Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Μια διαφορετική άποψη...

του Δημήτρη Δημητρέλλη
ΑΘΗΝΑ 23/10/2014
Λίγο πριν τις εκλογές της ΕΝΕ στις οποίες υπάρχουν πολύ λιγότεροι υποψήφιοι από ότι το 2011 (γιατί άραγε;) σκάνε όλως τυχαίως δυο σημαντικά ζητήματα. Δύο ζητήματα που έχουν τη δυναμική να φορτίσουν τους ψηφοφόρους και να οδηγήσουν στο ποθητό για την κυβέρνηση και τους "εκλεκτούς της" υποψηφίους αποτέλεσμα. Και τα δυο θα γίνουν σημαία, με αντίθετη κατεύθυνση και συναισθηματική φόρτιση φυσικά, για να ξεχαστεί η ιστορία του Άρθρου 25… Όμως όπως είπαμε εμείς είμαστε εδώ για να θυμίζουμε και να αφυπνίζουμε συνειδήσεις!
Κατ αρχήν και τα 2 άρθρα αποτελούσαν υποτίθεται μέρος ενός πολυνομοσχεδίου του ΥΥΚΑ που θα έρθει στη βουλή, πιθανότατα όμως λόγω "ειδικών συνθηκών " το θέμα των αποφοίτων της σχολής του ερυθρού κατέβηκε χθες στη βουλή, σε τροπολογία.

Ήταν λοιπόν μαζί αρχικά τα άρθρα 52 &53.

Το άρθρο 52 αφορά τις απόφοιτες της σχολή του ερυθρού. Για την ακρίβεια αφορά 360 άτομα από τα οποία η πλειοψηφία αυτή τη στιγμή και για αρκετά χρόνια δουλεύουν ως Νοσηλευτές στο Ερρίκος Ντυνάν. Κάτι που το γνώριζαν ΟΛΟΙ και κυρίως οι κυβερνώντες αλλά και η διοίκηση της ΕΝΕ. Βεβαίως κι έχουν γίνει στο παρελθόν κινήσεις από την ΕΝΕ για αυτό το ζήτημα, κινήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν οδηγήσει πουθενά. Ανάλογες κινήσεις όμως δεν έγιναν για το Frederick με το οποίο υπάρχουν και κάποιες αντιστοιχίες (αν κι εκεί μιλάμε για μεταπτυχιακό).

Σήμερα η σχολή δεν λειτουργεί και οι απόφοιτοί της αλλάζοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ερρίκου Ντυνάν βρίσκονται μετέωροι...

Η πολιτεία που επί χρόνια ανεχόταν μια κατάσταση σήμερα είχε δυο επιλογές. Ή να τη νομιμοποιήσει, κάτι που προσπαθεί να κάνει με τη συγκεκριμένη τροπολογία ή να ωθήσει 360 κατά πλειοψηφία εργαζόμενους στην ανεργία... Επέλεξε το 1ο. Άλλωστε είναι έτσι διατυπωμένη η τροπολογία ώστε δεν μιλάει ούτε για ισοτιμία ούτε για τίποτα.... Απλά λέει ότι δίνω άδεια άσκησης επαγγέλματος Νοσηλευτή σε αυτούς τους 360. Βεβαίως αυτοί οι 360 και η σχολή του ερυθρού καλύπτει τις προϋποθέσεις της οδηγίας 36 όπως αυτή τροποποιήθηκε πρόσφατα. Άδικο; Πιθανόν, παράλογο; πιθανόν, αναγκαίο; πιθανόν. Κλείνει όμως με συγκεκριμένο τρόπο μια εκκρεμότητα μιας δια παντός ,αφορά 360 εργαζόμενους κι ανακόπτει την πορεία τους προς την ανεργία... 

Σήμερα είμαστε μπροστά στη δημιουργία Νοσηλευτών και από άλλες οδούς, πλην της τυπικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως πρόσφατα είδαμε να συμβαίνει με τις Μαίες. Συμφωνούμε – διαφωνούμε αυτό συμβαίνει.. Και μάλλον πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα… Το θέμα της σχολής του ερυθρού είναι έλασσον σε σχέση με την ισοτίμηση που έγινε στην ιστορία του Frederick σε μεγαλύτερο αριθμό Νοσηλευτών. Κι εκεί μιλάμε για ισοτίμηση…. Κι εκεί δεν είδα ούτε αντιδράσεις ούτε επανάσταση… Το αντίθετο μάλιστα. Όσοι σήμερα λοιπόν επαναστατούν για τη συγκεκριμένη τροπολογία ας θυμηθούν τη στάση τους στο θέμα του Frederick… Πολλές φορές η ιστορία εκδικείται και πληρωνόμαστε με το ίδιο νόμισμα… Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Ας πάμε τώρα και στο άρθρο 53 του κλάδου Νοσηλευτών που κι αυτό προέκυψε ξαφνικά.

Να θυμηθούμε πως από το 1992 με το Ν.2071/92 υπάρχει κλάδος Νοσηλευτών ΕΣΥ ο οποίος όμως ουδέποτε ενεργοποιήθηκε γιατί δεν βγήκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Άρα το ίδιο μπορεί να συμβεί και σήμερα. Ας μην σπεύδουμε να χαρούμε λοιπόν. Όμως η συνέχεια των άρθρων 52 & 53 μπορεί και να τα συσχετίζει… Γιατί εφόσον αναφέρεται πως : « Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας ρυθμίζονται οι όροι ένταξης τω υπηρετούντων υπαλλήλων στον κλάδο» , σημαίνει πως στον κλάδο θα μπούν και όσοι έχουν πάρει άδεια άσκησης επαγγέλματος σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο 52… Κι αυτό γιατί τα σημερινά κριτήρια ένταξης που υπάρχουν στο δημόσιο για τους Νοσηλευτές εμπεριέχουν εκτός της άδειας άσκησης και το πτυχίο ΤΕΙ ή ΑΕΙ ή ισότιμης σχολής . Άρα το εάν ο κλάδος αποτελεί κατάκτηση ή αναγκαιότητα υπό τις σημερινές συνθήκες είναι κάτι προς διερεύνηση.
Από την άλλη πλευρά ο κλάδος Νοσηλευτών - κι όχι Νοσηλευτικού προσωπικού- είναι κάτι που η ΕΝΕ και η ΠΑΣΥΝΟ όντως επί χρόνια εισηγούνται. Όπως είναι γνωστό η άποψή μου διαφέρει και πάντα μιλούσα για κλάδο Νοσηλευτικού προσωπικού. Η δημιουργία κλάδου αποκλειστικά Νοσηλευτών – εάν ποτέ γίνει παρά την όποια νομοθέτησή του – μάλλον προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει. Βέβαια το ίδιο το άρθρο και η μέχρι σήμερα στάση του ΥΥΚΑ μας κάνει, παρά το αυτονόητο της διατύπωσης, να προβληματιζόμαστε για ποιο κλάδο μιλάμε…. Θα το μάθουμε όταν κι εάν βγουν οι υπουργικές αποφάσεις. Μέχρι τότε η ΠΑΣΥΝΟ και η διοίκηση της ΕΝΕ μπορούν να ομιλούν για κατάκτηση και δικαίωση αγώνων. Και σήμερα λίγες μέρες πριν τις εκλογές αυτό είναι το ζητούμενο και το σημαντικότερο. 

Εν κατακλείδι προσωπικά θεωρώ το όλο ζήτημα ΣΤΗΜΕΝΟ. Θεωρώ πως η Νοσηλευτική κοινότητα όπως με περισσή ευκολία κατάπιε το θέμα του Frederick θα πρέπει να αποδεχθεί και με λιγότερες τύψεις το θέμα των 360 αποφοίτων , εργαζομένων της σχολής του ερυθρού που στο κάτω κάτω τους διατηρεί τη θέση εργασίας που ήδη έχουν. Κι όσο για τον πολυπόθητο κλάδο ας μην βιαζόμαστε να πανηγυρίσουμε γιατί πρέπει πρώτα, να δούμε τις υπουργικές αποφάσεις.

Ελπίζω και εύχομαι το καλύτερο αλλά μετά το Άρθρο 25 που πέρασε το καλοκαίρι διατηρώ τεράστιες επιφυλάξεις… Εάν κι εσείς συμμερίζεστε τον προβληματισμό μου μπορείτε να εκφράσετε την αντίδρασή σας σε όσα περίεργα συμβαίνουν στηρίζοντας στις εκλογές της ΕΝΕ για Αντιπροσώπους το συνδυασμό «Άρθρο 25…» ο οποίος όπως άλλωστε δηλώσαμε δημιουργήθηκε για να θυμίζει και να αφυπνίζει συνειδήσεις!

Το κείμενο προέρχεται από το facebook από το προφίλ του Δημήτρη Δημητρέλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου