν από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως θα αδυνατεί να τα καταβάλλει.



Πηγή: ygeionomikoi.gr

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ανοιχτή συνάντηση - συζήτηση με υποψηφίους της ΑΝΤΑΡΣΥΑς την Πέμπτη 26/4/12 στην αίθουσα του πρώτου ορόφου στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στις 12.30 μ.μ.


Την Πέμπτη 25 Απριλίου στις 12.30 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου κλιμάκιο του κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελούμενο από υποψήφιους βουλευτές και από συναδέλφους δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους.

Θα γίνει ανοιχτή συνάντηση με το ΔΣ του συλλόγου και συζήτηση με τους εργαζόμενους για τα εργασιακά προβλήματα και για τη δημόσια υγεία στην Αίθουσα του πρώτου ορόφου.

Καλούνται οι συνάδελφοι (που επιθυμούν) να παρακολουθήσουν, να ακούσουν και να παρέμβουν στη συζήτηση.


Σχετικά με ενημερωτικές συναντήσεις με τα κόμματα και τους υποψηφίους

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου ενημερώνει ότι είναι στη διάθεση όλων των υποψηφίων όλων των κομμάτων για ενημερωτικές συναντήσεις (ανοιχτές και κλειστές) σχετικά με τα εργασιακά προβλήματα, τη δημόσια υγεία και την κατάσταση της χώρας και τις όποιες προτάσεις.

Όσοι υποψήφιοι και κλιμάκια κομμάτων επιθυμούν μπορούν να απευθύνονται στα μέλη του ΔΣ για ορισμό τέτοιων συναντήσεων με το ΔΣ και τους εργαζόμενους για αμφίδρομη ενημέρωση και επικοινωνία.

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ενημέρωση για μισθολογικά θέματα 20/4/12

Συνάδελφοι αυτές τις ημέρες μοιράστηκαν τα εκκαθαριστικά αποδοχών του μηνός Μαϊου και μαζί και ένα δεύτερο εκκαθαριστικό με την μηνιαία περικοπή λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.
Για να υπολογίσετε το πληρωτέο ποσό του μηνός Μαϊου πρέπει από το ποσό στο  έγγραφο με το συνολικό ποσό μισθοδοσίας Μαϊου, να αφαιρέσετε το ποσό της περικοπής που αναγράφεται στο δεύτερο εκκαθαριστικό έγγραφο.
Η περικοπή είναι η πρώτη από τις 6 μηνιαίες δόσεις που θα γίνουν μέχρι και τον Οκτώβριο.


Στη μισθοδοσία μας  περιλαμβάνεται πλέον και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας:
  •  για τη νοσηλευτική υπηρεσία,τα εργαστήρια και τις καθαρίστριες 150 ευρώ μεικτά (περίπου 115 καθαρά),
  • για την τεχνική υπηρεσία, την εστίαση και τα πλυντήρια-ραφεία 70 ευρώ μεικτά (περίπου 52 καθαρά).

Αγγελία για αμοιβαία

Νοσηλεύτρια από το Νοσοκομείο Ιεράπετρας ζητά αμοιβαία με νοσηλεύτρια-νοσηλευτή από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.
Τηλ. Επικοινωνίας 6947619252 Σοφία Π,

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Καλό Πάσχα σε όλους


Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά.

Δυστυχώς φέτος δεν στάθηκε δυνατό να ψηθεί αρνί και να γίνει γεύμα από το σύλλογο για τους συναδέλφους που θα κάνουν ανάσταση στο Νοσοκομείο, λόγω αδυναμίας-απροθυμίας του προσωπικού της κουζίνας του Νοσοκομείου.

Το ΔΣ του συλλόγου κατασκεύασε λαμπάδες για τους εργαζόμενους οι οποίες μοιράστηκαν και μοιράζονται σήμερα Μ. Παρασκευή και αύριο Μ. Σάββατο στα τμήματα. Όσοι συνάδελφοι δεν έχουν βάρδια αυτές τις δύο ήμέρες (αδειούχοι, διοικητικοί κλπ) μπορούν να περάσουν και να πάρουν λαμπάδα από το τμήμα των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου.


Καλό Πάσχα σε όλους

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

  ΠΡΟΣ
  • Διοικητή  διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Ν. Λασιθίου
  • Υποδ/τη ΓΝ-ΚΥ Ιεράπετρας
  • Υποδ/τη ΓΝ-ΚΥ Σητείας
  • Υποδ/τη ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης
  •  Επιστημονικά Συμβούλια και
  • Δ/ντες Ιατρικών Υπηρεσιών των ΓΝ Αγ. Νικολάου, ΓΝ-ΚΥ Ιεράπετρας, ΓΝ-ΚΥ Σητείας,    ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης   

                  ΑΠΟΦΑΣΗ  Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

       Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου στην συνεδρίασή του στις 11/4/2012, συζήτησε το θέμα των εφημεριών των ιατρών των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του Ν. Λασιθίου και αποφάσισε τα ακόλουθα:
  • Απαιτούμε την αποζημίωση του συνόλου των εφημεριών που εκτελέσαμε κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2012, χωρίς καμιά περικοπή. Η κυβέρνηση του Μνημονίου οφείλει άμεσα να επιχορηγήσει τα Νοσοκομεία μας με πρόσθετα κονδύλια για την πληρωμή των ήδη εκτελεσθέντων εφημεριών. Αλχημείες του τύπου πληρωμή μέρους των εφημεριών από το διατιθέμενο ανά μήνα κονδύλιο για εφημερίες και υπόσχεση για πληρωμή του υπολοίπου από τα ανύπαρκτα διαθέσιμα των Νοσοκομείων μας και της ΥΠΕ Κρήτης (μέσω του 9%), απορρίπτονται κατηγορηματικά. Ούτε τα χρήματα υπάρχουν για να πληρωθούν με αυτόν τον τρόπο, ούτε ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία έγκρισης πρόσθετων εφημεριών.  Εξάλλου, ακόμα περιμένουμε την πληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των πρόσθετων εφημεριών που επιτελέσαμε το 2011.
  •  Είχαμε ενημερώσει έγκαιρα τον Διοικητή των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων για τις διατάξεις του Ν. 3984 / 2011, με τον οποίο άλλαξε  το νομικό πλαίσιο τέλεσης των εφημεριών. Στο άρθρο 66, παρ. 27 του παραπάνω νόμου αναφέρονται σαφώς τα ανώτερα αριθμητικά όρια του συνόλου των εφημεριών, των ενεργών εφημεριών και των εφημεριών ετοιμότητας που μπορούν να επιτελέσουν οι ειδικευόμενοι και οι ειδικευμένοι ιατροί, ανάλογα με τον βαθμό και την Ζώνη στην οποία υπηρετούν και επιστήσαμε την προσοχή ότι τυχόν υπέρβαση των παραπάνω αριθμητικών ορίων  δεν θα εγκριθούν από τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Βάση των παραπάνω διατάξεων, δεν υπάρχει πλέον ένα συγκεκριμένο ανώτατο χρηματικό όριο αποζημίωσης εφημεριών που μπορεί να λάβει ένας γιατρός, όπως με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, μιας και σε άλλο ποσό αντιστοιχούν 4 ενεργείς εφημερίες καθημερινές και σε άλλο ποσό 4 ενεργείς εφημερίες Κυριακές. Έτσι δεν τίθεται καν θέμα ερμηνείας του νόμου ότι σε κάθε ιατρό, ανάλογα με τον βαθμό του και την Ζώνη στην οποία υπηρετεί, αντιστοιχεί ένα ανώτερο χρηματικό πλαφόν για την αποζημίωση εφημεριών, που θα μπορούσε να καλυφτεί με αλλαγές του αριθμού και του τύπου τους. Ήδη η Επίτροπος Ε.Σ.  του Ν. Ημαθίας δεν εκκαθάρισε τις εφημερίες Δεκεμβρίου 2011 των ιατρών του Νοσοκομείου Βέροιας, γιατί υπερέβαιναν τα παραπάνω αριθμητικά όρια. Έτσι το θέμα των εφημεριών των ιατρών ΕΣΥ θα πάρει τον δρόμο για την επίλυσή του από το Ι΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά από μια χρονοβόρο διαδικασία. Είναι δε πολύ πιθανό, η Επίτροπος του Ε.Σ. του Νομού Λασιθίου να πάρει αντίστοιχη απόφαση.

Το παραπάνω θέμα έχει τις εξής συνέπειες:
1. Την αδυναμία εκκαθάρισης των εφημεριών μας των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2012, αφού εκτός του ότι υπερέβησαν το καθορισμένο ανά μήνα κονδύλιο, υπερέβησαν και τα παραπάνω αριθμητικά όρια.
2. Την αδυναμία εκκαθάρισης επίσης των εφημεριών του Απριλίου και των επόμενων μηνών, αν δεν προσαρμοστούν έγκαιρα στα παραπάνω αριθμητικά όρια και περιμένουν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων την απόφαση της Επιτρόπου του Νομού Λασιθίου, ή πολύ περισσότερο την απόφαση του Ι΄ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να εφαρμόσουν το γράμμα του νόμου.
  • Είναι αυτονόητο ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, δεν υφίσταται πλέον η έννοια της ασφαλούς εφημέρευσης σχεδόν κανενός Τμήματος και κανενός Νοσοκομείου του Νομού Λασιθίου, αφού ο αριθμός των ιατρών δεν επαρκεί για την εφημεριακή κάλυψη όλου του μήνα. Έτσι για να εφημερεύει ένα Τμήμα στην Β΄ Ζώνη (Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου) με ενεργό εφημερία καθημερινά, απαιτείται η στελέχωσή του με 6 τουλάχιστον ιατρούς, ενώ με συνδυασμό ενεργών και εφημεριών ετοιμότητας απαιτούνται 5 ιατροί. Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου μόνο η Παθολογική Κλινική διαθέτει τον παραπάνω αριθμό ιατρών, όμως ένας Παθολόγος έχει ήδη μετακινηθεί για εφημερίες στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας και έτσι ούτε η Παθολογική κλινική μπορεί να καλύψει με ενεργείς εφημερίες όλο το μήνα.
  • Επειδή η μη ασφαλής κάλυψη των Νοσοκομείων του Ν. Λασιθίου με εφημερεύοντες ιατρούς είναι πιθανό να έχει νομικές συνέπειες αν τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ή η ζωή κάποιου ασθενούς, νοσηλευόμενου ή προσερχόμενου στο Νοσοκομείου ως επείγοντος  περιστατικού, καλούμε τους συναδέλφους Συντονιστές Δ/ντές των Τμημάτων και Κλινικών, τους Δ/ντές των Ιατρικών Υπηρεσιών και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων μας, να προτείνουν για κάθε ιατρό την εκτέλεση του μέγιστου αριθμού εφημεριών που επιτρέπει ο νόμος, έτσι ώστε να καλύπτονται τα Τμήματα όσον το δυνατόν περισσότερες ημέρες με εφημερεύοντες ιατρούς και να μην μοιραστούν τέτοιου είδους ευθύνες με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων.
  • Επίσης καλούμε τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να εφαρμόσουν το γράμμα του νόμου όσον αφορά τον αριθμό και το είδος των εφημεριών ενός εκάστου ιατρού, εξαντλώντας τα αριθμητικά όρια που επιτρέπονται. Αν τα χρήματα δεν επαρκούν, υπάρχει και ο δρόμος να διεκδικήσουν μαζί μας συμπληρωματικά κονδύλια, αντί να αποδέχονται μοιρολατρικά τα διαρκώς μειούμενα κονδύλια εφημεριών. Ήδη ο υποδιοικητής του ΓΝ-ΚΥ Ιεράπετρας επέλεξε αυτόν τον δρόμο, παραιτούμενος.
  • Οι συνολικές ετήσιες αποδοχές μας έχουν ήδη περικοπεί δραστικά, με την επερχόμενη δε κατάργηση του ειδικού μισθολογίου μας, θα περικοπούν ακόμα περισσότερο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε σε απλήρωτη εργασία μας, μέσω αλχημειών στον τρόπο εφημέρευσής μας και επιφυλασσόμαστε όλων των νομίμων δικαιωμάτων μας.
           
Για το Δ.Σ. της ΕΝΙΛ
                             Ο Πρόεδρος                                         Ο Γραμματέας
                     Γερμανάκης Αντώνης                           Πατρωνάκης Μανώλης

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ενημέρωση για μισθολογικά θέματα 11/4/12


Συνάδελφοι, όπως ενημερωθήκαμε,  αύριο Μ. Πέμπτη 12/4/12 μαζί με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μισθού θα λάβουμε και τις πρόσθετες αμοιβές (αργίες, νυχτερινά, υπερωρίες) του Νοεμβρίου 2011. Έτσι αποπληρώνονται οι πρόσθετες αμοιβές του 2011 (αφού Οκτώβριο και Δεκέμβριο έχουμε λάβει από τον προηγούμενο μήνα).

Επίσης οι εργαζόμενοι στο ΚΨΥ θα λάβουν και τις πρόσθετες αμοιβές των άλλων μηνών που δεν τις είχαν λάβει ακόμη.

Ακόμη, έχει προχωρήσει η διαδικασία για τις πρόσθετες αμοιβές του Ιανουαρίου 2012 και κατά πάσα πιθανότητα θα τις λάβουμε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαϊου, δηλαδή 13/5/12.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαϊου (πληρωμή 27/4) θα ξεκινήουν οι παρακρατήσεις για την αναδρομική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, οι οποίες θα φ\γίνουν σε 6 μηνιαίες δόσεις (από 80 έως 130 ευρώ για κάθε συνάδελφο το μήνα). 
Παράλληλα, από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαϊου (πληρωμή 27/4) θα ξεκινήσει και η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όσες κατηγορίες προσωπικού προβλέπεται στη σχετική ΚΥΑ.


Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΑ: ΔΕΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ



Εκατοντάδες ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας βρήκαν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που συμπληρώνει δύο μήνες λειτουργίας. Και πλέον αναφερόμαστε σε άστεγους ή περιθωριακούς αλλά σε καθημερινούς συνανθρώπους μας, σε ανθρώπους που ζουν δίπλα μας η οποίοι αναγκάστηκαν να ανατρέψουν τη ζωή τους και λόγω κρίσης κατέληξαν να μην μπορούν να επισκεφτούν έναν γιατρό.




Μέσα λοιπόν σε 2 μήνες, (από την 1η Φεβρουαρίου), από το Ιατρείο κοινωνικής αποστολής, το οποίο λειτουργεί με τη βοήθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πέρασαν για να εξεταστούν 600 συνάνθρωποι μας. Το 70% των οποίων δεν ήταν αλλοδαποί αλλά Έλληνες. Τα στοιχεία, σοκάρουν:
Από το ιατρείο πέρασαν 102 παιδιά, το 82% των οποίων, είχε ανάγκη εμβολιασμού. Ο κόσμος πλέον λόγω έλλειψης χρημάτων έχει σταματήσει να εμβολιάζει τα παιδιά του.
Το 54% των ανθρώπων που εξετάστηκαν, είχε απολυθεί την τελευταία τριετία. Είχαν ΙΚΑ αλλά λόγω της ανεργίας δεν κατάφεραν να βρουν δουλειά και να συνεχίζουν να παραμένουν ασφαλισμένοι. Το 30% από αυτούς μάλιστα, ήταν πρώην επιχειρηματίες.
Ένας στους τρεις ήταν πρώην ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ που είχε κάποια επιχείρηση, η οποία έκλεισε και έμεινε ανασφάλιστος λόγω οφειλών στο Ταμείο του. Ένα ποσοστό γύρω στο 7% δεν είχε ποτέ καμία ασφαλιστική κάλυψη. Ακόμη αρκετοί από τους προσερχόμενους ήταν άστεγοι οι οποίοι δήλωσαν τόπο διαμονής κάποιο εξωτερικό χώρο ή εγκαταλειμμένο σπίτι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων είναι ανασφάλιστος. Ενώ 350 χιλιάδες πολίτες, δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες, έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Απ’ αυτούς οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι.
Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, το τελευταίο χρόνο, καταγράφεται μεγάλος αριθμός αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη καθώς χρωστάνε στον ΟΑΕΕ ή στην εφορία και δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης “ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Απορίας την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας, η οποία προϋποθέτει την τακτοποίηση των οφειλών τους προς την εφορία. Έτσι, πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αποκλείονται από οποιαδήποτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.”
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου: “Μέσα από τη λειτουργία του Ιατρείου, προσπαθούμε να παρέχουμε την απαραίτητη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται αποκλεισμένοι από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα και χωρίς καμία ελπίδα.”
Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 50 και 70 ετών ήταν η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ σε μικρότερες ηλικίες, συνηθέστερες ήταν οι διαταραχές όρασης, οι θυρεοειδοπάθειες και τα ψυχιατρικά νοσήματα.
Στα πλαίσια λειτουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου, που λειτουργεί με τη στήριξη του ΣΦΕΕ, φαρμακευτικών εταιρειών και εθελοντών φαρμακοποιών για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών του Ιατρείο, καλύψαμε την φαρμακευτική αγωγή στο 79,8% των ασθενών που είχαν ανάγκη.
Το 17% των εξεταζόμενων ασθενών παραπέμφθηκε για εργαστηριακές εξετάσεις και το 13% για περαιτέρω κλινικοεργαστηριακές πράξεις σε εθελοντές ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που τους δέχτηκαν στα ιατρεία ή στα πολυϊατρεία τους.
Εγκυμονούσες χωρίς καμιά παρακολούθηση, τελείως εγκαταλελειμμένες, προσέφυγαν στο ιατρείο, αναζητώντας απεγνωσμένες βοήθεια. Το 10% των περιστατικών που εξετάστηκαν πρωτοβάθμια στο Ιατρείο, έχρηζε νοσοκομειακής δευτεροβάθμιας ή και τριτοβάθμιας περίθαλψης, κυρίως χειρουργικής επέμβασης ή άλλης νοσηλείας, για την οποίαν όμως το κράτος δεν έχει καμία πρόνοια.
Ο Ιατρικός Σύλλογος έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο 207 γιατρών μελών του ΙΣΑ στην υπηρεσία ανασφάλιστων άρρωστων συμπολιτών. 87 εθελοντές γιατροί πλαισιώνουν την καθημερινή λειτουργία του Ιατρείου, ενώ οι υπόλοιποι θα καλύψουν τις επόμενες δράσεις που ξεκινούν μέσα στον Απρίλιο.
Το μεγάλο στοίχημα των γιατρών της Αθήνας είναι η εκστρατεία πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τον βασικό Εμβολιασμό όλων των ανασφάλιστων παιδιών.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» (της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών), Κωστής Δήμτσας, είπε ότι: “Οι εικόνες που ζήσαμε, τους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής θυμίζουν μια ξεχασμένη Ελλάδα, μια Ελλάδα που δε μας αξίζει. Είναι τουλάχιστο απαράδεκτο εν έτη 2012 να υπάρχουν εγκυμονούσες μητέρες που δεν έχουν εξεταστεί ποτέ, διαβητικοί που οδηγούνται σε ακρωτηριασμό ως την μόνη πιο φθηνή θεραπευτική λύση του διαβήτη, παιδιά που είναι εκτεθειμένα στις παιδικές ασθένειες χωρίς εμβόλια. Εκ μέρους του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμου Β΄, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας στους εθελοντές γιατρούς και σε όλους εκείνους που καθημερινά και εθελοντικά προσφέρουν αγάπη στο συνάνθρωπο.”
http://www.iatropedia.gr/articles/read/1556

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Μαθήματα χειροτεχνίας - κατασκευής κοσμημάτων


Ενημερώνουμε ότι θα γίνονται  στο Νοσοκομείο στο γραφείο του συλλόγου εργαζομένων μαθήματα χειροτεχείας - κατασκευής κοσμημάτων για εργαζόμενους - εργαζόμενες στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου .

 Τα μαθήματα θα γίνονται μία ώρα κάθε εβδομάδα και το κόστος θα είναι από 10 έως 15 ευρώ το άτομο το μήνα.

Όσοι όσες θέλουν να συμμετάσχουν πρέπει να απευθυνθούν στη συνάδελφο Ελπίδα Τζημούλη (στη ΜΕΘ εσωτ. τηλ. 104 - πρωινές ώρες) και να δηλώσουν συμμετοχή.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Video από τα εγκαίνια του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αγ. Νικολάου


Συνεχίζεται η αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με νέα μετακίνηση νοσηλεύτριας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ανακοίνωση
2/4/12
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου καταγγέλλει τη συνέχιση της αποδυνάμωση του προσωπικού του Νοσοκομείου με τη νέα έγκριση μετακίνησης νοσηλεύτριας από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου προς το Νοσοκομείο Σητείας.

Η μετακίνηση εγκρίθηκε στις 30/3/12 με απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Αλ. Μαυρικάκη και αφορά νοσηλεύτρια που είχε ζητήσει εδώ και καιρό αμοιβαία μετάταξη με νοσηλεύτρια από το Νοσοκομείο Σητείας, η οποία όμως στις 13/3/2012 αποσπάστηκε με απόφαση του διοικητή της ΥΠΕ Κρήτης στην Παιδόπολη Νεάπολης. Έτσι δεν ολοκληρώθηκε η αμοιβαία μετάταξη, και έγινε μονομερής μετακίνηση για κοινωνικούς λόγους προς το Νοσοκομείο Σητείας, κάτι που αποδυναμώνει περαιτέρω το Νοσοκομείο μας.

Τους τελευταίους 3 μήνες έχουν απομακρυνθεί με αποσπάσεις και μετακινήσεις 4 εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο, χωρίς να έχει έρθει κανείς, παρά το ότι το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης και οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να ανταποκρίνονται στις συνεχείς βάρδιες. Στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου δεν έχουν δοθεί ακόμα οι κανονικές άδειες του 2011, ενώ υπάρχουν τμήματα όπου οφείλονται άδειες του 2010! Ακόμη υπάρχουν δεκάδες οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) αφού οι εργαζόμενοι (και ειδικά το νοσηλευτικό προσωπικό) αναγκάζονται συχνά να εργάζονται 6 ημερες την εβδομάδα για να βγαίνουν οι βάρδιες στα τμήματα.

Δηλώνουμε ξανά προς κάθε κατεύθυνση ότι θα σταθούμε απέναντι και θα καταγγείλουμε κάθε νέα προσπάθεια αποδυνάμωσης (ειδικά την προεκλογική περίοδο), ενώ ζητούμε να βρεθούν τρόποι να αναπληρωθούν τα κενά (υπάρχουν εργαζόμενοι σε άλλα Νοσοκομεία που έχουν ζητήσει να έρθουν στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου) και να ενισχυθεί άμεσα το προσωπικό του Νοσοκομείου με νέες προσλήψεις μόνιμων και συμβασιούχων.

Για το ΔΣ
ο πρόεδρος       ο Γραμματέας


Γ. Μανουσάκης          Δ. Χαλκιαδάκης