Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΠΟΕΔΗΝ: ΘΕΜΑΤΑ που τέθηκαν στον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κο. Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ και Αν. Υπουργό κο. Α. ΞΑΝΘΟ με τις απαντήσεις τους

ΑΘΗΝΑ 30/03/2015
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 165
ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ

ΘΕΜΑΤΑ που τέθηκαν στον ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κο. Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ και Αν. Υπουργό κο. Α. ΞΑΝΘΟ με τις απαντήσεις τους, στη συνάντηση με την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ την ΔΕΥΤΕΡΑ 30/03/2015.

Κύριε Υπουργέ,
Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ την εφαρμογή του εφετινού ψηφισθέντος προϋπολογισμού από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εξαιτίας αυτού δεν διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ανάτασης του ΕΣΥ. Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, οι οποίες με γοργούς ρυθμούς μετατρέπονται σε ανταποδοτικές – ανταγωνιστικές.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων μειώνονται εφέτος περαιτέρω 290 εκατομμύρια ευρώ (η μείωση τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπερβαίνει το 60%). Αποστείλατε επείγον έγγραφο στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, για καταγραφή των αναγκών σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, αν και τα Νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων τον πρώτο μήνα εκάστου έτους.
Απεδείχθη επικοινωνιακή κίνηση, αφού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, μειώσατε 51% την επιχορήγηση του Μαρτίου (μήνας αναφοράς ο Ιανουάριος) και ζητήσατε από τα Νοσοκομεία την επιστροφή των ταμειακών υπολοίπων και αποθεματικών, αν και ήταν λειψά για την κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων. Σας κοινοποιούμε σχετικό Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ (καταγγελία).
Αιτούμαστε την γενναία αύξηση της χρηματοδότησης.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα τηρηθεί το ύψος της χρηματοδότησης στις Μονάδες Υγείας, που προβλέπει ο Προϋπολογισμός που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θα αφήσουμε ακάλυπτα τα Νοσοκομεία. Οι απαντήσεις του όμως ήταν αόριστες όπως επίσης των υπηρεσιακών παραγόντων.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση σχετικά με την πορεία αποπληρωμής των χρωστούμενων πρόσθετων αμοιβών και εφημεριών

Συνάδελφοι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε για το θέμα της αποπληρωμής των πρόσθετων αμοιβών (νυχτερινά, αργίες , υπερωρίες) και των εφημεριών ιατρών, ισχύουν τα παρακάτω:
  • Εκδόθηκε πρόσφατα ΚΥΑ που σχηματοποιεί το νέο καθεστώς πληρωμών, που θα γίνονται πλέον από τα Νοσοκομεία
  • Για να προχωρήσει η αποπληρωμή των χρωστούμενων εφημεριών και πρόσθετων αμοιβών πρέπει πρώτα να εγκριθεί η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου όπου θα συμπεριλαμβάνονται πλέον οι εφημερίες και οι πρόσθετες αμοιβές. Όπως ξέρουμε η τροποποίηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου μας θα υποβληθεί προς έγκριση την Τρίτη 31/3 και θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα (άγνωστο πόσο) για να εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας.
  • Μετά την έγκριση της τροποποίησης θα ανοίξει ο δρόμος για να σταλούν τα εντάλματα για έλεγχο στην επίτροπο και για να προχωρήσει στη συνέχεια η πληρωμή μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποιο άλλο γραφειοκρατικό πρόβλημα, και εφόσον κατατεθούν τα χρήματα από το Υπουργείο στο λογαριασμό του Νοσοκομείου.
  • Για τις πρόσθετες αμοιβές του 2014 (στο Νοσοκομείο μας εκκρεμούν ο Νοέμβριος, ο Δεκέμβριος και το 25% του Ιουνίου) χρειάζεται επιπλέον και νέα υπουργική απόφαση ανακατανομής των ποσών και των ωρών ανά Νοσοκομείο για τους μήνες του 2014.
Θα παρακολουθούμε την όλη διαδικασία και θα ενημερώνουμε σχετικά. Εφόσον υπάρξουν καθυστερήσει και προκύψει ανάγκη κινητοποίησης θα συντονιστούμε και με άλλα σωματεία μέσω της ΠΟΕΔΗΝ και θα προσχωρήσουμε σε δυναμική διεκδίκηση των δεδουλευμένων.


Συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ με το βουλευτή του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη


Συνάντηση με το βουλευτή ν. Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη είχε χθες αντιπροσωπία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ στο κτηριο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, στα πλαίσια της περιοδείας του βουλευτή στο ν. Λασιθίου.
Η αντιπροσωπία ενημέρωσε το βουλευτή για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και οι εργαζόμενοι σε αυτό και του παρέδωσαν στοιχεία σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και την υποχρηματοδότηση.
Από την πλευρά του ο βουλευτής ανέφερε ότι θα κάνει προσπάθεια να αναδείξει κοινοβουλευτικά τα προβλήματα που τέθηκαν.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ για τη συνάντηση του ΔΣ του ΣΥλλόγου μας με το βουλευτή Λασιθίου Κ. Δερμιτζάκη


Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα υπάρχουν προσλήψεις για τα νοσοκομεία του Λασιθίου σε όλους του κλάδους του προσωπικού, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός βουλευτής, Κωστής Δερμιτζάκης, προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με τους οποίους είχε συνάντηση στο νοσοκομείο.

«Το υπουργείο αναγνωρίζει πως ο νομός Λασιθίου έχει πληγεί πολύ περισσότερο από άλλες περιοχές από τις μνημονιακές πολιτικές κι ότι οι πληγές είναι πραγματικά ανοικτές και είναι στους σχεδιασμούς των καινούργιων προκηρύξεων που θα γίνουν, εντός του προσεχούς διμήνου, να μπουν οι ελλείψεις όλων των νοσοκομείων του νομού σε ιατρικό, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει ενδιαφέρον για να υπάρξει μια άμεση ανακούφιση, καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία», δήλωσε ο βουλευτής, ενώ εξήγησε πως η εξέλιξη αυτή προκύπτει μετά από σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία αλλά και τα διευθυντικά στελέχη του υπουργείου που έχουν την ευθύνη ωρίμανσης και υλοποίησης της πολιτικής που έχει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
 

Παράλληλα, ο βουλευτής επεσήμανε κατά τη συνάντηση πως είναι δεδομένη η απόφαση για να επιστρέψουν οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό που έφυγαν από το Λασίθι και αποσπάστηκαν σε άλλες θέσεις κατά το παρελθόν.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
 

Video: Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σητείας


Video- Π. Κουρουμπλής: Εξαγγελίες μέτρων και προσλήψεων στον χώρο της υγείας θα κάνει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


 
Εξαγγελίες μέτρων και προσλήψεων στον χώρο της υγείας θα κάνει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοίνωσε χθες σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.
 
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε επίσης πως «το σύστημα Υγείας βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση» κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι το είχαν αφήσει ουσιαστικά στην τύχη του.
 
Μάλιστα, όπως σημείωσε ο ίδιος, στον ΕΟΠΥΥ δεν δόθηκε καν το 0,6% του προϋπολογισμού που προέβλεπε το Μνημόνιο, αλλά μόλις το 0,3%, ενώ κατήγγειλε ακόμα ότι στον προϋπολογισμό του 2014 προβλεπόταν η πρόσληψη 1.095 γιατρών και νοσηλευτών για το ΕΣΥ, αλλά δεν έγινε ούτε μία!
Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου, ενώ θα είναι έτοιμο το σύστημα για να κλείνουν τα ραντεβού τους οι ασφαλισμένοι ηλεκτρονικά.
 
Τέλος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι εντός Απριλίου θα εξοφληθούν οι οφειλές παρελθόντων ετών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ όλης της χώρας.
 

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Δελτίο Τύπου για τη χθεσινή επίσκεψη του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δερμιτζάκη στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου την Πέμπτη 26/3/2015 στον Άγιο Νικόλαο. Οι εργαζόμενοι παρουσίασαν τα οξύτατα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία του Νοσοκομείου λόγω της έλλειψης προσωπικού και τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στα όρια της αντοχής τους και θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία κλινικών ή τμημάτων ακόμα και με την απουσία ενός εργαζόμενου. Το σύνολο των οφειλόμενων αδειών και ρεπό είναι τεράστιο ενώ ο αριθμός των περιστατικών διαρκώς μεγαλώνει λόγω και της υποστελέχωσης των υπολοίπων Νοσοκομείων του Νομού. Αντίστοιχα προβλήματα αναφέρθηκαν και για την διοικητική υπηρεσία που αδυνατεί να καλύψει τον μεγάλο αριθμό συμβάσεων προμηθειών για όλα τα Νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι επέμειναν στην ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης τουλάχιστον για τις θέσεις εκείνες που είναι κρίσιμες για τη λειτουργία του ΓΝΑΝ και όπου το όριο της αντοχής των εργαζομένων έχει πλέον ξεπεραστεί.

Ο Κωστής Δερμιτζάκης τους ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για άμεση προκήρυξη θέσεων μόνιμου αλλά και επικουρικού προσωπικού και επεσήμανε ότι τα προβλήματα στελέχωσης της Υγείας που άφησε πίσω της η μνημονιακή πολιτική κατεδάφισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι τεράστια σ' όλη την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα πρέπει να αλλάξει το άθλιο γραφειοκρατικό σύστημα προσλήψεων, όπου πρέπει να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί η πρόσληψη ενός επικουρικού γιατρού! Συμφώνησε ότι υπάρχουν ανάγκες που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση και ανέλαβε να μεταφέρει τόσο στο Υπουργείο όσο και στη Βουλή την εξαιρετικά οξυμένη κατάσταση για να αναζητηθούν λύσεις. Για το λόγο αυτό ζήτησε από το Συλ Εργ λίστα με τις πιο επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό για να εξευρεθούν λύσεις. Επεσήμανε ότι σήμερα προσπαθούμε να ξαναστήσουμε αυτό που συστηματικά κατέστρεψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ζήτησε τη συστράτευση αλλά και την κατανόηση των εργαζομένων.

Ακολούθησε επίσκεψη στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) όπου οι νοσηλεύτριες παρουσίασαν την οριακή κατάσταση που λειτουργεί η Μονάδα λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρουσιάζει τη χειρότερη αναλογία στην Ελλάδα ως προς τη σχέση ασθενών – νοσηλευτών με συνέπεια και το προσωπικό να έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του και να κινδυνεύει η ασφαλής λειτουργία της μονάδας. Ιδιαίτερο πρόβλημα που δυσκολεύει την άμεση στελέχωση της μονάδας, που εξυπηρετεί όλο το νομό και πολλούς τουρίστες το καλοκαίρι, είναι η ανάγκη πολύμηνης εκπαίδευσης του όποιου νέου προσωπικού προσληφθεί. Ο Κωστής Δερμιτζάκης αφού επεσήμανε ότι το πρόβλημα της σωστής λειτουργίας της ΜΤΝ είναι κρίσιμο για όλο τον νομό, υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους, και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία και μέσα από άμεση επαφή με τον Υπουργό ώστε όσο πι γρήγορα γίνεται να εξευρεθεί λύση.

Το Γραφείο Τύπου

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Λασιθίου ευχαριστεί τις εταιρίες "Πλαστικά Κρήτης" και "Χαλκιαδάκης" για τη δωρεά δύο μηχανημάτων τεχνητής αιμοκάθαρσης στη ΜΤΝ του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Λασιθίου, μετά την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, έθεσε ως βασικούς κατευθυντήριους στόχους του, αφενός μεν τη μεταφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο φυσικό της χώρο, δηλαδή, στο κτίριο του Νοσοκομείου, αφετέρου δε την άμεση βελτίωση των συνθηκών αιμοκάθαρσης, στο χώρο που γίνεται σήμερα.
 
Στο πλαίσιο υλοποίησης του δεύτερου στόχου, επιδιώξαμε τη στοιχειώδη ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, που επιτεύχθηκε με τη συνδρομή της Διοίκησης του Νοσοκομείου, καθώς και την αντικατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερων από τα πεπαλαιωμένα και καταχρηστικώς χρησιμοποιούμενα μηχανήματα αιμοκάθαρσης.

Η επιδίωξη αυτή πραγματοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη συνδρομή ιδιωτικών Φορέων, οι οποίοι απέδειξαν εμπράκτως τον αλτρουισμό και την κοινωνική ευαισθησία τους.
 
Έτσι, μετά την Ένωση Ξενοδόχων Αγίου Νικολάου, - μας δώρισαν δύο (2) μηχανήματα – και τα Πλαστικά Κρήτης, η εταιρία τροφίμων Μηνάς Χαλκιαδάκης, ανταποκρίθηκε ευχαρίστως στο αίτημά μας, δωρίζοντάς μας το τέταρτο, σύγχρονο μηχάνημα αιμοκάθαρσης.

Έχοντας την εμπειρία από τη διάθεση κοινωνικής προσφοράς της εταιρίας ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗ, η οποία και στο παρελθόν, κατά τη θητεία μου ως Δημάρχου Ιεράπετρας, είχε ευχαρίστως συνδράμει το κοινωνικό έργο του Δήμου, ήμουν εξαρχής βέβαιος για τη θετική στάση της.

Ανταποκρινόμενοι με προθυμία στην ικανοποίηση του αιτήματός μας, οι παραπάνω δωρητές απέδειξαν ότι, εκτός από τη μεγαλορρημοσύνη των κενών λόγων, υπάρχει και η γενναιοδωρία των έργων η οποία μάλιστα επιδεικνύεται από ανθρώπους, που αντιλαμβάνονται την κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας ως αναπόσπαστο τμήμα της.

Τους ευχαριστούμε όλους θερμώς και προσδοκούμε στη θετική απάντηση και άλλων στους οποίους έχουμε ήδη απευθυνθεί και εκκρεμεί η απάντησή τους.

Ιεράπετρα 24-3-2015
 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Νίκος Χριστοφακάκης

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Πρόσκληση για συνάντηση με το νοσηλευτικό προσωπικό της ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ κλινικής


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Προς:  το νοσηλευτικό  προσωπικό της ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ κλινικής


Σας καλούμε σε  συνάντηση για να συζητήσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα τη Δευτέρα 30/3/15 και ώρα 13.30 στο χώρο της παθολογικής. Εφόσον κριθεί απαραίτητο θα ακολουθήσει συνάντηση με τη διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας και το διοικητή του Νοσοκομείου


Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος     Η Γραμματέας



Γιώργος Μανουσάκης       Πόπη Κιτοπούλου


Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση σχετικά με τη σύσκεψη το Σάββατο 14/3 στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου και την παρουσία του αν. Υπουργού υγείας Ανδρ. Ξανθού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ανακοίνωση σχετικά με τη σύσκεψη το Σάββατο 14/3 στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου και την παρουσία του αν. Υπουργού υγείας Ανδρ. Ξανθού

Το Σάββατο 14/3/15 πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου, μετά από πρόσκληση της αντιπεριφερειάρχου Π. Πετράκη, σύσκεψη για θέματα δημόσιας υγείας στο νομό Λασιθίου. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αν. Υπουργός Υείας Ανδρ.Ξανθός και πλήθος φορέων από το χώρο της αυτοδιοίκησης και της υγείας.

Ως Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου συμμετείχαμε στη σύσκεψη και μοιράσαμε ενημερωτικό σημείωμα με πίνακες που αντικατοπτρίζουν την αποψίλωση του Νοσοκομείου μας από προσωπικό και κονδύλια προϋπολογισμού, καθώς και θέσεις που θεωρούμε ότι πρέπει να καλυφθούν άμεσα με προσλήψεις. Στην τοποθέτηση μας επισημάναμε τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μείωση του προσωπικού του Νοσοκομείου κατά το 1/3 τα τελευταία 3 χρόνια, ζητήσαμε να μάθουμε τί αριθμός προσλήψεων προβλέπονται για εμάς μέσα στο 2015. Ακόμη ζητήσαμε μέχρι να ολοκληρωθούν οι όποιες προσλήψεις, να καλυφθούν τα κενά με επικουρικούς ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς και τεχνικούς. Ζητήσαμε επίσης να μάθουμε αν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την προεκλογική της θέση περί κατάργησης της συνένωσης των Νοσοκομείων που δεν έχει φέρει κανένα όφελος στο σύστημα υγείας στο νομό μας, αλλά αντίθετα έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα, ακόμα και στο Νοσοκομείο μας όπου η διοικητική υπηρεσία έχει επωμιστεί με τεράστιο όγκο εργασίας από τη συνένωση, χωρίς καμιά ενίσχυση, αλλά με απώλεια του 56% των εργαζομένων της. Επισημάναμε επίσης την ανισοκατανομή εις βάρος του Νοσοκομείου μας των κονδυλίων του προϋπολογισμού και των εφημεριών λόγω των χειρισμών από τη ΔΥΠΕ Κρήτης και το γεγονός του μεγάλου αριθμού μετακινημένων υπαλλήλων από τα Νοσοκομεία του νομού προς το νομό Ηρακλείου. Αναφερθήκαμε στις απλήρωτες πρόσθετες αμοιβές και εφημερίες. Εκφράσαμε τέλος την αγωνία μας για το ότι αν δεν γίνουν άμεσες παρεμβάσεις και προσλήψεις, το σύστημα υγείας και το Νοσοκομείο μας κινδυνεύει με συρρίκνωση και κατάρρευση.

Η αλήθεια είναι ότι έγινε ένας εξαντλητικός και αναλυτικός διάλογος με τοποθετήσεις από δεκάδες εκπροσώπους φορέων του νομού που έδωσαν μία αρκετά ρεαλιστική απεικόνιση της κατάστασης. Ο αν. Υπουργός Ανδρ .Ξανθός τοποθετήθηκε στο τέλος με μία εικοσάλεπτη περίπου φορτισμένη ομιλία, την οποία έχουμε δημοσιεύσει σε video στο ιστολόγιο του Συλλόγου μας και μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει τα όσα είπε ο αν. Υπουργός.

Ως αξιολόγηση – εκτίμηση από την όλη διαδικασία και από όσα ακούστηκαν από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας μπορούμε να καταγράψουμε τα παρακάτω θετικά και αρνητικά σημεία:

Θετικό είναι το ότι ο αν. Υπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή όλες τις τοποθετήσεις, κατέγραψε ζητήματα και προβλήματα και στις δηλώσεις του ανέφερε την άσχημη κατάσταση του συστήματος υγείας στο νομό και δεσμεύτηκε ότι στις όποιες προσλήψεις το Λασίθι θα αντιμετωπιστεί “κατά προτεραιότητα”.
Θετικό είναι το ότι με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο υγείας στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση παρατείνεται η θητεία των επικουρικών ιατρών και επικουρικού προσωπικού ως το τέλος του 2015 (στο Νοσοκομείο μας έχουμε 3 επικουρικούς ιατρούς και 4 άτομα επικουρικό νοσηλευτικό διοικητικό παραιατρικό και τεχνικό προσωπικό)
Θετικό είναι το ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο επίλυσης το πρόβλημα της κάλυψης των εφημεριών της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας με τη μετακίνηση του ιατρού από το Νοσοκομείο Ικαρίας.
Θετικό είναι το ότι ο αν. Υπουργός ανέφερε ρητά την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε όλους τους πολίτες και να καταργήσει τα χαράτσια του 5ευρου και 1 ευρώ ανά συνταγή.
Θετικό είναι το το ότι ο νέος Διοικητής της 7ης ΥΠΕ κ. Ηγουμενίδης δεσμεύτηκε ενώπιον όλων των παριστάμενων ότι θα επιστρέψει στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου όσους εργαζόμενους έχουν μετακινηθεί προς το νομό Ηρακλείου και ότι θα φέρει διοικητικούς υπαλλήλους από όσους διαθέσιμους είχαν απολυθεί και επανέρχονται. Περιμένουμε με ενδιαφέρον το αν και πότε θα υλοποιηθούν οι παραπάνω δεσμεύσεις.
Θετικό είναι το ότι ο αν. Υπουργός υγείας συναντήθηκε με όσους φορείς (ΚΨΥ, Σύλλογος νεφροπαθών κλπ) ζήτησαν ολιγόλεπτες συναντήσεις μαζί του και έδειξε ενδιαφέρον για όσα θέματα του τέθηκαν.

Αρνητικό είναι το ότι δεν ακούσαμε από τον αν. Υπουργό Υγείας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον αριθμό των προσλήψεων που θα κατανεμηθούν ανά Νοσοκομείο, παρά μόνο γενικόλογες περιγραφές, κάτι που δυστυχώς έχουμε ακούσει και στο παρελθόν και από άλλους υπουργούς.
Αρνητικό είναι το ότι ο αν. Υπουργός ενώ μίλησε για πρόσληψη επικουρικών ιατρών, δεν αναφέρθηκε καθόλου σε πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (νοσηλευτικού, διοικητικού τεχνικού).
Αρνητικό είναι το ότι ο Υπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση για το αν θα υλοποιηθεί η προεκλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση των συνενώσεων των Νοσοκομείων, αλλά παρέπεμψε σε επιτροπή πανεπιστημιακών που θα συγκροτηθεί για να εξετάσει το θέμα και για να κάνει προτάσεις.
Αρνητικό είναι το ότι ο αν. Υπουργός υγείας δεν ανέφερε κάτι συγκεκριμένο για τον τρόπο διοίκησης των Νοσοκομείων (κατάργηση θεσμού διοικητή – manager) αλλά παρέπεμψε και γιαυτό το θέμα σε συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει τα δεδομένα και θα κάνει προτάσεις.
Αρνητικό είναι το ότι δεν ακούσαμε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις για το πως θα αποτρέψει η κυβέρνηση την κατάρρευση του ΕΣΥ και τη συρρίκνωση των Νοσοκομείων, αλλά ζητήθηκε (και από αυτό τον υπουργό) να “βάλει πλάτη” το προσωπικό των Νοσοκομείων, κάτι που γίνεται συνεχώς τα τελευταία 4 χρόνια.
Αρνητικό είναι ότι ο αν. Υπουργός δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση σχετικά με τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων που το 2015 είναι κατά 20% μειωμένοι σε σχέση με το 2014.

Συνάδελφοι αυτές είναι οι βασικές μας εκτιμήσεις σε σχέση με όσα ακούστηκαν στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου το Σάββατο 14/3. Ως ΔΣ του Συλλόγου ζητούμε συγνώμη για το γεγονός ότι,  ενώ αρχικά είχαμε εκδώσει σχετικό κάλεσμα προς όλους, τελικά λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας της σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια δεν στάθηκε δυνατό να επισκεφθεί ο αν. Υπουργός το Νοσοκομείο μας, να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους και να δει τους χώρους του Νοσοκομειου. Ελπίζουμε αυτό να γίνει σε κάποια άλλη ευκαιρία και θα προσπαθήσουμε γι΄αυτό.

Το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία μέσω της ΠΟΕΔΗΝ (υπάρχει πανελλαδική σύσκεψη σωματείων στην Αθήνα στις 2/4) και θα ενημερωθούμε και και για τα αποτελέσματα της συνάντησης της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή. Από εκεί και μετά, θα συγκαλέσουμε γενική συνέλευση για να ενημερώσουμε και συζητήσουμε για τα νέα δεδομένα και για την περεταίρω στάση μας.

Y.Γ.Το τελευταίο διάστημα κάποια άτομα προσπαθούν να φανατίσουν τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου μας προπαγανδίζοντας τη λύση των προβλημάτων έλλειψης προσωπικού με την αναγκαστική μετακίνηση εργαζομένων από άλλα Νοσοκομεία του νομού. Όμως στη σύσκεψη του Σαββάτου 14/3 στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου κανένα από τα άτομα αυτά δεν ζήτησε αυτή τη λύση παρουσία του αν. Υπουργού Υγείας, του Δυπεάρχη, των διοικητών και εκπροσώπων από όλα τα Νοσοκομεία και τις πόλεις του νομού. 
Από την πλευρά μας ως ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ακολουθούμε τις θέσεις των Ομοσπονδίων μας (ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ) που τάσσονται διαχρονικά και επίμονα ενάντια στις αναγκαστικές μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού και θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά τα θέματα αφού, αν ανοίξει ένας τέτοιος δρόμος, θύματα αναγκαστικών μετακινήσεων μπορούμε να βρεθούμε και εμείς ως εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου προς άλλα Νοσοκομεία της Κρήτης.

Θεωρούμε ότι με διάλογο και συζήτηση μπορεί να διερευνηθεί η δυνατότητα ενίσχυσης με εθελούσιες μεταθέσεις και μετακινήσεις και κυρίως με νέες προσλήψεις προσωπικού του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα έλλειψης προσωπικού και δέχεται το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας στο νομό.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Videos: το ρεπορτάζ του ΤΕLE ΚΡΗΤΗ για την επίσκεψη του αν. υπουργού Υγείας Ανδρ.Ξανθού στο Λασίθι






Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ ΣΤΙΣ 13/03/2015

ΑΘΗΝΑ 17/03/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 87
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
13/03/2015
Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του 14ου Συνεδρίου με την εκλογή της νέας Διοίκησης και του αναλογικού – αντιπροσωπευτικού Προεδρείου, από ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με τα μείζονα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, και οι εργαζόμενοι τα οποία ημέρα με την ημέρα οξύνονται και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες που οργάνωσαν τα Πρωτοβάθμια Σωματεία ανάδειξης των αντιπροσώπων, επιβεβαιώνει την συσπείρωση και την εμπιστοσύνη στη δράση της ΠΟΕΔΗΝ και το «γώνιασμα» της ΨΕΥΤΟΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ, που ήδη έπιασε «κυβερνητικό στασίδι» για τη προσφορά στη κυβέρνηση πάσης φύσεως υπηρεσίες.
Έτσι θα συνεχίσουμε το ίδιο δυναμικά – αποφασιστικά, γιατί οι συνθήκες εργασίας είναι αμείλικτες.
Η νέα Διοίκηση εξουσιοδοτήθηκε ομόφωνα από το 14ο Συνέδριο να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράση, ανατροπής των Μνημονίων και να χαράξει τη πορεία ανάκτησης των απωλειών.
Δεν μας αρκεί ο σημερινός χάρτης των κοινωνικών δικαιωμάτων, πόσο μάλλον που βρισκόμαστε προ των πυλών για νέες απώλειες.

Οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δρακόντειοι μηχανισμοί παρακολούθησης επιβάλλουν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεξαρτήτως εάν βρίσκονται σε ΜΝΗΜΟΝΙΑ ή όχι την άσκηση Νεοφιλελεύθερων Πολιτικών γι' αυτό και οι προϋπολογισμοί τους υπόκεινται σε ενδελεχή έλεγχο κατά τη κατάρτιση και την εκτέλεση. Οι συμβιβασμένες κυβερνήσεις βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία από τους επιχειρηματικούς και χρηματιστηριακούς ομίλους, να δημιουργούν ευνοϊκό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον ώστε να συγκεντρώνουν με γοργό ρυθμό τον παραγόμενο πλούτο.

Οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή θεωρούνται περιττές.
Τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύσιμα καταναλωτικά προϊόντα και οι πολίτες καλούνται να τα αγοράζουν. Όσοι έχουν τη δυνατότητα οι υπόλοιποι στα αζήτητα ή την φιλανθρωπία. Για την υλοποίηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών απαξιώνεται, συρρικνώνεται, ιδιωτικοποιείται ο Δημόσιος Τομέας, ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις και δημιουργούνται συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας προκειμένου να είναι ευκολότερα χειραγωγίσιμος.
Ανεξάρτητα του τρόπου που θα δανείζεται η χώρα το προσεχές διάστημα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συνεχίζει να βρίσκεται ότι μας έχει απομείνει από Εργασιακά – Συνδικαλιστικά – Ασφαλιστικά – Μισθολογικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Ο εσωτερικός δανεισμός με «σκούπισμα» των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Κοινωνικών Φορέων έχει «κοντά ποδάρια»

Δεν επιλύονται οι κοινωνικές ανάγκες με την αντικατάσταση των Μνημονίων από άλλο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει εξίσου νέα δυσμενή μέτρα και μάλιστα σε δόσεις μετά την κάθε νέα αξιολόγηση.

Επικοινωνιακή είναι η αντικατάσταση της ΤΡΟΪΚΑΣ από τους θεσμούς, τους οποίους εκπροσωπούν η ΤΡΟΪΚΑ χθες και σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια (BRUSSELS GROYP).

Η πολιτική πραγματικότητα είναι ότι έχουμε παράταση του Μνημονίου για τέσσερις μήνες, αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος και ως εκ τούτω αποδοχή των εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων και μετάβαση σε νέο πρόγραμμα με ασφυκτική επιτήρηση, για την άσκηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Η κυβέρνηση κρίνεται με βάση την ασκούμενη πολιτική και όχι τις εξαγγελίες και τη δίκη προθέσεων των Υπουργών.
Η ΠΟΕΔΗΝ δεν διεκδικεί την κατάργηση των Μνημονίων με ένα άρθρο σε ένα Νόμο, όπως προεκλογικά υποσχόταν τα δύο κυβερνητικά κόμματα.

Διεκδικεί όμως την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων που διαλύουν ότι απέμεινε από κοινωνικό, εργασιακό, ασφαλιστικό δικαίωμα, καθώς επίσης τη σύσταση πλαισίου προοδευτικής ανάκτησης των απωλειών, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Το κατατεθέν στη Βουλή Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες, αφού διαχειρίζεται υφιστάμενα προγράμματα φτώχειας και φιλανθρωπίας. Πως άλλωστε θα μπορούσε ένα Νομοσχέδιο κόστους 200 εκατ. Ευρώ (Γ.Λ.Κ.) να αντιμετωπίσει τις ανάγκες 6 εκατ. Πολιτών που ζουν κάτω ή στο όριο της φτώχειας. Το κόστος του Νομοσχεδίου θα προέλθει από νέα μείωση των κοινωνικών δαπανών (τα περίφημα ισοδύναμα!!!).

Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ την εφαρμογή του εφετινού ψηφισθέντος προϋπολογισμού από την προηγούμενη κυβέρνηση. Εξαιτίας αυτού δεν διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ανάκτησης του Δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας – Πρόνοιας. Οι πολίτες θα εξακολουθούν να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, οι οποίες με γοργούς ρυθμούς μετατρέπονται σε ανταποδοτικές – ανταγωνιστικές.

Οι λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων μειώνονται εφέτος περαιτέρω 300 εκατομμύρια ευρώ (η μείωση τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπερβαίνει το 60%). Ο νέος Υπουργός Υγείας απέστειλε επείγον έγγραφο στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, για καταγραφή των αναγκών σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, αν και τα Νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ελλείψεων τον πρώτο μήνα εκάστου έτους.
Απεδείχθη επικοινωνιακή κίνηση, αφού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, μείωσε 51% την επιχορήγηση του Μαρτίου (μήνας αναφοράς ο Ιανουάριος) και ζήτησε από τα Νοσοκομεία την επιστροφή των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών, που είναι για την κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων. Εκδόθηκε σχετικό Δελτίο Τύπου από την ΠΟΕΔΗΝ (καταγγελία).

Η καταβολή των οφειλομένων νυχτερινών, αργιών των ετών 2012, 2013, 2014 δεν είναι εξασφαλισμένη (ολοκλήρωση της διαδικασίας, κάλυψη του συνόλου των οφειλόμενων). Για να ξεκινήσει η καταβολή των δεδουλευμένων από 1/1/2015 απαιτείται νέα Νομοθετική ρύθμιση.

Το προσωπικό είναι κάτω των ορίων ασφαλείας. Θέσαμε το αίτημα στη συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως περιγράφεται στο ΥΠΟΜΝΗΜΑ (site ΠΟΕΔΗΝ). Δεν διαφαίνεται πρόθεση από την κυβέρνηση να καλύψει τις διαπιστωμένες μεγάλες ανάγκες. Εκτίμησή μας είναι ότι εφέτος δεν θα ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού.

Η Πρωτοβάθμια περίθαλψη εξακολουθεί να πληρώνεται από τις τσέπες των πολιτών και οι δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες συνεχίζουν να υφίστανται.
Οι ανασφάλιστοι πολίτες εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται για την εξασφάλιση της πρόσβασης. Η ομάδα εργασίας που σύστησε το Υπουργείο Υγείας για την δωρεάν πρόσβασή τους, δεν επιλύει το ζήτημα καθώς επιφέρει αλλαγές μόνο στην έκδοση βιβλιαρίων απορίας, με αντίστοιχα όμως εισοδηματικά κριτήρια της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η ΕΣΑΝ Α.Ε. που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να συρρικνώνει το Δημόσιο Τομέα της Υγείας και να ενισχύει τον ιδιωτικό, χαρακτηρίστηκε πολύτιμο εργαλείο στην άσκηση της πολιτικής Υγείας από τον Υπουργό Υγείας.

Τα Κέντρα Υγείας είναι υπό διάλυση αφού αποσυνδέθηκε η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών από τα Νοσοκομεία (Ν. 4238/2014), χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετάβασης στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Προκαλείται λειτουργικό χάος και για τη προμήθεια υγειονομικού κα φαρμακευτικού υλικού οι εργαζόμενοι απευθύνονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις βγαίνουν στην επαιτεία.

Εκδώσαμε σχετικό Δελτίο Τύπου που αναδεικνύει το ζήτημα. Η κυβέρνηση ακόμη κωλυσιεργεί.
Ο Υπουργός Υγείας υπέγραψε ΑΠΟΦΑΣΗ τομεοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με βάση την οποία διαφαίνεται πρόθεση κατάργησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και διασύνδεσης του Δημόσιου Τομέα Ψυχικής Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα. Με δελτίο τύπου καταγγείλαμε τον Υπουργό Υγείας και ζητήσαμε την ακύρωση της ΑΠΟΦΑΣΗΣ.
Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη συνάντηση με την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ απέκλισε την οποιαδήποτε μισθολογική παροχή (ακόμη και την ωρίμανση) και προανήγγειλε νέο Σύστημα Αξιολόγησης συνδεδεμένο με το μισθό και τις υποχρεωτικές μετατάξεις (Αναλυτικά στο site ΠΟΕΔΗΝ).

Στη λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη προς τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ περιλαμβάνονται δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, με δημιουργία αντικινήτρων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (μητέρες, πατέρες ανήλικων παιδιών, τρίτεκνοι κλπ). Ταυτόχρονα συμφώνησε για στενότερο δεσμό μεταξύ καταβαλλόμενων εισφορών και του ύψους των συντάξεων (αναλογικό, ανταποδοτικό, επαγγελματικό σύστημα ασφάλισης). Η κυβέρνηση σήμερα «σκουπίζει» τα αποθεματικά των Ταμείων ,για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, αντί να τα ενισχύσει αυξάνοντας τη χρηματοδότηση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ που ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση συνδεδεμένη με τους μισθούς και τις υποχρεωτικές μετατάξεις
 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ
 ΕΥΚΟΛΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ
 ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ
 ΕΠΑΡΚΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ με την άμεση πρόσληψη εφέτος τουλάχιστον 4.000 μόνιμων υπαλλήλων και 3.000 κατ' έτος
 Η λειτουργική και Διοικητική επανασύνδεση των Κέντρων Υγείας με τα Νοσοκομεία
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΑΝ Α.Ε.
 Επαρκής χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των Δημόσιων Μονάδων Υγείας
 Άμεση επαναλειτουργία των καταργημένων Νοσοκομείων
 Επανάκτηση τις Νομικής Αυτοτέλειας των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων
 Επανασύσταση καταργημένων κλάδων και επιστροφή στα Νοσοκομεία όσων επιθυμούν από τους υπαλλήλους που διατέθηκαν σε άλλους φορείς (π.χ. ΕΚΑΒ)
 Σύστημα Διοίκησης των Νοσοκομείων με επικεφαλής Γενικό Διευθυντή προερχόμενος από τη Δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και επταμελή Διοικητικά Συμβούλια (ο Γενικός Διευθυντής , οι τέσσερις Διευθυντές των υπηρεσιών και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων)
 Ανάπτυξη του Συστήματος Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση. Λειτουργία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς ημερομηνία λήξεως. Επανάκτηση της νομικής αυτοτέλειας των Περιφερειακών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ως δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας
 ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ που να είναι σε θέση να καλύπτει Δωρεάν το σύνολο των ευπαθών ομάδων. Άμεση χρηματοδότηση και στελέχωση του συστήματος
 Ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Προνοσοκομειακής Φροντίδας και επαρκής στελέχωση του ΕΚΑΒ με προσωπικό και ασθενοφόρα
 ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΤΕΙ ΤΟΥ ΔΕ Νοσηλευτικού Προσωπικού
 Επαναφορά της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των οργάνων Διοίκησης της ΕΝΕ και μηνιαία συνδρομή ενός ευρώ για την εγγραφή μελών (τα έξοδα της ΕΝΕ καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας)
 Άρση των αναίτιων διώξεων συνδικαλιστικών και υπηρεσιακών στελεχών της 6ης ΥΠΕ
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ που μετατρέπει την ασφάλιση σε επαγγελματική
 Επιστροφή των αποθεματικών στα ασφαλιστικά ταμεία
 Ένταξη των Υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων στα ΒΑΕ
 Επέκταση και διπλασιασμός του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
 Ανάκτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και εισοδηματικών Μνημονιακών απωλειών
 Εξόφληση των δεδουλευμένων πρόσθετων Αμοιβών παρελθόντων ετών και των εφετινών μηνών
 Άρση των ποινικών διώξεων σε μέλη των Επιτροπών Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, για τη διαχείριση των Νοσοκομειακών αποβλήτων, που η αρμοδιότητα ανήκει στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων
 Διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της χώρας
 Αξιοκρατία στις Υπηρεσιακές μεταβολές και πειθαρχικό δίκαιο, που να σέβεται τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα
 Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης του Επιδόματος 176€ στους εργαζόμενους που δεν καταβλήθηκε με δικαστικές Αποφάσεις
 Επίσπευση των εθελοντικών διαδικασιών ολοκλήρωσης των μετατάξεων – αποσπάσεων
Σύσταση 11μελούς Γραμματείας ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και 7μελών Γραμματειών ΕΚΑΒ, ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ και ΠΡΟΝΟΙΑΣ με αρμοδιότητες την εξειδίκευση των θέσεων της ΠΟΕΔΗΝ και ενίσχυση της παρέμβασής της.
Σ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
  • Προγραμματισμός Γενικών Συνελεύσεων, στήριξη Συγκεντρώσεων και Συλλαλητηρίων Διαμαρτυρίας, για την διασφάλιση και ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας.
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 09:00π.μ. στο NOVOTEL. ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. Θα απαιτήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας στο Αμφιθέατρο παρουσία όλων, για να δώσει απαντήσεις στο Διεκδικητικό μας πλαίσιο.
  • Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για καθορισμό του Προγράμματος Δράσης.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                     ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Aνακοίνωση της ΑΔΕΔΥ σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για χρήση των διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του Κράτους


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για χρήση των διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων του Κράτους, τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση τα εξής: 

Τα χρήματα των Ταμείων είτε πρόκειται για τα διαθέσιμά τους, είτε για τα αποθεματικά τους είτε για οποιαδήποτε άλλα ποσά, είναι «ιερά», καθώς προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων και προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών. 

Οι ζημιές που έχουν υποστεί τα Ταμεία, κατά το παρελθόν, ακριβώς εξαιτίας των «εγκληματικών» επιλογών των προηγούμενων Κυβερνήσεων, είναι ανυπολόγιστες και έχουν οδηγήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία στη σημερινή τους δραματική κατάσταση. 

Θυμίζουμε:
  • Τη χρόνια υφαρπαγή των αποθεματικών των Ταμείων από το Κράτος και τη χρήση τους για την κάλυψη κρατικών εισοδηματικών ή κοινωνικών πολιτικών, χωρίς την ανάλογη κρατική ενίσχυση των Ταμείων.
  • Την κατευθυνόμενη εμπλοκή των αποθεματικών των Ταμείων  στο Χρηματιστήριο. 
  • Τις επιπτώσεις από επιλογές προηγούμενων Κυβερνήσεων που οδήγησαν στο περιορισμό της απασχόλησης στο Δημόσιο και στη δραστική και επί τα χείρω μεταβολή της σχέσης εργαζομένων – συνταξιούχων, καθώς και  
  • Τις επιπτώσεις της πολιτικής επιλογής των τελευταίων ετών για υποχρεωτική υπαγωγή των αποθεματικών των Ταμείων στο PSI. 

Αξιώνουμε από τη σημερινή Κυβέρνηση να σεβαστεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις και δεσμεύσεις για προστασία και ενίσχυση των Ταμείων και διασφάλιση του αναδιανεμητικού και δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Περιμένουμε να αξιοποιήσει οποιαδήποτε άλλη πηγή και να εξαντλήσει άλλες επιλογές για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, εγκαταλείποντας κάθε σκέψη, σενάριο και σχεδιασμό για χρήση είτε των διαθεσίμων είτε των αποθεματικών των Ταμείων.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Οι απαντήσεις του Αν. Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλου στα αιτήματα που έθεσε η ΠΟΕΔΗΝ στην συνάντηση στις 12-03-2015

ΑΘΗΝΑ 16/03/2015
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 79
ΠΡΟΣ: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ

Συνάδελφοι,
Την Πέμπτη 12/03/2015 η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με τον Αν. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κο. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ. Αναπτύξαμε τα αιτήματα που περιγράφονται στο ΥΠΟΜΝΗΜΑ και σας ενημερώνουμε για τις απαντήσεις.
Από τις απαντήσεις του Υπουργού διαπιστώνουμε ότι τα οξυμένα προβλήματα για τους πολίτες και τους εργαζόμενους θα εξακολουθήσουν να υφίστανται.
Κύριε Υπουργέ,
Οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και ταυτόχρονα υπέστησαν μεγάλες μειώσεις στις αμοιβές τους, από τις ασκούμενες Μνημονιακές Πολιτικές της τελευταίας πενταετίας.
Οι υπηρεσίες υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Οι πολίτες καλούνται να βάζουν το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη και το Δημόσιο Σύστημα μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς σε Ανταγωνιστικό – Ανταποδοτικό.
Θέτουμε για επίλυση τα εξής αιτήματα που είναι αρμοδιότητα ή συναρμοδιότητα του Υπουργείου που προΐσταστε.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας αποδεκατίστηκαν από προσωπικό, το οποίο βρίσκεται κάτω των ορίων ασφαλείας.
Αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας τα τέσσερα τελευταία έτη. Οι συνταξιοδοτήσεις θα αυξηθούν το προσεχές διάστημα από την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει αντικίνητρα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη). Δεν τηρήθηκε καν η μνημονιακή δέσμευση για κάθε πέντε αποχωρήσεις, μια πρόσληψη.
25.000 οργανικές θέσεις είναι κενές σε οργανισμούς που συστήθηκαν σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις με καταργήσεις 880 κλινικών, 10.000 κλινών και 30.000 οργανικών θέσεων, με συντελεστή 2,4 για κάθε κλίνη και όχι 3 όπως προβλέπει το ΠΔ 86/1987 «Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης Νοσοκομείων».
1 στις 3 οργανικές θέσεις είναι κενές.
Αιτούμαστε την άμεση προκήρυξη 4.000 μονίμων θέσεων προσωπικού και επίσπευση των διαδικασιών πρόσληψης στο ΑΣΕΠ, ώστε το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.
Προκήρυξη κατ' έτος 3000 μονίμων θέσεων. Ο Υπουργός Υγείας μας ενημέρωσε ότι εξασφαλισμένες είναι μόνο 1.007 θέσεις που εγκρίθηκαν το έτος 2014 από τη προηγούμενη κυβέρνηση.
Δεν αποδεχόμαστε, η εθελοντική εργασία, η επέκταση του θεσμού των εκπαιδευόμενων, η κοινωνική εργασία, το λιγοστό επικουρικό προσωπικό, τα μπλοκάκια να προσμετρούνται στον αριθμό προσλήψεων των συναρμοδίων Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας, για επικοινωνιακούς λόγους.
Είμαστε αντίθετοι με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα εφαρμόσουμε τον Προϋπολογισμό του έτους 2015 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο οποίος για εφέτος προβλέπει 15.000 προσλήψεις.
Θα επαναπροσλάβουμε τους Απολυμένους και τους Διαθέσιμους οι οποίοι είναι περίπου 8.000 με 9.000 και οι υπόλοιπες 6.000 ή 7.000 θέσεις που απομένουν για εφέτος, θα κατανεμηθούν σε φορείς αιχμής (Υγεία, Παιδεία, Ελεγκτικοί Μηχανισμοί κ.λ.π). Οι προσλήψεις του έτους 2014 που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση (1.007 θέσεις) και αναμένεται την προκήρυξή τους, θα ενταχθούν στις 15.000 που προϋπολογίστηκαν για το έτος 2015.
Οι προσλήψεις Επικουρικού προσωπικού είναι ζήτημα του Υπουργού Υγείας και εξαρτάται από τις πιστώσεις που διαθέτει.
Θα μονιμοποιηθούν οι Αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοσίου.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων και υπηρεσιών των Νοσοκομείων. Οι εργολάβοι έχουν αναλάβει μεγάλες δραστηριότητες των Νοσοκομείων, αφενός προσφέροντας χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες και αφετέρου μαύρη, αδήλωτη, εξευτελιστική φτηνή εργασία στους εργαζόμενους που απασχολούν.
Προστίθεστε να εκδιώξετε τα συνεργεία και τους εργολάβους από τα Δημόσια Νοσοκομεία, την Πρόνοια και να προσλάβετε το απαραίτητο προσωπικό στις υποστηρικτικές ειδικότητες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Δεν συμφωνώ με την Ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιλύσει το ζήτημα, αν και δεν προκαλείται δημοσιονομικό κόστος (όπως τονίσατε), αφού δεν επιτρέπεται η μεταφορά των πιστώσεων!!!

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ Ν.4024/2011
Στα τέσσερα μνημονιακά έτη οι απώλειες των εισοδημάτων των εργαζομένων στην Υγεία και την Πρόνοια ξεπέρασαν το 50% άμεσες (μισθολογικές) και έμμεσες (φορολογικές επιβαρύνσεις, χαράτσια).
Η βαθμολογική και ως εκ τούτου η μισθολογική προαγωγή είναι παγωμένη από την ημερομηνία κατάταξης (1/11/2011), όπως και οι άλλες παροχές του Μισθολογίου.
Ζητάμε την ακώλυτη προαγωγή στους βαθμούς χωρίς τις ποσοστώσεις που προβλέπει ο Νόμος.
Στο άρθρο 6 προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Υπουργείου Οικονομικών, αναγνώρισης προϋπηρεσίας, από τον ιδιωτικό τομέα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι επτά (7) ετών, για βαθμολογική και μισθολογική ένταξη. Το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει ακόμα εκδοθεί με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η επανακατάταξη των Υπαλλήλων. Ζητάμε την άμεση έκδοσή του.
Στο άρθρο 28 παρ.4 ορίζεται ότι οι υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν σε κατηγορία ανώτερη των προσόντων που κατέχουν, κατατάσσονται στους βαθμούς της κατηγορίας που ανήκουν, με ποινή τριών ετών.
Στις Μονάδες Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας υπηρετούν υπάλληλοι ΔΕ κατηγορίας, οι οποίοι εντάχθηκαν με ειδικές διατάξεις ή μετατάχθηκαν με τριετή εμπειρία, όπως ορίζει το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 347/31-12-2003 (ΦΕΚ 315), που καθορίζει τα προσόντα διορισμού σε θέσεις φορέων του Δημοσίου (οδηγοί, τεχνικές ειδικότητες, επιμελητές ασθενών, πρακτικοί νοσοκόμοι κ.α.).
Παρά ταύτα οι Διοικήσεις με παράτυπη ερμηνεία του ανωτέρου άρθρου του μισθολογίου, επέβαλαν ποινή στέρησης της βαθμολογικής εξέλιξης, τριών ετών προϋπηρεσίας.
Ζητάμε την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, που θα αποκαθιστά την αδικία σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων ΔΕ κατηγορίας.
Άρθρο 20 Υπερωριακή εργασία. Να αντικατασταθεί η παρ. 4 του άρθρου 20 και το ωρομίσθιο από το 1/280 να ορισθεί στο ένα διακοσιοστό του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου της κατηγορίας του κάθε υπαλλήλου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Αναγνωρίζουμε τις απώλειες που είχατε, αλλά για εφέτος δεν θα υπάρξει καμία μισθολογική αύξηση. Ούτε η ωρίμανση (βαθμολογική προαγωγή). Ως εκ τούτω δεν θα υπάρξει δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου υπηρεσίας του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης η αναπροσαρμογή των άλλων παροχών που προβλέπει το μισθολόγιο.
Από το έτος 2016 θα ξεκινήσει ο θεσμός των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο Τομέα.
Το αίτημα που αφορά το άρθρο 28 παρ. 4 του Ν. 4024/2011, με βάση το οποίο επιβάλλεται ποινή τριών ετών, στην κατάταξη μεγάλου αριθμού ΔΕ υπαλλήλων που εργάζονται στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, αν και εντάχθηκαν στη κατηγορία ΔΕ με ειδικές διατάξεις η το Προσοντολόγιο των Δημοσίων υπαλλήλων (εμπειρία), θα διερευνηθεί. Δήλωσε θετικός στην επίλυσή του.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στα άρθρο 15 με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού (εν προκειμένου του Υπουργού Υγείας για τις Δημόσιες Μονάδες Υγείας, Υπουργού Εργασίας για τις Προνοιακές Μονάδες, του Υπουργού Παιδείας για τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και του Υπουργού Άμυνας για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία), καθορίζεται η χορήγηση Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, για τους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια.
Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας αντικατέστησε το Νοσοκομειακό Επίδομα στο μισό του ύψος και όχι στο σύνολο των εργαζομένων.
Με αίολα ερωτήματα Διοικήσεων προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποκλείστηκαν κλάδοι εργαζομένων που είναι δικαιούχοι.
Είναι απαραίτητη διευκρινιστική εγκύκλιος σε συνεργασία με την ΠΟΕΔΗΝ. Με το Ν.4235/2014 άνοιξε για ένα εξάμηνο η διαδικασία διόρθωσης αδικιών στο εν λόγω Επίδομα. Η προθεσμία παρήλθε 11/08/2014 Σας καταθέτουμε τη πρότασή μας (διπλασιασμός του επιδόματος και χορήγηση στο σύνολο του προσωπικού με κατηγοριοποίηση), την οποία καταθέσαμε χωρίς αποτέλεσμα και η προηγούμενη κυβέρνηση.
ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑΣ ΚΥΑ με βάση τις προτάσεις μας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Δεν μπορούμε εξαιτίας των δημοσιονομικών συνθηκών, να αυξήσουμε ή να διευρύνουμε το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Ως εκ τούτω δεν μπορούμε να λάβουμε υπ' όψιν της πρότασής σας.

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης και η πλειονότητα των Προϊσταμένων Τμημάτων είναι τοποθετημένοι με ανάθεση καθηκόντων (αποφάσεις των Διοικητών), αφού δεν λειτούργησαν τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια Κρίσης. Ο λόγος προφανώς ήταν η εξυπηρέτηση των ημετέρων, λόγω τις δραστικής περικοπής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων (Μνημονιακές δεσμεύσεις).
Σε πολλές περιπτώσεις τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγείλαμε ως ρουσφετολογικές - κομματικές τις αναθέσεις καθηκόντων, επειδή δεν μοριοδοτήθηκαν οι υποψήφιοι, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν.3528/2007, Ν.3893/2010, Ν.4024/2011).
Αναθέσεις Προϊσταμένων από τις Διοικήσεις και κρίσεις από τα Πρωτοβάθμια Υπηρεσιακά Συμβούλια, έγιναν την προεκλογική περίοδο και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.
Ζητάμε διερεύνηση όλων των περιπτώσεων και ανάκληση των παράνομων αναθέσεων και κρίσεων.
Με το Ν.4275/2014, καθιερώνεται Νέο Σύστημα Επιλογής Προϊστάμενων Οργανικών Μονάδων, με προφορική και γραπτή συνέντευξη. Ταυτόχρονα καταργούνται τα υφιστάμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια Κρίσης, για την επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων επιπέδου Τμήματος.
Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Κρίσης για την επιλογή Διευθυντών και Υποδιευθυντών του Ν.3839/2010 (ΣΕΠ), δεν λειτούργησαν ποτέ.
Αίτημά μας είναι η κατάργηση του Ν. 4275/2014 και η επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων, να γίνεται με βάση τη μοριοδότηση που προβλέπουν οι Νόμοι (3839/2010, 3528/2007), από πενταμελή Υπηρεσιακά Συμβούλια τα οποία θα αποτελούνται από δύο εκπροσώπους της Διοίκησης, δύο αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων και ένας κοινής αποδοχής.
Οι νέοι οργανισμοί των Νοσοκομείων προέβλεπαν προβαδίζουσα κατηγορία την ΠΕ σε σχέση με την ΤΕ στην επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων, παραβιάζοντας τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν διαζευκτικό «ή» (αρθρ.10 του Ν.4024/2011).
Οι παρεμβάσεις μας ήταν συνεχείς για επίλυση του μείζονος αυτού θέματος. Καταφέραμε με το Ν.4272/2014 να επανέλθει το διαζευκτικό «ή» μεταξύ των δύο κατηγοριών στις επιλογές Προϊσταμένων των τριών υπηρεσιών των Νοσοκομείων.
Όμως στο άρθρο 26 παρ.2 του Ν.4272/2014 ορίζεται ότι το διαζευκτικό «ή», ισχύει μέχρι τη πλήρη συμμόρφωση στο τρόπο επιλογής των Προϊσταμένων στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, όπως αυτός θα καθοριστεί στους υπό κατάρτιση οργανισμούς αυτών.
Με την ανωτέρω διάταξη η επαναφορά της Νομιμότητας είναι μεταβατική. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οφείλει να εκδώσει εγκύκλιο που να καθιερώνει το διαζευκτικό ή μεταξύ των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, στην επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων, βάση το άρθρο 10 του Ν.4024/2011 και τη συμμόρφωση όλων των οργανισμών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα υπάρξει σύντομα Νομοθετική παρέμβαση, που θα καθιερώνει νέο Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων όλων των επιπέδων, καταργώντας το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Θα προβλέπονται Συμβούλια κρίσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων. Στη νομοθετική παρέμβαση, θα καθορίζουμε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα επιλογής, καθώς επίσης τη διαδικασία επιλογής. Δεν μπορώ να αναφερθώ σε περισσότερα, γιατί πρώτα θα συζητήσω με την ΑΔΕΔΥ.
Δεν θα ακυρώσουμε κρίσεις και αναθέσεις Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων για να μη θεωρηθεί Ρεβανσισμός.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (Ν.4057/2012)
Εξαιτίας της φύσης της εργασίας μας κατασκευάζονται παραπτώματα «για ψήλου πήδημα» που με βάση το πειθαρχικό δίκαιο επισείουν μεγάλες πειθαρχικές ποινές και Δυνητική Αργία.
Συνδικαλιστικά και υπηρεσιακά στελέχη διώκονται πειθαρχικά, επειδή ανέδειξαν τις επιπτώσεις στη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, από τις ασκούμενες Μνημονιακές πολιτικές.
Διοικήσεις Νοσοκομείων στοχοποίησαν υπαλλήλους, κατασκευάζοντας παραπτώματα και τους έθεσαν σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους ή δυνητική θέση σε Αργία.
Στο Υπουργείο Υγείας λειτουργεί ένα και μοναδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο για το σύνολο των εργαζομένων (80.000). Γι' αυτό οι Πειθαρχικές υποθέσεις εξετάζονται με πολύ αργό ρυθμό. Αποτέλεσμα είναι να παρατείνεται η υπηρεσιακή ομηρία και η Δυνητική θέση σε Αργία των υπαλλήλων που έχουν παραπεμφθεί.
Ζητάμε τον επανακαθορισμό των πειθαρχικών παραπτωμάτων, τα οποία θα τελεσιδικούν στα πειθαρχικά όργανα το αργότερο σε τρεις μήνες.
Επαναφορά των Πειθαρχικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων, με τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων σε πρώτο και δεύτερο (τελεσίδικο) βαθμό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα επαναπροσδιορίζουμε τα Πειθαρχικά παραπτώματα, προκειμένου να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις και οι αναίτιες υπηρεσιακές διώξεις.
Θα τροποποιήσουμε τα Πειθαρχικά Συμβούλια με τη συμμετοχή Εκπροσώπων των εργαζομένων.
Θα εξετάσω την δημιουργία περισσοτέρων του ενός Πειθαρχικών Συμβουλίων για τους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία, ώστε να αποφεύγεται η υπηρεσιακή ομηρία υπαλλήλων, για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Με το Ν.4250/2014 η κυβέρνηση τροποποίησε το Σύστημα Αξιολόγησης με βαθμολογική υποχρεωτική κατάταξη των υπαλλήλων. Το 15% των υπαλλήλων βαθμολογούνταν κάτω από τη βάση (1 έως 6,9) επιδιώκοντας η απελθούσα κυβέρνηση να συστήσει δεξαμενή διαθεσιμοτήτων – απολύσεων και μείωσης μισθών με την καθιέρωση ατομικών μισθών. Το 25% βαθμολογούνταν με άριστα (10, 9) εκ των οποίων μόνο το 70% των προϊσταμένων, μπορούσαν να βαθμολογηθούν με άριστη βαθμολογία, επιδιώκοντας την κομματικοποίηση και τη χειραγώγηση της Δημόσιας Διοίκησης, αφού υποχρεωτικά οι τρεις στους δέκα Προϊσταμένους Οργανικών Μονάδων έχαναν τη θέση τους. Με το Σύστημα Αξιολόγησης επιδιώχθηκε η συρρίκνωση, η απαξίωση, η ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Με το Ν.4281/2014 παρατάθηκαν οι χρονικές προθεσμίες και παρακάμφθηκε η αυτοαξιολόγηση.
Ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις προς τους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, αποφάσισε την ανακατανομή του ίδιου μισθολογικού κόστους μεταξύ των Δημοσίων Υπαλλήλων, με κριτήριο την παραγωγικότητα. Δηλαδή η κυβέρνηση προτίθεται να καθιερώσει ατομικούς μισθούς, μέσω νέου Συστήματος Αξιολόγησης.
Επανέρχεται λοιπόν η κυβέρνηση με νέο Σύστημα Αξιολόγησης διασυνδεόμενο με την υπηρεσιακή εξέλιξη, την κινητικότητα (υποχρεωτικές μετατάξεις σε άλλη ειδικότητα ή υπηρεσία) και τον μισθό.
Αιτούμαστε την κατάργηση του Ν.4250/2014 και του Ν.4281/2014. Εργαζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες εργασίας και μας αξιολογούν καθημερινά οι πολίτες.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα καταργήσω τους Ν. 4250/2014 και 4281/2014. Θα φέρω όμως άμεσα Νέο Σύστημα Αξιολόγησης με το οποίο το 30% των υπαλλήλων κάθε τμήματος θα βαθμολογείται με άριστα από τον άμεσα Προϊστάμενο (σκεπτόμαστε τον δεύτερο αξιολογητή). Οι άριστοι υπάλληλοι θα έχουν ταχύτερη βαθμολογική και ως εκ τούτω μισθολογική εξέλιξη.
Διατυπώσαμε τη κάθετη διαφωνία μας, ότι η κυβέρνηση φέρει νέο Σύστημα Αξιολόγησης, που καθιερώνει ατομικούς μισθούς, αφού στη λίστα μεταρρυθμίσεων ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ, προβλέπονται μπόνους στους παραγωγικούς υπαλλήλους, με ανακατανομή του ιδίου μισθολογικού κόστους του Δημοσίου. Ο Υπουργός διατύπωσε την άποψη ότι όλοι οι υπάλληλοι δεν είναι ίδιοι στην αποδοτικότητα και ότι θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, καθώς θα καθιερωθεί ψηφοφορία μεταξύ των υπαλλήλων του τμήματος, με ερώτημα εάν αποδέχονται την Αξιολόγηση των Προϊσταμένων του τμήματος ή όχι.
Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Αξιολόγηση να συνδέεται με την κινητικότητα (Υποχρεωτικές Μετατάξεις).
Δηλώσαμε σε σχετική ερώτησή του ότι θα ακυρώσουμε με απειθαρχία, ανυπακοή και το νέο Σύστημα Αξιολόγησης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ
Με βάση υφιστάμενων εφαρμοστικών Νόμων των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των Μονάδων.
Προτίθεστε να συνεχίσετε τη διαδικασία Αξιολόγησης των Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας;
Προτίθεστε μέσω της Αξιολόγησης να επανασχεδιάσετε τον Υγειονομικό και Προνοιακό χάρτη της χώρας με καταργήσεις Μονάδων Υγείας, Πρόνοιας, καταργήσεις κλινικών, κλινών, οργανικών θέσεων.
Θα υπάρξουν υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού μέσω της νέας κινητικότητας που προαναγγείλατε και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις;
Υλοποιώντας Μνημονιακές Δεσμεύσεις η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε 8 Νοσοκομεία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη τα οποία προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο σύστημα.
Προτίθεται η κυβέρνηση να τα επαναλειτουργήσει;
Επίσης καταργήθηκαν κλάδοι εργαζομένων (οδηγοί, φύλακες) και οργανικές θέσεις υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Οι υπηρετούντες εργαζόμενοι μέσω διαθεσιμότητας μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και άλλες ειδικότητες.
Προτίθεται η κυβέρνηση να επανασυστήσει το κλάδο οδηγών των Νοσοκομείων και να επανέλθουν οι οδηγοί που διατέθηκαν στο ΕΚΑΒ;
Τα Νοσοκομεία έχουν μεγάλες ανάγκες οδηγών για τις μεταφορές και τις δευτερογενές διακομιδές και όλοι οι οδηγοί που μεταφέρθηκαν στο ΕΚΑΒ συνεχίζουν να διατίθονται καθημερινά για τις ανάγκες των Νοσοκομείων.
Αίτημά μας είναι η επανασύσταση των καταργημένων κλάδων στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων και η επιστροφή των Οδηγών (όσοι επιθυμούν) από το ΕΚΑΒ.
Στα πλαίσια της κατάργησης Νομικών Προσώπων, για την υλοποίηση μνημονιακών πολιτικών, σε 50 Νοσοκομεία καταργήθηκε η Νομική αυτοτέλεια και διασυνδέθηκαν με άλλα, σε κοινά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Δημιουργούνται δυσλειτουργίες, συρρικνώνονται οι λειτουργίες των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων και το προσωπικό μεταφέρεται, παρά τη θέλησή του, στα Νοσοκομεία έδρες των Νομικών προσώπων.
Προτίθεται η κυβέρνηση να επαναφέρει τη Νομική Αυτοτέλεια των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Για την Αξιολόγηση Μονάδων, για το μέλλον των καταργημένων Νοσοκομείων, των Κλάδων (Οδηγών κ.ο.κ.), των Κλινών, των Κλινικών, των Οργανικών θέσεων, την Νομική αυτοτέλεια των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων, θα απευθυνθείτε στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας.

ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
Μετατάξεις μεταξύ φορέων του Υπουργείου Υγείας είναι χρονοβόρες παρότι ακολουθούνται οι διαδικασίες του άρθρου 54 του Ν.4223/2014.
Καθυστερούν πολλούς μήνες, επειδή απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μνημονιακή Δέσμευση). Αιτούμαστε την απλοποίηση της διαδικασίας, με κατάργηση της ΚΥΑ και υπογραφή μόνο του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ολοκληρώνονται εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.
Στη κινητικότητα που ανακοινώσατε θα εντάξετε και τις μετατάξεις – αποσπάσεις μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, τροποποιώντας το πλαίσιο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα διασυνδέσουμε την κινητικότητα (Υποχρεωτικές Μετατάξεις), με το Σύστημα Μετατάξεων – Αποσπάσεων. Επιβεβαίωσε ότι υποχρεωτικές Μετατάξεις θα γίνονται και στους υπαλλήλους των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.
Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνονται Υποχρεωτικές Μετατάξεις σε μεγάλες αποστάσεις, από τον φορέα που κατέχουν Οργανική θέση οι υπάλληλοι, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο κάλυψης των Νοσοκομείων των νησιών.
Δεν δέχθηκε τη πρότασή μας για ανοιχτούς κυλιόμενους πίνακες πρόσληψης στο ΑΣΕΠ, ώστε η κάλυψη των κενών να γίνεται αυτόματα.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                                  ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Audio: Περιμέναμε ότι ο υπουργός υγείας θα έφερνε λύσεις στο Λασίθι


Χωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη του Σαββάτου στο Λασίθι για την κατάσταση στο χώρο της υγείας.

Ούτε για τα νοσοκομεία , ούτε για τα θεσμικά αιτήματα της υγείας υπήρξε αποτέλεσμα , είπε στο Ράδιο 9,84 και στην Α.Δουλγεράκη ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης.

Θετικά ωστόσο είναι τα νέα για την Παιδιατρική Κλινική καθώς σήμερα Δευτέρα υπογράφεται η απόφαση για την απόσπαση παιδιάτρου από το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Θετική εξέλιξη και η παράταση σύμφωνα με τον ίδιο της θητείας των επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού μέχρι τα τέλη του 2015, που δεσμεύτηκε ο υπουργός.

Στις γενικές ανακοινώσεις του η επιτάχυνση της διαδικασίας διορισμών γιατρών του ΕΣΥ, η ενίσχυση του συστήματος υγείας με τουλάχιστον 2.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό, αλλά και ένα νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Αναδημοσίευση από το youtube από το κανάλι του Ρ/Σ Ηράκλειο 9.84

Εμπλοκή με τις τροπολογίες Ξανθού για τις πρόσθετες αμοιβές και τις εφημερίες

Αναδημοσιεύουμε την είδηση από την ιστοσελίδα ygeia360.gr και του υγειονομικού συντάκτη Βασίλη Βενιζέλου για την εμπλοκή που υπήρξε στην προώθηση διάφορων τροπολογιών που είχε καταθέσει ο Αν Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός στο Νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Στο δημοσίευμα του το ygeia360.gr αναφέρει:
«Μόνον η νομοθετική ρύθμιση περί παράτασης, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, της θητείας του επικουρικού ιατρικού και λοιπού προσωπικού του ΕΣΥ πρόκειται να κατατεθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας ως τροπολογία στην ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με όσα δηλώνει την Δευτέρα 16 Μαρτίου στο ygeia360.gr ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Σύμφωνα πάντα με τον Ανδρέα Ξανθό, οι υπόλοιπες τροπολογίες, τις οποίες παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κρίθηκε από τα αρμόδια για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου στελέχη ως καλύτερη επιλογή να συμπεριληφθούν ως αυτόνομα άρθρα στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και όχι ως άσχετες με το θέμα τροπολογίες στο σχέδιο νόμου για την ανάταξη της ανθρωπιστικής κρίσης.»

Σημείωση δική μας
Σύμφωνα με όσα τις τελευταίες μέρες είχαν δει το φως της Δημοσιότητας οι τροπολογίες περιείχαν τα παρακάτω θέματα:

1 Αναπλήρωση υπερωριών και εφημεριών της προηγούμενης τριετίας και καθιέρωση της αποπληρωμής των δεδουλευμένων με νέο και ταχύτερο τρόπο (μετάβαση από το καθεστώς των επιτροπικών ενταλμάτων, σε καθεστώς μεταβιβαστικών πληρωμών).
2 Τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ώστε να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία των νοσοκομείων με υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
 3 Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της θητείας του επικουρικού προσωπικού και των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, και παράταση θητείας των ειδικευόμενων γιατρών, μέχρι να αναπληρωθεί η θέση τους με τον επόμενο γιατρό της λίστας της οικείας υγειονομικής περιφέρειας.
4 Ρύθμιση για το «πλαφόν του 9%», για την πληρωμή των πρόσθετων υπερωριών και επαναφορά του στο επίπεδο της Διοίκησης των ΥΠΕ.
5 Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη δυνατότητα διορισμού με τον εισαγωγικό βαθμό στα 50 έτη, καθώς είχε παρατηρηθεί μεγάλη δυσκολία κάλυψης εκκρεμών θέσεων, λόγω του παγώματος των προσλήψεων και των μεγάλων αναμονών για τη λήψη ειδικότητας.
6 Παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, της δυνατότητας εφοδιασμού των νοσοκομείων με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.
7 Κατάργηση της προαπαίτησης της εκπλήρωσης της υπηρεσίας ελέγχου των ασκουμένων ιατρών, κατά την έναρξη της ειδικότητας.

Είναι προφανές ότι με εξαίρεση το σημείο 3 όλα τα υπόλοιπα θέματα (ανάμεσα σε αυτά και ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των πρόσθετων αμοιβών) βρίσκονται στον αέρα με αποτέλεσμα να γεννούνται εύλογα ερωτήματα για την υλοποίησή τους.

Αναδημοσίευση από τη σελίδα ygeionomikoi.gr

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Video: Τί είπε ο αν. υπουργός υγείας A.Ξανθός στο κλείσιμο της χθεσινής συνάντησης στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου


Ξανθός από Λασίθι: "Στόχος η ενίσχυση της δημόσιας υγείας"


Το τραγικό τοπίο στο χώρο της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη, με τις εφιαλτικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, καθώς και ο προϋπολογισμός της λιτότητας στο σύστημα υγείας τέθηκαν επί τάπητος σε σχετική συνάντηση που συγκάλεσε η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, δημάρχων του Λασιθίου, διοικητών νοσοκομείων, εργαζομένων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Ανδρέας Ξανθός ανέπτυξε τον προγραμματισμό του υπουργείου, που περιλαμβάνει την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού μέχρι τα τέλη του 2015, την επιτάχυνση της διαδικασίας διορισμών γιατρών του ΕΣΥ, την ενίσχυση του συστήματος υγείας με τουλάχιστον 2.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό, αλλά και ένα νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης, ο κ. Ξανθός, αναφερόμενος από το Λασίθι στο σχεδιασμό του υπουργείου για την ενίσχυση των νοσοκομείων, είπε πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να ψηφιστεί τροπολογία για την παράταση της θητείας του επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία μέχρι τα τέλη του έτους.

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση για το διορισμό 450 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ με βάση τις κρίσεις της τελευταίας πενταετίας.

Στο σχεδιασμό μας είναι να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενους (γιατρούς και λοιπό προσωπικό).

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσληφθούν 300 επικουρικοί γιατροί. Κάποιες θέσεις αφορούν το Λασίθι, όμως δεν αφορούν το σημαντικά κενά που υπάρχουν, διότι οι επίμαχες θέσεις προκηρύχθηκαν πριν από πέντε χρόνια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των θέσεων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι θα γίνει με δίκαιο τρόπο χωρίς τοπικισμούς και πελατειακές λογικές, ενώ παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και στις αυξημένες ανάγκες των νοσοκομείων του Λασιθίου.

Θετικά είναι τα νέα και για την Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να υπογραφεί η απόφαση για την απόσπαση παιδιάτρου από το Βενιζέλειο στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Γιώργος Μανουσάκης.


«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το σεληνιακό τοπίο της δημόσιας υγείας σε ελάχιστους μήνες», δήλωσε ο κ. Ξανθός, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι η αναμόρφωση του προϋπολογισμού λιτότητας στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Στο τέλος της βδομάδας θα υπάρξει σύσκεψη στα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα συζητήσουμε την κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο τομέα.

Διεκδικούμε μέσα από το συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό 1.095 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, όπως παρασκευαστών, φαρμακοποιών, τραυματιοφορέων κ.ά.

Επιπλέον, με κινήσεις ηθικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας θα αλλάξουμε την κουλτούρα στη διοίκηση του όλου συστήματος.

Παράλληλα, εκπονούμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με στόχο τη διασφάλιση της επιβίωσης των δημόσιων δομών σε όλη τη χώρα», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

«Θα υπάρξει νέα προκήρυξη 620 θέσεων επικουρικών γιατρών για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Το νέο μοντέλο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στηρίζεται στη λογική του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, στα Ιατρεία της Γειτονιάς στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα οργανωμένα Περιφερειακά Ιατρεία, στους οικογενειακούς γιατρούς κ.ά.».

Γεωργία Μακάκη

Αναδημοσίευση από τη σελίδα της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Πίνακας με την εξέλιξη του αριθμού του μόνιμου προσωπικού του ΓΝΑΝ τα τελευταία 3 χρόνια

Αριθμός  προσωπικού ΓΝΑΝ



Ιανουάριος
2012
Ιανουάριος
2015
Αριθμός
μείωσης
Ποσοστό μείωσης
Ιατροί
(ειδικευμένοι)
57
44
-13
-22.8%
Νοσηλευτικό προσωπικό
177
138
-39
-22,00%
Διοικητικό προσωπικό
78
34
-44
-56.4%
Επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό
11
3
-8
-72.7%
Τεχνικό
Προσωπικό
24
13
-11
-45.8%
Παραιατρικό προσωπικό
28
24
-4
-14.2%
ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
375
256
-119
-31.7%




Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Επιστολή για τα προβλήματα του διοικητικού προσωπικού του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Προς: -Αν. Υπουργό Υγείας κ. Ανδρ. Ξανθό

- Υπουργείο Υγείας

-Διοίκηση ΥΠΕ Κρήτης

-Διοίκηση Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Κοινοποίηση: βουλευτές ν. Λασιθίου κ.κ. Κ. Δερμιτζάκη, Γ. Πλακιωτάκη

Θέμα: Προβλήματα του διοικητικού προσωπικού του Νοσοκομείου μας

11/3/15

Το μεσημέρι της Τετάρτης 11/3/2015 έγινε συγκέντρωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με τους εργαζόμενους στη διοικητική υπηρεσία και συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα βασικά ζητήματα και να ζητήσουμε την επίλυση τους:

  1. Έλλειψη Προσωπικού: O αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων της διοικητικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου έχει μειωθεί κατά 56.7% τα τελευταία 3 χρόνια . Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥΝΕΤ τον Ιανουάριο του 2012 υπηρετούσαν στη διοικητική υπηρεσία του ΓΝΑΝ 78 εργαζόμενοι και τον Ιανουάριο του 2015 υπηρετούν 34 εργαζόμενοι, ενώ υπάρχουν 54 κενές οργανικές θέσεις.
    Τα προβλήματα στελέχωσης συνεχώς μεγεθύνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων και λόγω του πλήρους παγώματος των προσλήψεων.

Υπηρετούντες
Υπάλληλοι
Ιανουάριος
2012
Ιανουάριος 2015

ΠΕ
6
3
-3
ΤΕ
7
2
-5
ΔΕ
31
12
-19
Λοιπό προσωπικό (κλητήρες, εστίαση, καθαρίστριες, πλυντήρια, θυρωροί κλπ)
34
17
-17

78
34
-44 
(-56.4%)

Την ίδια στιγμή, οι απαιτήσεις της υπηρεσίας και του Υπουργείου έχουν πολλαπλασιαστεί, όπως έχει πολλαπλασιαστεί και ο όγκος των ασθενών που επισκέπτονται πλέον τα Νοσοκομεία, κάτι που προκαλεί αντίστοιχο πολλαπλασιασμό των απαιτούμενων διοικητικών πράξεων. Παράλληλα στη διοικητική υπηρεσία του ΓΝΑΝ έχει μετατοπιστεί τεράστιος όγκος εργασίας από τη συνένωση των Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου σε ενιαίο ΝΠΔΔ με έδρα το ΓΝΑΝ. Ειδικά το γραφείο προμηθειών και η Γραμματεία ΔΣ διεκπεραιώνουν το σύνολο των εργασιών που αφορούν στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου.

Όλα τα παραπάνω εκ των πραγμάτων δημιουργούν ένα τεράστιο όγκο εργασιών και οδηγούν σε αδυναμία έγκαιρης και ασφαλούς διεκπεραίωσης των διοικητικών εργασιών από τους υπάλληλους που όλο και λιγοστεύουν , κάτι που η ηγεσία του Νοσοκομείου, της ΔΥΠΕ και του Υπουργείου θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και να μην ζητούν ευθύνες από τους εργαζόμενους, για πράγματα που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να κάνουν.

Ζητούμε να βρεθεί τρόπος ώστε να στελεχωθεί άμεσα η διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου με τουλάχιστον δεκαπέντε (15) μόνιμους υπάλληλους, ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί στοιχειωδώς η λειτουργία του Νοσοκομείου και των υπόλοιπων Νοσοκομείων του νομού. Ζητούμε επίσης να δοθεί η δυνατότητα στα Νοσοκομεία να προσλάβουν επικουρικό προσωπικό άμεσα, έτσι ώστε να μπορέσει το Νοσοκομείο μας να προσλάβει τουλάχιστον 5 διοικητικούς επικουρικούς υπαλλήλους στο επόμενο διάστημα και να ανανεωθεί η θητεία των ήδη υπηρετούντων.

Ζητούμε ακόμη, εφόσον δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, να σταματήσει η λειτουργία σε απογευματινό ωράριο του γραφείου κίνησης του Νοσοκομείου.

  1. Τα τελευταία χρόνια οι διοικητικοί υπάλληλοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με μια απίστευτη κατάσταση πολυνομίας, αλληλοαναιρούμενων νόμων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην προσπάθεια ασφαλής και ομαλής διεκπεραίωσης του διοικητικού έργου των Νοσοκομείων. Οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχώς βρίσκονται απέναντι σε νομικά και ηθικά αδιέξοδα. Πολύ συχνά τίθεται το δίλλημα αν θα εφαρμόσουν τους νόμους και τις διατάξεις ή όχι, με κίνδυνο (αν τους εφαρμόσουν) να μην μπορεί να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, να μην μπορούν να γίνονται πληρωμές, προμήθειες υλικών, εγχειρήσεις κλπ, ενώ σε περίπτωση που δεν τους εφαρμόσουν να κινδυνεύουν με καταλογισμό διοικητικών, ποινικών και οικονομικών ευθυνών. Απέναντι σε αυτά δεν υπάρχει κάποιος από το Νοσοκομείο ή από το Υπουργείο Υγείας που να αναλαμβάνει τις ευθύνες διοίκησης που του αναλογούν και να καθοδηγεί με ευθύνη και βεβαιότητα τους υπάλληλους στο τι πρέπει να πράξουν ή όχι. Επίσης υπάρχει σοβαρό θέμα με την πρόσφατη ρύθμιση να χρειάζεται ανάρτηση στη διαύγεια την ίδια ημέρα με τη λήψη των αποφάσεων, κάτι που δημιουργεί τεράστιο φόρτο εργασίας στους υπόλογους υπάλληλους.

Ακόμα, στο ζήτημα του προληπτικού ελέγχου των ενταλμάτων, άλλαξε η νομοθεσία και δεν γίνεται προληπτικός έλεγχος από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε εντάλματα έως 5.000 ευρώ και σε εντάλματα που προκύπτουν σε συνέχεια προγραμματικών συμβάσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με την πολυνομία και αλληλοαναιρούμενη κατάσταση που επικρατεί στις διατάξεις, μεταφέρει τεράστιο μέρος ευθύνης τους υπάλληλους που υπογράφουν τα εντάλματα, αφού καθίστανται ανά πάσα στιγμή υπόλογοι για εφαρμογή διατάξεων και νόμων που αλλάζουν από ημέρα σε ημέρα και είναι αδύνατο πλέον να τους παρακολουθήσει με συνέπεια κανείς.

Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες κωδικοποίησης της νομοθεσίας που είναι σχετική με τη λειτουργία των Νοσοκομείων, ώστε να υπάρχει σαφής καταγραφή των σχετικών διατάξεων που υποχρεούνται να ακολουθούν οι υπάλληλοι.

Ακόμη ζητούμε η λειτουργία των οργάνων διοίκησης του Νοσοκομείου, της ΔΥΠΕ και του Υπουργείου να είναι ουσιαστική και αποφασιστική, ώστε να μην είναι οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχώς το «μαύρο πρόβατο» στο οποίο μεταβιβάζονται εύκολα και αγόγγυστα όλες οι ευθύνες.

  1. Αποδοχές: Οι αποδοχές των υπαλλήλων της διοικητικής υπηρεσίας με το ενιαίο μισθολόγιο και με τις συνεχείς περικοπές των τελευταίων χρόνων έχουν συρρικνωθεί κατά 45% έως 55%, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα από τους πιο κακοπληρωμένους και χαμηλόμισθους υπάλληλους και να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με την αντιμετώπιση των οικογενειακών τους υποχρεώσεων και των δαπανών διαβίωσης. Οι διοικητικοί υπάλληλοι εξαιρέθηκαν από τη χορήγηση του Επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, παρά το γεγονός ότι απασχολούνται σε ένα κατεξοχήν χώρο διασποράς μικροβίων με τεράστιους κινδύνους για την υγεία τους, ενώ υπάρχουν υπάλληλοι που εκ των πραγμάτων έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς. Γι΄ αυτό ζητούμε να ενταχθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι σε κάποιες από τις χαμηλότερες κατηγορίες χορήγησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Ακόμη, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υπερωριών του διοικητικού προσωπικού που μένει απλήρωτος λόγω των περιορισμών της νομοθεσίας (20 ώρες το μήνα) Στο εξής οι διοικητικοί υπάλληλοι του Νοσοκομείου μας θα σταματήσουν να κάνουν υπερωρίες που δεν μπορούν να πληρωθούν σύμφωνα και με την απόφαση της πρόσφατης συνέλευσης.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και αναμένουμε για ενέργειες σας

Για το ΔΣ

ο Πρόεδρος    η Γραμματέας


Γ. Μανουσάκης  Π. Κιτοπούλου